ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε δύο δόσεις τα 10,3 δισ. προς την Αθήνα

Aναζητείται χρυσή τομή για το χρέος

Kathimerini.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κρίσιμο Eurogroup, που καλείται να λάβει αποφάσεις σε δύο επίπεδα. Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση είχε διακοπεί για αρκετή ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες οι κυρίοι Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Τόμσεν συζητούσαν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας σε ανεπίσημη σύσκεψη.

Η μία απόφαση έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την ελληνική κυβέρνηση και την αποδέσμευση της δόσης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει προταθεί να είναι 10,3 δισ ευρώ. Για να κλείσει, όμως, ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος υπάρχουν ακόμα κάποιες προαπαιτούμενες δράσεις που δεν έχουν εφαρμοστεί. Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φέρονται να ζήτησαν επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά ως προς την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, αλλαγές στις διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια και διευκρινήσεις για την κάλυψη των όποιων απωλειών από τη μη επιστροφή των ποσών που δόθηκαν ως ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους που, πλέον, δεν το δικαιούνται.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και δεν αναμένεται να δημιουργηθεί πρόβλημα σε αυτή τη φάση. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, που μένει να επιβεβαιωθούν στο ανακοινωθέν του Eurogroup, προβλέπεται η εκταμίευση ποσού ύψους 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και επιπλέον 2,8 δισ. ευρώ τον προσεχή Σεπτέμβριο. 

Η δεύτερη απόφαση αφορά στη λήψη μέτρων περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Στο θέμα αυτό, Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προσπαθούν να εντοπίσουν τη «χρυσή τομή», καθώς οι απόψεις των δύο πλευρών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες για το ποια μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται, είναι στο τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup να υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και Ταμείου τουλάχιστον σε ένα βασικό πλαίσιο διαχείρισης του ζητήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου που επικαλείται πηγές του Μαξίμου, η δήλωση του Eurogroup θα αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δεν θα υπάρχει αναφορά σε επόμενα έτη.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στο Eurogroup δεν συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στο Euroworking Group χθες, αναφορικά με την πώληση της Εγνατίας οδού και του Ελληνικού.

Όσον αφορά το χρέος, οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγη ώρα και σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες οι διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και χωρών της ευρωζώνης παραμένουν. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι στη δήλωση του Eurogroup θα υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο). Μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε σημερινά χαμηλά επίπεδα και η εξομάλυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων στο χρόνο. Σε επόμενα στάδια εξετάζεται η πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs).

«Δεν συζητάμε την αποχώρηση του ΔΝΤ», υπογράμμισε νωρίτερα προσερχόμενος στο Eurogroup ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Στόχος είναι η συμφωνία με το Ταμείο, καθώς όλες οι χώρες επιθυμούν την παρουσία του», πρόσθεσε ακόμη ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ακόμη ότι η εμπειρία του ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει.

Παράλληλα, απέκλεισε εκ νέου το κούρεμα του ελληνικού χρέους και μίλησε για «ελάφρυνση του βάρους» για την Ελλάδα, ενώ αναγνώρισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει παρά πολλά από το καλοκαίρι, αλλά και τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν ληφθεί δύσκολα μέτρα».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε αισιόδοξος ότι μια συμφωνία επί της αρχής  μπορεί να επιτευχθεί σήμερα, όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα. «Η αξιολόγηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δήλωσε πως αυτή πρέπει να γίνει με χρηματοδότηση.

Μια «συνολική συμφωνία» με τη συμμετοχή όλων των θεσμών ζήτησε, από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. «Θέλουμε μια συμφωνία όσο το δυνατό πιο συνολική, με τη συμμετοχή όλων των θεσμών, που θα αποδεικνύει ότι ο καθένας από εμάς προσπάθησε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 Ο Επίτροπος Οικονομίας υπογράμμισε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές, ιδίως μετά την πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτουμένων, μεταξύ των οποίων και του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, ο οποίος όπως είπε ανταποκρίνεται στα κριτήρια που είχε θέσει το Eurogroup του Άμστερνταμ (διαφάνεια και αυτοματισμός). Ολα αυτά είπε, ο Π. Μοσκοβισί, θα πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα πρέπει να αφήσει περιθώρια κάποιων μηνών μπροστά.  Οσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, επισήμανε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να τις στηρίξει τεχνικά και πολιτικά, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές», όπως το ονομαστικό κούρεμα.

Ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση.«Όλοι ανυπομονούν για το σημερινό Eurogroup. Πιστεύω ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το εάν θα συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Σίγουρα θα είναι μέρος των συζητήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πιστωτές, το Eurogroup, έχουν ορίσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εξαιρουμένου του ονομαστικού κουρέματος, και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του ESM και του EFSF».

Σήμερα θέλουμε σήμερα μια καλή συμφωνία, για την Ελλάδα πρωτίστως που έχει καταβάλει σημαντικότατεςπροσπάθειες και χρειάζεται βεβαιότητα και ανάσα, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του όπως πάντα θα παίξει εποικοδομητικό και ενωτικό ρόλο στις γεφύρωση των διαφορών. Σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό, στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί λεπτομερώς το θέμα του χρέους, η εκταμίευση της δόσης και η ολοκλήρωσης του προγράμματος, ενώ στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας απόψε και στα τρία αυτά θέματα.

«Θα περάσουμε την νύχτα παρέα», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ κατά την είσοδο του στο Εurogroup. Τόνισε ότι η σημερινή συνεδρίαση «δεν θα είναι εύκολη καθώς πολλά θέματα παραμένουν άλυτα», ενώ υπογράμμισε ότι πιο σημαντικό είναι «να συμφωνήσουμε στην δόση και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», καθώς όπως είπε «δεν θέλουμε άλλη μία κρίση λιτότητας». Ο κ. Καζιμίρ έκανε στροφή στην στάση του όσον αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα λέγοντας πως «οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και η συμμετοχή του Ταμείου μπορεί να γίνουν αργότερα».

Για «σύνθετη και πολυδιάστατη» συζήτηση για την Ελλάδα, έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο Ιταλός ομολόγός του, Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Τόνισε ακόμη ότι επικρατεί «ήρεμη αισιοδοξία», μετά την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα. Οπως εξήγησε, η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί έχει «πολλές μεταβλητές», οι οποίες αφορούν το προφίλ του χρέους και συγκεκριμένα μέτρα και ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα «ολοκληρωμένο πακέτο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση