ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:57
 

Επιλογές για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Κοντά σε λίστα προτάσεων οι Ευρωπαίου εταίροι

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι ευρωπαϊκές και κοινοτικές υπηρεσίες πλησιάζουν στο να καταλήξουν σε μία λίστα προτάσεων που θα παρουσιάσουν στους υπουργούς Οικονομικών και το ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Ωστόσο, χρειάζεται σκληρή δουλειά η οποία θα ολοκληρωθεί απαραιτήτως πριν το πέρας δύο εβδομάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κάθε ένα από τα τρία βήματα που περιέγραψε το Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους θα είναι λιγότερο λεπτομερές από το άλλο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια για το τρίτο κομμάτι, το λεγόμενο μακροπρόθεσμο.

Ο στόχος του προγράμματος είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2018. Οι Ευρωπαίοι, όμως, υπολογίζουν ότι θα αρχίσει να «τεστάρει» την έξοδο της με μικρότερης διάρκειας ομόλογα από το 2017 ώστε να είναι πλήρως ανεξάρτητη όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί.

Άνθρωποι στις Βρυξέλλες με γνώση των αγορών εκτιμούν ότι ήδη υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για όταν επανέλθει η κανονικότητα. Ως προς τις επιλογές που ο ESM παρουσίασε τη Δευτέρα στο Eurogroup και συζητούν αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών, μία από τις προτάσεις είναι να αποδοθούν στην Ελλάδα περίπου 10 δισ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ευρωπαϊκές τράπεζες και τα οποία «λιμνάζουν» σε λογαριασμό του ESM από το 2014. Από τα 10 δισ. τα 2 προέρχονται από το παλαιό ελληνικό πρόγραμμα και τα 8 δισ. από το νέο.

Υπάρχει η επιλογή αυτά τα χρήματα να αποδοθούν στην Ελλάδα ακόμα και πριν το 2018. Για να τα χρησιμοποιήσει, όμως, η Ελλάδα για αποπληρωμή δημοσίου χρέους θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων ανεξαιρέτως των κρατών - μελών.

Όσον αφορά το σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, αυτό παρουσιάστηκε ανάμεσα σε παρά πολλές άλλες προτάσεις τη Δευτέρα σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει καμία συναίνεση στο επίπεδο των κρατών μελών, 4 έως 5 κράτη επιθυμούν ως προαπαιτούμενο για την συμμετοχή τους στο ελληνικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ και οι πάντες δουλεύουν με την προϋπόθεση ότι το ταμείο τελικά θα συμμετάσχει.
Σε σχέση με αυτή την καθεαυτή τη συμμετοχή του Ταμείου οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ λένε ότι προς το παρόν απλώς θα δηλώσει ότι προτίθεται να συνάψει νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα κάτι που δεν θα συντελεστεί πριν από τα τέλη του καλοκαιριού.

Οι Ευρωπαίοι αυτή την ώρα εξετάζουν την διασφάλιση σταθερών επιτοκίων για την επόμενη δεκαετία προβλέποντας ωστόσο ότι ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων δεν θα την χρεωθεί ο ΕΣΜ αλλά θα την πληρώσει η Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος. Παρομοίως εξετάζουν την εξομάλυνση της πληρωμής του κεφαλαίου του δανείου σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 2% κατ’ έτος.

Εξετάζουν πενταετή επέκταση της ωρίμανσης των δανείων του ΕΣΜ και επέκταση της περιόδου χάριτος που λήγει το 2022 για πληρωμές τόκων και κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% κατά την κοινοτική εμπειρία ( το έχουν ήδη κάνει Βέλγιο, Ιταλία, Φινλανδία) μπορεί να διατηρηθεί τουλάχιστον για 10 χρόνια. Ωστόσο, οι ίδιοι εκτιμούν πως όλες οι προβλέψεις στο υπερδεκαετές επίπεδο είναι παρακινδυνευμένες.

Κύκλοι των Βρυξελλών περιγράφοντας τα επόμενα βήματα αναφέρουν ότι από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί και επισήμως η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού και στη συνέχεια θα εξασφαλιστεί η λύση για το χρέος και η πολιτική δήλωση του ΔΝΤ το Eurogroup στις 24 Μαΐου θα λάβει μία προκαταρκτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης τα κράτη μέλη θα ζητήσουν την έγκριση των κοινοβουλίων τους και τα χρήματα θα φτάσουν στην Ελλάδα.

Τέλος οι ίδιοι κύκλοι σχολιάζοντας τα περί εξαγοράς του ποσοστού του ΔΝΤ (κάτι το οποίο) δεν βρίσκει σύμφωνα τα κράτη-μέλη) και τη μετεξέλιξη του ΕΣΜ σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ αναφέρουν:
«Για να αλλάξει ο ρόλος του ΕΣΜ χρειάζεται αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης, κάτι το οποίο είναι πολιτικά επικίνδυνο αν όχι ακατόρθωτο. Η Ευρώπη έχει το δικό της ΔΝΤ, το οποίο αποτελείται από τρεις θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΕΣΜ) οι οποίοι εργάζονται εν αρμονία. Έχουμε τους δικούς μας κανόνες μπορεί στο μέλλον πολλά πράγματα να συμβούν αλλά τίποτα πριν υπάρξει αλλαγή της ευρωπαικής συνθήκης».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αξιόγραφοι: Θέλουν συνάντηση με τον νέο CEO της Τρ. Κύπρου

«Έλεος, κανένα ορθογραφημένο πανό δεν υπήρχε να βάλετε φωτογραφία...δικαιοσύνη με ωμέγα; σε πιάνει πονοκέφαλος ...»
Γιάννης  |  01:05

Διασωληνωμένος ο Δημήτρης Χριστόφιας

«Ευχομαστε περαστικα. Πρεπει ομως να πουμε οτι, εν καιρω εκλογων, το ακελ θα εκμεταλευτει στο επακρο ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:18

Κυπριανού: Άλλοι πρόδωσαν την Κύπρο το '74

«Έχουν όνομα και ταυτότητα οι "2" που μας προασβάλλουν το ήθος και τον πατριωτισμό μας: (α) ο Υπαρχηγός ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:36

Δεν ανήκει στην Καίτη Κληρίδου το άρθρο ψήφου προς Νιαζί

«Τελικά η ανάληψη πολιτικών ευθυνών είναι είδος που εξέλιπεν στην Κύπρο Των Σαλταδόρων Πολιτικών της ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:24

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X