ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ θα μιλήσει ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ

Στις 21 Ιουνίου θα βρεθεί στην Αθήνα

Kathimerini.gr

Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 21 Ιουνίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να παραστεί ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας (ΣΕΒ). Την Τρίτη 21 Ιουνίου πραγματοποιείται η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου ΕΕπιχειρήσεων και Βιομηχανίας και, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ύστερα από πρόσκληση της διοίκησης την απογευματινή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα είναι ομιλητής.

Αβεβαιότητα έχει προκαλέσει σε ενδιαφερόμενους ομίλους για την υλοποίηση μεγάλων τουριστικών επιχειρηματικών σχεδίων στη χώρα μας η απόφαση κατάργησης διάταξης σχετικής με την οριοθέτηση χρήσεων γης για μεγάλες επενδύσεις. Οπως σημειώνουν, πρόκειται για ουσιαστική οπισθοδρόμηση στο επενδυτικό τοπίο που, σε συνδυασμό με την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, δημιουργεί μεγαλύτερη σύγχυση.

Δεν φταίνε τα λόγια αλλά τα έργα...

Μιλώντας στην εκδήλωση «Europe Calling: A New Deal for Europe – Creating Growth and Employment», που διοργάνωσε το Ιδρυμα Friedrich Ebert, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι μετά τα καλά λόγια που είπε ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον ίδιο έχει χάσει τους αριστερούς φίλους του. Και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει ίσως να αρχίσει να λέει και κάποια άσχημα –που να μην αρέσουν στον κ. Σόιμπλε– για να ανακτήσει την αριστερή αξιοπιστία του, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος χαρακτηριστικά. Ομως, ανεξαρτήτως των λόγων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε, ίσως αξίζει να δούμε αν θα χάσει και άλλους αριστερούς του φίλους ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, εξαιτίας των σκληρών μέτρων που εισηγήθηκε προς ψήφιση από τη Βουλή.

«Χωρίς να γνωρίζουμε πώς έχει κινηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το α΄ τρίμηνο του 2016, εκτιμούμε πως η πτώση της καταναλωτικής δαπάνης μπορεί να ερμηνευθεί από τη χειροτέρευση των προσδοκιών», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Eurobank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας «Επτά Ημέρες».

Παρουσίαση βιβλίου του Ανδρέα Θεοφάνους

Με το νέο του βιβλίο, «Η διακυβέρνηση και η πολιτική οικονομία μίας ομοσπονδιακής Κύπρου», ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Ανδρέας Θεοφάνους παρεμβαίνει στη δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Κύπρου. Εξετάζοντας τις σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις, τη διεθνή εμπειρία και τις παγκόσμιες εξελίξεις, ο συγγραφέας συνεισφέρει στον προβληματισμό για τη θέση της Κύπρου στο διεθνές γίγνεσθαι. Αυτό αποκτά σήμερα ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι διακοινοτικές συνομιλίες εμφανίζουν κάποια δυστοκία. Το βιβλίο παρουσιάζεται στις 9 Ιουνίου 6 μ.μ. στον Ιανό (Σταδίου 24, Αθήνα).

Χωρίς waiver δεν πρόκειται να χαλαρώσουν τα capital controls

Το ένα φέρνει το άλλο, και η μετάθεση του waiver για το τέλος Ιουνίου οδηγεί προς τα πίσω και την πολυαναμενόμενη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι δύσκολο η χαλάρωση των capital controls να προηγηθεί του waiver, το οποίο δεν φαίνεται πιθανό να επανέλθει νωρίτερα από τις 22 Ιουνίου. Πάντως, η τεχνική προετοιμασία για τη χαλάρωση των περιορισμών έχει ολοκληρωθεί και σε πρώτη φάση θα «απελευθερωθεί» το φρέσκο χρήμα, καθώς και ορισμένου ύψους εισαγωγές. Ετσι, κάθε ευρώ που επιστρέφει στο τραπεζικό σύστημα δεν θα υπόκειται στους περιορισμούς κίνησης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση