ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μια νέα Ειδομένη έχει στηθεί λίγα χιλιόμετρα μακριά

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά πρόσφυγες και μετανάστες στήνουν τις σκηνές τους

Kathimerini.gr

Tην ίδια στιγμή που μπουλντόζες μαζεύουν τα απομεινάρια της Ειδομένης, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά πρόσφυγες και μετανάστες στήνουν τις σκηνές τους προτιμώντας ένα πλάτωμα στον δρόμο από τα κέντρα φιλοξενίας που στήθηκαν σε βιομηχανικούς χώρους. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της αστυνομίας 3.700 άτομα μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη σε χώρους φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Καθώς σύμφωνα με τα καθημερινά δελτία που εκδίδονται από το συντονιστικό όργανο για το Προσφυγικό, στην Ειδομένη παρέμεναν περίπου 8.500 άτομα τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, μερικές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ... επισήμως εξαφανίστηκαν.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε στην «Κ» ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης και από τα βενζινάδικα όπου έχουν στήσει τις σκηνές τους οι πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τρία σημεία βρίσκονται συνολικά 1.500 άτομα. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Κυρίτσης τονίζει ότι είναι πολύ πιθανό ο αριθμός όσων βρίσκονταν στον καταυλισμό της Ειδομένης να είχε υπερεκτιμηθεί. «Η καταμέτρηση γινόταν κατά προσέγγιση με βάση συγκεκριμένους δείκτες, όπως οι μερίδες φαγητού που δίνονταν καθημερινά και από τα στοιχεία των ΜΚΟ» δήλωσε. Προσέθεσε επίσης ότι ορισμένοι έφυγαν από την Ειδομένη και με δική τους πρωτοβουλία μετακινήθηκαν προς κέντρα φιλοξενίας που γνώριζαν ότι οι συνθήκες φιλοξενίας είναι καλύτερες. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις στα νέα camp, οι οποίες ωστόσο «θα βελτιωθούν σύντομα». Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εξέφρασε χθες την έντονη ανησυχία της για τις συνθήκες στους νέους χώρους φιλοξενίας και απηύθυνε έκκληση να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τονίζει ότι συμφωνεί με την ανάγκη εκκένωσης του καταυλισμού στην Ειδομένη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και επισημαίνει ότι η εκκένωση ολοκληρώθηκε χωρίς βία.

Περίπου 80 μετανάστες άνδρες, γυναίκες και παιδιά από όσους βρίσκονται στον Πειραιά προσήλθαν χθες στη Γενική Εφημερία του νοσοκομείου Αττικόν με οξεία τροφική δηλητηρίαση. Εξι ενήλικες και 13 παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκαν διατροφικές και άλλες ιατρικές οδηγίες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο για το Προσφυγικό, Γιώργο Κυρίτση, η δηλητηρίαση προκλήθηκε από την κατανάλωση αλλοιωμένου φαγητού. Συγκεκριμένα, ποσότητες φαγητού που είχαν περισσέψει από το Ελληνικό μεταφέρθηκαν στον Πειραιά χωρίς να τηρηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες συντήρησης, με αποτέλεσμα το φαγητό να αλλοιωθεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Στοιχεία για τις αφίξεις

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, από τις αρχές του χρόνου έως τις 25 Μαΐου έχουν φτάσει 156.157 άτομα, στην Κύπρο 28, στην Ιταλία 37.363 και στην Ισπανία 1.063. Ταυτόχρονα, το ίδιο χρονικό διάστημα 1.475 άτομα είτε έχουν χάσει τη ζωή τους είτε αγνοούνται, συμπεριλαμβανομένων 100 αγνοούμενων από το τελευταίο ναυάγιο της Λιβύης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση