ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα έκδοσης των «οκτώ»

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Αθήνα το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει καταθέσει αίτημα

Kathimerini.gr

Ιδιαίτερα χαμηλοί τόνοι, που έχουν προκαλέσει ανακούφιση στην Αθήνα, αλλά κυρίως έχουν συντελέσει στην πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης, επικρατούν στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Αθήνα το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει καταθέσει ακόμη επίσημο αίτημα για την έκδοση των «οκτώ», τους οποίους η Αγκυρα κατηγορεί ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Σημειώνεται ότι η επίσημη αίτηση για την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών πρέπει:

• Να κατατεθεί στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

• Η πρεσβεία στη συνέχεια θα διαβιβάσει τον σχετικό φάκελο στο υπουργείο Εξωτερικών.

• Το υπουργείο Εξωτερικών θα προωθήσει τον φάκελο στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για τη διαδικασία που προβλέπει η Eυρωπαϊκή Σύμβαση και η οποία δεν έχει ενεργοποιηθεί από την τουρκική πλευρά.

Η Τουρκία, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, έχει θέσει πολιτικά το όλο θέμα και με πολιτικές δηλώσεις έχει ζητήσει την έκδοση των οκτώ και δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμα τουλάχιστον τη νομική οδό. Ομως, προσθέτει, το γεγονός ότι δεν έχει καταθέσει ακόμα επίσημο αίτημα έκδοσης πιθανόν να οφείλεται στην κατάσταση αποσύνθεσης που επικρατεί στην τουρκική δημόσια διοίκηση μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στη γειτονική χώρα.

Ενδεχομένως, ωστόσο, σημειώνει η ίδια πηγή, η μη υποβολή επίσημου αιτήματος να οφείλεται και στο γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να τεκμηριωθεί νομικά το αίτημα για έκδοση. Αυτό γιατί στο επίσημο αίτημα έκδοσης το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει:

1. Να επισυνάψει υποχρεωτικά και με απόλυτη ακρίβεια το κατηγορητήριο.

2. Να περιγράφει τεκμηριωμένα τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει οι οκτώ.

3. Θα πρέπει παράλληλα να υπάρχουν επαρκείς διαβεβαιώσεις για τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης.

4. Να υπάρχει ρητή δέσμευση ότι δεν αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου.

Οπως επισημαίνει η ίδια πηγή, η κατάσταση αυτή επιτρέπει στην Αθήνα μια πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η υπόθεση φαίνεται ότι θα «λιμνάσει» για μήνες ακόμα στην Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X