ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κρίσιμο το ερχόμενο Eurogroup για την Ελλάδα

Κρίσιμη για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θεωρούν διεθνείς αναλύτες

ΚΥΠΕ

Κρίσιμη για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θεωρούν διεθνείς αναλυτές τη συνεδρία του Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης.

"Ακόμα κι αν η Γερμανία για πολιτικούς λόγους είναι απρόθυμη να συζητήσει από τώρα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα αναγκαστεί να συμφωνήσει σε μια μορφή ελάφρυνσης, ακόμα κι αν αυτή είναι ήπια. Αυτό που προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν είναι βιώσιμο", σημειώνει στο ΑΠΕ ο Πίτερ Βάντεν Χάουτε, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Βελγίου για την ευρωζώνη.

Εξήγησε πως η θέση της Ελλάδας μετά και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που ψήφισε πρόσφατα έχει "ενδυναμωθεί" ως προς το αίτημά της για εκπλήρωση της υπόσχεσης των δανειστών από το 2012 για έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους.

"Το Eurogroup της επόμενης Τρίτης είναι κρίσιμο. Η συμφωνία θα είναι δύσκολη, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να πάρει το ρίσκο μιας ακόμη αποτυχίας, ειδικά ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit", προσθέτει ο Βάντεν Χάουτε.

Από την πλευρά του, ο Μπρούνο Κολμάντ επικεφαλής των μακροοικονομικών ερευνών στην DeGroof-Petercam, της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας του Βελγίου επισημαίνει ότι "αυτό που έχει σημασία για τους επενδυτές είναι να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ξεπληρώσει το χρέος της" προσθέτοντας πως μια γενναιόδωρη επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων "κατά 10-15 χρόνια" θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ESM για πρόωρη εξαγορά του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, ο Π. Βάντεν Χάουτε επισημαίνει πως σίγουρα μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος να ανακουφιστεί η Ελλάδα από τα "ακριβά δάνεια του ΔΝΤ".

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος, χαρακτηρίζει τις προτάσεις του ΔΝΤ κάπως "επιθετικές", και ιδιαίτερα την πρόταση για σταθεροποίηση των επιτοκίων στο 1,5% για 30-40 χρόνια, καθώς, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πιθανό να επωμιστούν το βάρος οι δανειστές της Ελλάδας, δηλαδή τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης.

Σημειώνει τέλος πως αυτό που έχει ίσως και μεγαλύτερη σημασία από το χρέος για τους διεθνείς επενδυτές είναι να επαναφέρει η ΕΚΤ την εξαίρεση (waiver) και να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. "Μια ελάφρυνση του χρέους από μόνη της δεν είναι αρκετή για να επιστρέψουν ξαφνικά οι επενδυτές.

Υπενθυμίζεται πως στην έκτακτη συνεδρία της 9ης Μαΐου, το Eurogroup επιτεύχθη συμφωνία ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα εργαστούν θεσμοί, κυβέρνηση και κράτη μέλη, ώστε αφενός να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αφετέρου να στηθεί ο μηχανισμός των προληπτικών μέτρων και να διευθετηθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση