ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ολυμπιακή φλόγα στους Σύρους πρόσφυγες

Ο Ιμπραήμ Αλ Χουσεΐν, Σύρος πρόσφυγας αθλητής, ο Λαμπαδηδρόμος στη Δομή Φιλοξενίας Ελαιώνα

ΚΥΠΕ

Ο 27χρονος Ιμπραήμ Αλ Χουσεΐν, Σύρος αναγνωρισμένος πρόσφυγας αθλητής, είναι ο Λαμπαδηδρόμος που θα κρατήσει την Ολυμπιακή Φλόγα στη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας του Ελαιώνα τη Μεγάλη Τρίτη 26 Απριλίου στις 19.20.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ο 27χρονος έχει αθλητικό υπόβαθρο, με συμμετοχές και διακρίσεις στην κολύμβηση και στο τζούντο στη Συρία.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες , η Φλόγα θα περάσει μέσα από τον Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα, όπου σήμερα διαμένουν περί τους 1.500 πρόσφυγες. Ο συμβολισμός της κίνησης μεγάλος: δείχνει την αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο, καθώς εκατομμύρια εγκαταλείπουν τις χώρες τους ανά την υφήλιο, με το προσφυγικό κύμα στην Ευρώπη να είναι το μεγαλύτερο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για τον 27χρονο Ιμπραήμ Αλ Χουσεΐν που κάποτε ονειρευόταν να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και του οποίου η αθλητική πορεία ανακόπηκε από τον πόλεμο και τον τραυματισμό του, η στιγμή είναι πολύ μεγάλη.

«Είναι μεγάλη τιμή να κρατήσω την Ολυμπιακή Φλόγα. Είναι σαν να γίνεται πραγματικότητα ένα από τα μεγαλύτερά μου όνειρα. Ένα όνειρο είκοσι και πλέον ετών», είπε.

Το 2014, ο Ιμπραήμ έφτασε με βάρκα στην Ελλάδα, στη Σάμο. Ζει στην Αθήνα, η οποία έχει γίνει πλέον η βάση του. Εδώ χτίζει ξανά, σιγά σιγά, βήμα βήμα από την αρχή τη ζωή του και την ταυτότητά του ως αθλητή. Το τεχνητό μέλος που τον βοηθά στο βάδισμά το απέκτησε με τη βοήθεια ενός γιατρού. Δε χρειάστηκε να πληρώσει για αυτό.

Το πρόγραμμά του, γεμάτο. Είναι αφοσιωμένος στην προπόνησή του. Τρεις φορές την εβδομάδα προπονείται στο Ολυμπιακό Στάδιο με τον Σύλλογο Προσαρμοσμένων Αθλημάτων «Πρωτοπόροι». Πρόκειται για το αθλητικό σωματείο του Πανελληνίου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ALMA.

Παράλληλα, συμμετέχει στην ομάδα του Αμαρουσίου στο μπάσκετ με καρότσι. Η ομάδα του Αμαρουσίου είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι. Μαζί τους προπονείται πέντε φορές την εβδομάδα και φυσικά, λαμβάνει μέρος στους αγώνες. Πρόσφατα, έπαιξαν με την Πάτρα στην έδρα της δεύτερης και κέρδισαν.

«Η κολύμβηση και το μπάσκετ δεν είναι απλά ένα παιχνίδι για μένα. Είναι η ζωή μου», είπε.

Πέρα από τις προπονήσεις του, όμως, ο Ιμπραήμ δουλεύει για να βγάλει τα προς το ζην. Κάθε μέρα πηγαίνει στην καφετέρια όπου εργάζεται, πολλές φορές ακόμη και δέκα ώρες, μέχρι τη βαθιά νύχτα.

Ανέκαθεν ο αθλητισμός αποτελούσε κομμάτι της ζωής του Ιμπραήμ. Από παιδί, καθώς μεγάλωνε στο Ντερ ες Ζορ στη Συρία, έκανε κολύμβηση, μπάσκετ και τζούντο. Μάλιστα, είχε λάβει τη δεύτερη θέση σε αγώνες τζούντο σε εθνικό επίπεδο το 2004 και μετάλλιο σε φιλικούς αγώνες κολύμβησης. Στην κολύμβηση τον προπονούσε ο πατέρας του μαζί με τα άλλα 13 αδέλφια του, πολλά από τα οποία ελάμβαναν μέρος σε διαγωνισμούς από μικρή ηλικία και διακρίνονταν σε τοπικούς διαγωνισμούς ή αγώνες. Μέρος της εξάσκησης του ο Ιμπραήμ το έκανε στον ποταμό Ευφράτη. Ανέβαινε στην κρεμαστή γέφυρα του Ντερ Ες Ζορ και από εκεί, βουτούσε στο ποτάμι.

Μέχρι και την εφηβεία του, ο Ιμπραήμ κολυμπούσε σε αγωνιστικό επίπεδο, παράλληλα με την εργασία του ως ηλεκτρολόγος. Είχε τελειώσει τεχνική σχολή στη Συρία. Όταν όμως ξεκίνησε ο πόλεμος το 2011, όλα άλλαξαν. Η γέφυρα του Ντερ Ες Ζορ, έργο Γάλλων μηχανικών, διαλύθηκε από τις βόμβες. Μια μέρα, ο Ιμπραήμ έτρεξε να βοηθήσει έναν φίλο του, βαριά τραυματισμένο από έκρηξη. Έτσι τραυματίστηκε και ο ίδιος. Μια βόμβα έπεσε σε κοντινή απόσταση και τον ακρωτηρίασε από τη μέση της γάμπας και κάτω. Την επόμενη χρονιά, διέφυγε στην Τουρκία, όπου πέρασε ένα διάστημα αναρρώνοντας.

Για τον Ιμπραήμ δεν είναι εύκολο να μιλά για τον πόλεμο ή το ατύχημα ή την ανάρρωσή του. Στο μικρό του διαμέρισμα στην Αθήνα, δεν έχει τίποτα που να του θυμίζει τη Συρία. Ούτε φωτογραφίες, ούτε τίποτα. Οι αναμνήσεις πονάνε. Δε μιλά για τους οικείους του πίσω στη Συρία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X