ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναζητείται η χρυσή τομή για το ελληνικό χρέος μέχρι το Eurogroup

Το ΔΝΤ πρότεινε το πάγωμα του επιτόκιου αποπληρωμής στο 1,5%

Kathimerini.gr

Διορία μέχρι την επόμενη Δευτέρα έχουν λάβει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στελέχη του ΔΝΤ για να φτιάξουν ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος, το οποίο θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Οι τεχνοκράτες του Euroworking Group θα βρεθούν για δεύτερη φορά, ύστερα από τη μάλλον ταραχώδη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης. Εκείνη την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η πρόταση που τέθηκε από τα στελέχη του Ταμείου ήταν η επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων έως το 2080 και η χορήγηση περιόδου χάριτος έως το 2040. Συγχρόνως, το ΔΝΤ πρότεινε το πάγωμα του επιτόκιου αποπληρωμής στο 1,5%, με τις πληρωμές να αναβάλλονται μέχρι την ωρίμανση των δανείων. Την πρόταση αυτή, όμως, δεν τη βλέπουν θετικά στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, τόνισε χθες ότι είναι πολύ δύσκολο να βγει κανείς στην αγορά και να αναζητήσει τη χρηματοδότηση 200 δισ. ελληνικών ομολόγων ή ομολόγων του ESM, διάρκειας 40 ετών. Εξήγησε ότι ακόμα και αν κάποιος βγει στην αγορά σταδιακά, δεν θα υπάρχει ζήτηση για τέτοιου είδους παράγωγα προϊόντα. «Δεν είναι ελκυστική λύση», τόνισε. Συγχρόνως με την παραπάνω λύση, το κόστος για τον ESM θα πολλαπλασιαστεί, και επειδή δεν θα υπάρχει ζήτηση στην αγορά, το κόστος θα το επωμιστούν τα άλλα κράτη-μέλη, δηλαδή θα καταλήξουν να χρηματοδοτούν τον ελληνικό προϋπολογισμό, κάτι που όμως απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη.

Μία άλλη πρόταση που εξετάζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Wirstchafts Woche, είναι τα χρήματα που έχουν περισσεύσει από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, να χρησιμοποιηθούν για να εξαγοράσει η Ελλάδα πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ. Με την ανταλλαγή δανείων του ΔΝΤ για δάνεια του ESM, η Ελλάδα θα λάμβανε πολύ χαμηλότερα επιτόκια, καθώς το ΔΝΤ χρεώνει με επιτόκιο 5%, ενώ ο ESM με 0,8%.

Αν όλα πάνε καλά, στο Eurogroup της Τρίτης 24 Μαΐου αναμένεται συμφωνία σε όλα τα επίπεδα: μέτρα, μηχανισμός έκτακτων μέτρων αλλά και χρέος. Ομως η πιο σημαντική συζήτηση για το χρέος αναμένεται να εξελιχθεί αυτή την εβδομάδα στην Ιαπωνία, σε επίπεδο G7 υπουργών Οικονομικών (19-21 Μαΐου). Εκεί θα βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα, ο αξιωματούχος εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το ύψος της δόσης. Κρατώντας αποστάσεις από την εκτίμηση άλλου αξιωματούχου για εκταμίευση ποσού από 9 έως 11 δισ. είπε ότι πιθανόν να είναι μικρότερη, αλλά θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους μήνες. Σε ό,τι αφορά το πακέτο των προληπτικών μέτρων και τον «κόφτη» δαπανών, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο αλλά όχι ακόμα σε πλήρη συμφωνία».

Κύριος στόχος είναι στο EWG της επόμενης Δευτέρας οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε ένα προσχέδιο όσον αφορά στο χρέος, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών την Τρίτη. «Αν φτάσουμε σε ένα προσχέδιο, θα είναι κάτι θετικό», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να πάρει μέρος και το ΔΝΤ, καθώς υπάρχει «η προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα είναι στην πρώτη αξιολόγηση και όχι στη δεύτερη ή την τρίτη», λέει ο ανωτέρω αξιωματούχος. «Θα είναι ευχής έργον να έχουμε μια απόφαση που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να πάει στο Διοικητικό του Συμβούλιο και να εισηγηθεί ένα ελληνικό πρόγραμμα, όταν οι Ευρωπαίοι λάβουν τις αποφάσεις τους», κατέληξε. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε το ΔΝΤ να ξεκινήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, «αλλά αυτό ακόμα δεν το ξέρουμε», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση