ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Eurogroup: Αμεση νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για μια ισχυρή και παραγωγική συνεργασία

Kathimerini.gr

Την υιοθέτηση ενός πακέτου προληπτικών μέτρων που θα ενεργοποιηθεί εφόσον η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους μέχρι το 2018, ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας του Eurogroup της Παρασκευής ενώ έκανε λόγο για μια ισχυρή και παραγωγική συνεργασία, που όμως χρειάζεται ακόμα δουλειά προκειμένου να κλείσουν οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως τα μέτρα αυτά θα πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων, και μάλιστα θα αποτελούν μέρος ενός μηχανισμού που θα ενεργοποιείται αυτόματα, σε περίπτωση που δεν θα επιτυγχάνονται οι συμφωνημένοι στόχοι.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο Eurogroup την Πέμπτη, ωστε να κλείσει το θέμα των προλημπτικών αυτών μέτρων.

Συγκεκριμένα δήλωσε «Πρέπει να υπάρχει ένα προληπτικό πακέτο αν χρειαστεί για να επιτευχθεί ο στόχος του 2018. Αυτό χρειάζεται περισσότερη δουλειά, για το πώς θα εφαρμοστεί, ποια μέτρα θα περιλαμβάνει και πώς θα πυροδοτείται».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε μάλιστα πως τα έκτακτα μέτρα «είναι προϋπόθεση για να κοιτάξουμε το χρέους», κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο επίτροπος Μοσκοβισί

Η κα Λαγκάρντ από την πλευρά της δήλωσε την ικανοποίησή της για την σημαντική υποστήριξη των μελών του Eurogroup πάνω στην ανάγκη για τα έκτακτα μέτρα.

Το Eurogroup της Παρασκευής είχε ξεκινήσει σε αισιόδοξο τόνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε να δηλώνει:

«Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία», συμπλήρωσε σύμφωνα με το Reuters.

Σε θετικό τόνο ήταν και η δηλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναγνώρισε σημάδια προόδου στις συζητήσεις αλλά τόνισε «Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο για μια συμφωνία», ενώ μίλησε και για τη θέση του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Την άποψη ότι υπάρχει πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα φαίνεται να συμμερίζεται και ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σε μια πρώτη εκτίμηση δήλωσε:

«Κατά τη γνώμη μου είμαστε κοντά σε συμφωνία».

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, είχε δηλώσει, «Θα ακούσουμε την πρόοδο που έγινε, ακούω καλά νέα από την Αθήνα», «Μην περιμένετε κάποια συμφωνία σήμερα».

«Το χρέος είναι μια συζήτηση που δεν είχαμε πριν. Είχαμε μια υπόσχεση ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει με το πρόγραμμα θα συζητήσουμε μέτρα για το χρέος. Είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης. Είμαι ένας ευτυχής άνθρωπος που μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση».

«Λέτε ότι παίρνει χρόνο αλλά εγώ ξέρω σε άλλες χώρες πόσο καιρό παίρνει μια μεγάλη ασφαλιστική και μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση» σημείωσε «Ας μην είμαστε σκληροί με τους Ελληνες. Εχουν κάνει πάρα πολύ δουλειά τους τελευταίους μήνες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X