ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην Ελλάδα μετά από 42 χρόνια οι 16 ήρωες του Νοράτλας

Αιχμές Παυλόπουλου κατά ΕΕ για την στάση της στο Κυπριακό και τη Συνθήκη της Λωζάνης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με καθυστέρηση 42 χρόνων η Ελλάδα υποδέχθηκε σε μια έντονη συγκινησιακή ατμόσφαιρα, το απόγευμα της Τρίτης, τα λείψανα των 16 Ελλήνων πεσόντων του NORATLAS, που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά στις 21 Ιουλίου 1974.

Το C-130 που μετέφερε τα οστά προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας στο Τατόι, συνοδευόμενο από δύο Mirage 2000, τα οποία έκαναν διαρκείς πτήσεις, αποδίδοντας τιμές μέχρις ότου τα οστά των 16 πεσόντων μεταφερθούν στο χώρο της τελετής.

Τα οστά υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο της ΑΒ Τατοΐου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, οι οποίοι και συνόδευσαν τα οστά από την Κύπρο στην Αθήνα, καθώς και σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, όπως και εκπρόσωποι κομμάτων, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Παρών επίσης ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος ενώ την ΟΚΟΕ εκπροσώπησε ο Αραβής Λοΐζος και την ΕΚΕ ο Αντιπρόεδρός της Μιχάλης Ευθυμίου.

Παρόντες στην υποδοχή δεκάδες συγγενείς των πεσόντων, ενώ αρκετοί εξ αυτών συνόδευσαν τα λείψανα και από την Κύπρο. Επίσης το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι των Καταδρομέων του 1974 αλλά και της ΕΛΔΥΚ 1974. Τα λείψανα των 16 πεσόντων μεταφέρθηκαν σε ειδικά σκευοφυλάκια καλυμμένα με την ελληνική και την κυπριακή σημαία και με λουλούδια, ενώ μια φωτογραφία κάθε πεσόντα συνόδευε το οστεοφυλάκιο και στρατιωτικά αγήματα απέδωσαν τιμές ηρώων.

Ακολούθησε τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και σύντομοι χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Παυλόπουλος: Αιχμές Παυλόπουλου κατά ΕΕ για την στάση της σε Κυπριακό και Συνθήκη της Λωζάνης

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τη δέσμευση στην μνήμη των πεσόντων ηρώων να συνεχιστεί μέχρι τέλους ο αγώνας, χωρίς υποχωρήσεις ή υπαναχωρήσεις, για να ξαναβρεί η μαρτυρική Κύπρος την εδαφική της ακεραιότητα και την πλήρη της κυριαρχία, με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις διεθνείς αποφάσεις, με μια λύση στην οποία προφανώς δεν χωρούν κατοχικά στρατεύματα και καθεστώς εγγυήσεων. Υπογράμμισε ότι είναι πολύ βαρύ τραύμα για τη διεθνή κοινότητα το γεγονός ότι ανέχεται να παραβιάζονται απροκάλυπτα αποφάσεις του ΟΗΕ και να παραμένει απλός παρατηρητής, αλλά και για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, το γεγονός ότι ανέχεται να υπάρχει κατοχή και καθεστώς εγγυήσεων στο έδαφος ενός κράτους μέλους της, κάτι που δείχνει, όπως είπε, ότι πάσχει η ευρωπαϊκή δημοκρατία. Σημείωσε ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη συνθήκη της Λωζάνης, η οποία πρέπει να τηρείται στο ακέραιο γιατί δεν καθορίζει μόνο τα ελληνικά σύνορα αλλά και τα σύνορα της ΕΕ.

Ο Πάνος Καμμένος, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι με την επιστροφή των οστών των 16 πεσόντων κλείνει ένας κύκλος χρέους, τονίζοντας ότι έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας και του έθνους δείχνοντας τι σημαίνουν οι έννοιες της αυταπάρνησης και της ανδρείας.

Πρόσθεσε ότι ζητά συγνώμη από τους συγγενείς των πεσόντων για τον πόνο όλων αυτών των χρόνων της καθυστέρησης και δεσμεύτηκε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποκατάστασή τους, κάνοντας λόγο για άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου και γνωστοποίηση των στοιχείων που περιέχουν όσο και αν αυτά πονούν. Τόνισε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την εξεύρεση και των οστών και των υπολοίπων πεσόντων και ευχήθηκε καλή λευτεριά στην Κύπρο για την οποία έδωσαν τη ζωή τους οι 16 ήρωες.

Φωκαΐδης: «Ανεξίτηλα χαραγμένα στην ιστορία τα ονόματα των 16»

Τέλος, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης σημείωσε ότι είναι ιερή η στιγμή που οι ήρωες επιστρέφουν στην πατρίδα τους νεκροί αλλά αθάνατοι. Αναφέρθηκε επίσης στην καθυστέρηση των 42 χρόνων και επεσήμανε το τέλος των ηρώων του Noratlas τονίζοντας ότι συνεχίζει να πληγώνει η στάση εκείνων που δεν στάθηκαν στο ύψος της ιστορίας. Ο κ. Φωκαΐδης ζήτησε συγνώμη από τους συγγενείς των πεσόντων για όσα παραλείφθηκαν, ή για όσα λάθη έγιναν αναφερόμενος και στη μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των ανασκαφών στον τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Υπογράμμισε ότι τα ονόματα των πεσόντων είναι πλέον χαραγμένα με ανεξίτηλα γράμματα σε μια λαμπρή σελίδα της ιστορίας και συμπλήρωσε ότι η δικαίωση της θυσίας τους θα είναι η επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης, υπογραμμίζοντας ότι στους ήρωες που απέκτησαν την ιδιότητα αυτή με πράξεις, οι τιμές πρέπει να αποδίδονται με πράξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση