ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ΔΝΤ επιμένει σε ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας

Η κ. Λαγκάρντ ζητεί από το Eurogroup ρεαλιστικότερους δημοσιονομικούς στόχους

Kathimerini.gr

Πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους και μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητεί με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Γνωρίζοντας ότι η Ευρωζώνη αντιστέκεται σε μια γενναία ρύθμιση του ελληνικού χρέους που το Ταμείο επιθυμεί και εκτιμώντας παράλληλα ότι η ελληνική πρόταση για τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης πιθανών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους δύσκολα θα έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, η κ. Λαγκάρντ έσπευσε να καταστήσει σαφή τη θέση του Ταμείου αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επίσης, με την επιστολή της ξεκαθαρίζει πως, αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει το ΔΝΤ, τότε το πιθανότερο είναι το Ταμείο να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

«Νομίζω πως έφθασε η ώρα να ξεκαθαρίσω τη θέση μας και για να εξηγήσω τους λόγους, για τους οποίους πιστεύουμε πως τώρα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα συγκεκριμένα μέτρα, αναδιάρθρωση χρέους και χρηματοδότηση», αναφέρει η κ. Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το πακέτο των μέτρων που συζητούνται αποδίδει 2,5% του ΑΕΠ και οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Εκτιμά, δε, πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι μεγαλύτερος «από τα επίπεδα που θεωρούμε πως είναι οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμα σε μακροπρόθεσμη βάση», συμπληρώνοντας ότι η επίτευξη αυτού του στόχου «όχι μόνο θα ήταν πολύ δύσκολο να πραγματωθεί, αλλά πιθανώς και αντιπαραγωγική». Μάλιστα, σημειώνει ότι «δεν πιστεύουμε πως είναι εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, μέσω της αύξησης των ήδη υψηλών φόρων που επιβάλλονται σε περιορισμένη βάση, της υπερβολικής μείωσης προαιρετικών δαπανών και υπολογίζοντας σε έκτακτα μέτρα, σύμφωνα με τα όσα έχουν προταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η επιπρόσθετη προσπάθεια προσαρμογής του 2% του ΑΕΠ θα ήταν αξιόπιστη μόνο εάν βασιστεί σε μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα, οι οποίες έχουν καθυστερήσει πολύ, ιδίως σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό σύστημα».

Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, η κ. Λαγκάρντ υποστηρίζει πως δεν περιλαμβάνει τέτοιες μεταρρυθμίσεις, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει με επιτυχία, ενώ θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταφέρει τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για δεκαετίες.

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, η κ. Λαγκάρντ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «για να στηρίξουμε την Ελλάδα με μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, είναι σημαντικό η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που θα είναι ρεαλιστικοί και θα υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X