ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφωνία ΕΕ-Τουρκια και Αιγαίο θα συζητήσουν αύριο Τσίπρας-Ερντογάν

Θα γίνουν στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ

ΚΥΠΕ

Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, η μέχρι τώρα εφαρμογή της και τα επόμενα βήματά της αναμένεται να κυριαρχήσουν στις επαφές και στις συζητήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει αύριο ξεχωριστή συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 18.00 και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περί τα 45 λεπτά.

Κατά τη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και να επισημάνει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η στάση της Άγκυρας είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας στην επιτυχή υλοποίηση της συμφωνίας, η οποία είναι, μέχρι στιγμής, ένα από τα βασικότερα βήματα που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να ελέγξει τις προσφυγικές ροές.

Εκτός του προσφυγικού, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα θέσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό οι τουρκικές προκλήσεις, σημειώνοντας ότι δεν συμβάλλουν στη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης και ηρεμίας στην περιοχή, που θα βοηθήσει στην περαιτέρω προώθηση αποφάσεων που σχετίζονται με τομείς της ελληνοτουρκικής συνεργασίας, όπως προκύπτουν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Σμύρνη.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στην Κωνσταντινούπολη, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων , Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τους άλλους ηγέτες, αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα το πρωί όπου θα γίνει δεκτός από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν και τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο Συνεδριακό Κέντρο Κωνσταντινούπολης. Στη συνέχεια, μεταξύ 8.00 – 10.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Ηγετών υπό τον Μπαν Γκι μουν.

Στις 10.15 θα γίνει η τελετή έναρξης της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου, της οποίας οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να συνεχιστούν μέχρι τις 18.15. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει και σε Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X