ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Ένα μέτωπο κλείνει, ένα άλλο ανοίγει

Σε λιγότερο από 48 ώρες η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα δυο μέτωπα

Kathimerini.gr

Σε λιγότερο από 48 ώρες τα δύο μέτωπα που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει επί μήνες τώρα η ελληνική κυβέρνηση θα αλλάξουν. Το πρώτο μέτωπο, αυτό της αξιολόγησης, ύστερα από επτά μήνες καθυστερήσεων και μία συμφωνία γεμάτη φόρους και πολύ σκληρούς όρους για την Ελλάδα, το πιθανότερο είναι ότι θα κλείσει. Το δεύτερο, της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θα ανοίξει, αλλά παρά την καλή θέληση και αποφασιστικότητα όλων των συμμετεχόντων να βρουν κάποια συμβιβαστική λύση, η απόσταση μεταξύ των πλευρών παραμένει ακόμη πολύ μεγάλη.

Στο Σεντάι της Ιαπωνίας, την περασμένη Πέμπτη, βρέθηκαν οι πλέον ισχυροί της Ευρωζώνης για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7 – δηλαδή των επτά πιο δυνατών οικονομιών του κόσμου. Στο περιθώριο της συνάντησης ήταν αναμενόμενο να γίνει και άλλη μια συζήτηση, αυτή εκτός ατζέντας, με θέμα για άλλη μία φορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Εκεί, λοιπόν, στο ίδιο τραπέζι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, που αντιπροσωπεύουν τις πλέον αντίθετες πλευρές ως προς το θέμα, δεσμεύτηκαν ότι θα βρουν μια λύση έτσι ώστε μέχρι την Τρίτη και κατά τη διάρκεια του Eurogroup να υπάρχει μία απόφαση όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα επιτρέπει και στο ΔΝΤ να συμμετάσχει με χρηματοδότηση.

Σκοπός είναι να βρεθεί μια φόρμουλα έτσι ώστε από τη μία η ελάφρυνση να μην είναι τόσο μεγάλη και να επιτρέπει το «πράσινο φως» από τη γερμανική Βουλή, αλλά από την άλλη να μην είναι τόσο περιορισμένη, έτσι ώστε να καλύπτει σε κάποιο βαθμό τις προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους που θέτει το ΔΝΤ.

Υποχωρήσεις

«Δεν θα είναι εύκολη η λύση», τονίζει αξιωματούχος της Ευρωζώνης στην «Κ» και προσθέτει ότι «όλες οι πλευρές θα πρέπει να υποχωρήσουν» για να επιτευχθεί η συμφωνία. Και μπορεί βέβαια στην Ιαπωνία να εξέφρασαν όλες οι πλευρές την καλή τους θέληση για συμφωνία, ωστόσο χαρτιά και μολύβια δεν βγήκαν για να φτάσουν σε τεχνικές λεπτομέρειες.

Κατά τη διάρκεια του γνωστού Washington Group που έγινε στην Ιαπωνία, συμμετείχαν η Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με τον Π. Τόμσεν από την πλευρά του ΔΝΤ, ο Μ. Ντράγκι με τον Μ. Κερέ από την πλευρά της ΕΚΤ, ο Π. Μοσκοβισί με τον Μ. Μπούτι από την πλευρά της Κομισιόν, ο Γ. Ντάισελμπλουμ με τον Τ. Βίζερ από την πλευρά του Eurogroup και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, της Γαλλίας Μ. Σαπέν και της Ιταλίας, Π. Κ. Πάντοαν.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτό που συζητήθηκε είναι να μεταφερθούν μερικές από τις μεσοπρόθεσμες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους (δηλαδή αυτές που θα πραγματοποιούνταν μετά τη λήξη του προγράμματος) βραχυπρόθεσμα, δηλαδή πριν από τη λήξη του προγράμματος.

Μία από αυτές τις λύσεις, που φαίνεται και η πιο πιθανή, είναι η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ χρησιμοποιώντας αδιάθετα κεφάλαια από το πρόγραμμα του ESM (εκείνα που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). Σε αυτή την πρόταση, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν συμφώνησε αλλά ούτε διαφώνησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στάση την οποία κράτησε και η κ. Λαγκάρντ. Στην πρόταση αυτή υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Στα θετικά συγκαταλέγεται το ότι η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει της κατηγορίας «exceptional access» του ΔΝΤ (που είναι για χώρες με πολύ υψηλό χρέος και για τις οποίες το ΔΝΤ απαιτεί μεγάλη ελάφρυνσή του), έτσι μπορεί να χρειαστεί και μικρότερη ελάφρυνση. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί γιατί τα δάνεια του ESM είναι πιο φθηνά και με μεγαλύτερες ωριμάνσεις από αυτές του ΔΝΤ, ενώ όλη η κίνηση θα γίνει γιατί οι Γερμανοί θέλουν το Ταμείο στο πρόγραμμα. Το ποσό το οποίο θα «αξιοποιηθεί», πάντως, δεν θα είναι πάνω από 7-8 δισ.

Στα αρνητικά, είναι πολιτικά δύσκολο για μια σειρά από κράτη-μέλη να υποστηρίξουν ότι το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα, όταν στην πραγματικότητα τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα εξαγοράζονται από τον ESM και η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ θα μειώνεται.

Αμφιβολίες

Μία από αυτές τις χώρες, που είχαν εκφράσει αμφιβολίες γι’ αυτή την πρόταση, είναι και η Ισπανία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων Euroworking Group, όπου τα σενάρια είχαν τεθεί υπό ανάλυση, ο Ισπανός εκπρόσωπος είχε αναρωτηθεί: «Πώς μπορούμε να πάμε στα κοινοβούλιά μας και να πούμε ότι έχουμε τη στήριξη του Ταμείου, όταν στην πραγματικότητα εξαγοράζουμε τα δάνεια του ΔΝΤ ώστε να φύγει; Θα ήταν ασυνεπές». Και ενώ η Ισπανία συμμετέχει στα Washington Group, ο Ισπανός υπουργός δεν βρισκόταν στην Ιαπωνία, καθώς η χώρα του δεν είναι από τις επτά πιο ισχυρές της Ευρωζώνης και εξέφρασε παράπονα που δεν συμπεριλήφθηκε στη συζήτηση.

Την Τρίτη, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο σκοπός είναι στη λήξη του Εurogroup να υπάρχει ένα αναλυτικό έγγραφο που θα περιγράφει τι θα γίνει όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους τα επόμενα χρόνια.

«Κανένας δεν μίλησε στην Ιαπωνία για καθυστέρηση της συμμετοχής του ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά, αλλά πρόσθεσε ότι οι αποστάσεις παραμένουν «πολύ μεγάλες».

Αυτό που είναι σίγουρο, ανεξαρτήτως της απόφασης που θα ληφθεί την Τρίτη, είναι πως η ελάφρυνση του χρέους δεν θα είναι απλή για τη χώρα. Θα συνοδεύεται με όρους που θα πρέπει να ικανοποιεί η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο άμεσα, δηλαδή βραχυπρόθεσμα, αλλά μεσοπρόθεσμα και για τα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ είναι σίγουρο ότι θα περιλαμβάνει τη σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με πλεονάσματα στον προϋπολογισμό που δεν θα είναι τόσο εύκολο να πραγματοποιηθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X