ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η βασίλισσα Ράνια στη Λέσβο και οι άβολες συγκρίσεις με την Ιορδανία

Σε ​​ολιγόωρη επίσκεψη της βασίλισσας Ράνιας της Ιορδανίας την περασμένη Δευτέρα στη Λέσβο

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η ​​ολιγόωρη επίσκεψη της βασίλισσας Ράνιας της Ιορδανίας την περασμένη Δευτέρα στη Λέσβο πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, καθώς συνέπεσε με την απεργία των δημοσιογράφων. Η όμορφη σύζυγος του μονάρχη της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό στο Καρά Τεπέ ύστερα από πρόσκληση της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης IRC. Εκεί εξελίχθηκαν σκηνές υψηλής συναισθηματικής φόρτισης που πάντως δεν ήταν πρωτόγνωρες. Η χώρα της βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια στην πρώτη γραμμή του εκρηκτικού προσφυγικού προβλήματος.

Από αυτήν την άποψη, οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους: σε 1,4 εκατομμύριο υπολογίζονται οι Σύροι πρόσφυγες στην Ιορδανία (600.000 σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή), αριθμός που αντιστοιχεί στο 20% (!) του πληθυσμού της χώρας. Το 10% αυτών των ανθρώπων ζει σε καταυλισμούς ενώ το ετήσιο κόστος για τη φροντίδα των προσφύγων αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, με μόλις το ένα τρίτο να καλύπτεται από τις χορηγίες της διεθνούς κοινότητας. Για να αντιληφθούμε την αξία των αριθμών, σημειώστε ότι τους πρώτους εννέα μήνες του 2015 είχαν διασχίσει τη Μεσόγειο 705.200 πρόσφυγες και μετανάστες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο κέντρο υποδοχής μεταναστών Ζαατάρι, μια ιορδανική «Ειδομένη» (γεωγραφικά, όχι στην οργάνωση), καθώς βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα από τα σύνορα (με τη Συρία), φιλοξενούνται 80.000 Σύροι. Δηλαδή πολύ περισσότεροι από τους 53.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτων που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. «Οι Ευρωπαίοι παίρνουν μια γεύση από την πρόκληση που εμείς βιώνουμε τα τελευταία χρόνια», δήλωσε πρόσφατα και με μια δόση πικρίας στο τηλεοπτικό δίκτυο Εuronews ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας.

Σε αυτό το σημείο σημειώστε ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ιορδανίας υπολογίζεται σε 5.214 δολάρια ενώ το αντίστοιχο της Ελλάδας της κρίσης είναι τετραπλάσιο, κοντά στις 22.000 δολάρια (στοιχεία 2013 και για τις δύο χώρες). Η χώρα επαινείται δημοσίως από ξένους ηγέτες και οργανισμούς αλλά η υπομονή των Ιορδανών εξαντλείται.

Μιλώντας στο BBC, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι η Ιορδανία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες. «Η χώρα μας πλέον βρίσκεται στο απόλυτο σημείο βρασμού και νομίζω πως αργά ή γρήγορα το φράγμα θα καταρρεύσει», είπε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα με τις άλλες διασημότητες που έφτασαν στη Λέσβο, η βασίλισσα Ράνια επέστρεψε σε μια χώρα με πολύ πιο δύσκολα και επείγοντα προβλήματα σε σχέση με τη δική μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X