ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι «Πυρήνες της Φωτιάς» πίσω από την επίθεση στα Εξάρχεια

Στόχος της επίθεσης η Εισαγγελέας των Εφετών Γεωργία Τσατσάνη

Kathimerini.gr

Η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην οδό Ιπποκράτους στα Εξάρχεια. Οπως διευκρινίζεται στην προκήρυξη που αναρτήθηκε στο Athens Indymedia στόχος ήταν η κατοικία της Εισαγγελέως Εφετών Γ. Τσατάνη, ενώ στο κείμενο ανάληψης ευθύνης η οργάνωση εξαπολύει απειλές αναφέροντας ότι «πρόκειται για μια συμβολική ενέργεια με στόχο μόνο υλικές ζημιές ωστόσο δεν πρόκειται να περιοριστεί μελλοντικά σε αυτό».

Εξηγώντας τους δύο λόγους της επίθεσης οι «Πυρήνες της Φωτιάς» αναφέρουν ότι η Εισαγγελέας «αποτελεί μέλος του παραδικαστικού κυκλώματος, που αναλαμβάνει να “εξαφανίζει” δικογραφίες που θίγουν τα συμφέροντα της επιχειρηματικής και πολιτικής μαφίας» αλλά και «τη συμμετοχή της στη δικαστική ομηρία συγγενών των συντρόφων της οργάνωσης».

«Η εκδικητική μανία των δικαστών απέναντι στις οικογένειες των συντρόφων μας είναι μία επιλογή που θα κληθούν να πληρώσουν με ακριβό τίμημα όλοι οι δικαστικοί που συμμετέχουν σε αυτόν τον εκβιασμό και οι οικείοι τους. Έχουμε μνήμη και πάνω από όλα υπομονή, επιμονή και συνέπεια...», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο ανάληψης ευθύνης.

Η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την επίθεση στην Τσατάνη με κείμενο στο Athens Indymedia την 25η Ιουνίου 2016 αναφέροντας πως «από εδώ και πέρα η οργάνωση εγκαταλείπει τα συμβολικά χτυπήματα και θα χτυπάει με όλη την δύναμη πυρός της την δικαστική εξουσία που στραγγαλίζει την ελευθερία μας».

Το χρονικό της έκρηξης

Η έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 22:45 την Τετάρτη στον αριθμό 112 της οδού Ιπποκράτους στα Εξάρχεια, έξω από το βιβλιοπωλείο «Ελεύθερη Σκέψη».

Είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στο Zougla.gr. και στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 22:15 και 22:20 με χρονικό όριο 30 και 25 λεπτά αντίστοιχα.

Ο μηχανισμός ήταν μέτριας ισχύος και είχε τοποθετηθεί σε μία μπλε πλαστική τσάντα στο πεζοδρόμιο, ανάμεσα σε αυτοκίνητο αστυνομικού, που υπηρετεί στο ΑΤ Εξαρχείων και ο οποίος έχει ήδη δώσει κατάθεση στην αντιτρομοκρατική, και στην είσοδο της πολυκατοικίας.

Ο συνήγορος της κ. Τσατάνη Θέμης Σοφός κατήγγειλε την αποδυνάμωση της φύλαξης της, παρά το γεγονός ότι η ίδια είχε ζητήσει ενίσχυση των μέτρων για την ασφάλειά της.

«Εγώ θεωρώ ότι ήταν στοχευμένη η κυρία Εισαγγελέας, γιατί το σημείο της έκρηξης στόχευε ακριβώς στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει η ίδια στον πρώτο όροφο στην πρόσοψη της οδού Ιπποκράτους. Δεν θέλει ούτε καν έμπειρο μάτι για να καταλάβει κανείς ότι στόχος ήταν η κ. Τσατάνη» δήλωσε στον ANT1 ο κ. Σοφός και πρόσθεσε πως «αν δει κανείς την είσοδο της πολυκατοικίας και τα γύρω αυτοκίνητα και τα διαμερίσματα στον πρώτο όροφο στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το σπίτι της κ. Τσατάνη θα καταλάβετε ότι στόχος ήταν εκείνη».

Στο ερώτημα εάν είχαν υπάρξει προειδοποιητικές απειλές εναντίον της κ. Τσατάνη ο συνήγορός της δήλωσε ότι «η ίδια είχε γνωστοποιήσει στην υπηρεσία τις σοβαρές ενδείξεις που είχε για την επίθεση σε βάρος της και τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να διατηρηθεί η φύλαξη που είχε επί έξι έτη από δύο αστυνομικούς και ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας».

Μάλιστα η ίδια η κ. Τσατάνη είχε καταθέσει ένσταση για το γεγονός ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. οι δύο αστυνομικοί και το αυτοκίνητο που της είχαν αφαιρεθεί αναμένεται άμεσα να της επιστραφούν.

Στο σημείο της έκρηξης δημιουργήθηκε ένας κρατήρας ενώ προκλήθηκαν φθορές στο ΙΧ του αστυνομικού, στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οποία διαμένει η κ. Τσατάνη καθώς και σε παρακείμενα καταστήματα και αυτοκίνητα.

Την έρευνα για την υπόθεση έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση