ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Eλεγχοι σε 23 κέντρα φιλοξενίας

Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, δράση έχουν αναλάβει οι διακινητές

Newsroom Κ, Αθήνα

Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να ελεγχθούν οι συνθήκες υγιεινής στα κέντρα φιλοξενίας της περιοχής αναμένεται να εκδηλωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η έλευση του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα καταστήσει αφόρητη τη διαβίωση προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι συνωστίζονται σε εγκαταστάσεις που θεωρούνται τουλάχιστον ακατάλληλες για μακρόχρονη παραμονή ανθρώπων. Ταυτόχρονα οι τοπικές κοινωνίες αρχίζουν να αντιδρούν, με τους εκπροσώπους τους να αξιώνουν από την κυβέρνηση την αποσυμφόρηση των περισσότερων οργανωμένων κέντρων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς και τη μεταφορά τους σε άλλες γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι κλιμάκια των υπηρεσιών υγείας της Περιφέρειας πρόκειται να αρχίσουν άμεσα ελέγχους στα 23 κέντρα της επικράτειάς της, όπου συγκεντρώνεται το 60% των προσφύγων/μεταναστών που «λιμνάζουν» στη χώρα, καθώς καταφθάνουν καταγγελίες για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και ατμόσφαιρα έντασης που πυροδοτεί μεταξύ τους βία. Ετσι, μετά τη σύρραξη την Τρίτη στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας στο Κιλκίς, στην οποία τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα και την άγρια συμπλοκή την επομένη στον καταυλισμό μπροστά σε ξενοδοχείο των Ευζώνων όπου τραυματίστηκε ένα άτομο, προχθές το βράδυ σε εγκαταστάσεις δομής φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης ήρθαν στα χέρια 40 Σύροι για ασήμαντη αφορμή, με αποτέλεσμα ένας εξ αυτών να καταλήξει στον νοσοκομείο.

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων μεταδίδουν εικόνα τριτοκοσμικών καταστάσεων από το εσωτερικό των κέντρων, με ανθρώπους στοιβαγμένους σε πρόχειρες και ακατάλληλες εγκαταστάσεις, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης μεταδοτικών ασθενειών με την άνοδο της θερμοκρασίας λόγω καλοκαιριού. «Θα τσιγαριστούν κάτω από τις μεταλλικές στέγες αποθηκών ή μέσα στις σκηνές όταν σε λίγο το θερμόμετρο θα χτυπάει 40 βαθμούς και τότε να δούμε πώς θα τους συγκρατήσουμε στις δομές...», έλεγε στην «Κ» ένα εξ αυτών.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει υποσχεθεί διά του κ. Μουζάλα ότι τον Σεπτέμβριο θα μετεγκατασταθεί νοτιότερα ένας μεγάλος αριθμός, ίσως ο μεγαλύτερος, όμως μέχρι τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων καταστάσεων τόσο στο εσωτερικό των δομών όσο και στις κοινωνίες που τις «φιλοξενούν». Στην περιοχή Βασιλικά, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, κάτοικοι πραγματοποιούν καθημερινά κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην εγκατάσταση μεταναστών σε αποθήκες εργοστασίου, υποστηρίζοντας ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, στο «πόδι» βρίσκονται και πολίτες του Ωραιοκάστρου, ζητώντας να αποσυμφορηθεί ή και να κλείσει το εκεί κέντρο φιλοξενίας.

Πονοκέφαλο στις Αρχές προκαλεί ο μεγάλος αριθμός μεταναστών που με το άδειασμα του καταυλισμού της Ειδομένης διασκορπίστηκε στην περιοχή. Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, δράση έχουν αναλάβει οι διακινητές. Συλλήψεις προσφύγων γίνονται σχεδόν καθημερινά σε Βουλγαρία, Σκόπια και Σερβία, οι Αρχές των οποίων τους επιστρέφουν στην Ελλάδα από αφύλακτα περάσματα της μεθορίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X