ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Έλληνας Πρόεδρος για τις τηλεοπτικές άδειες

ΕΣΡ: Τα βλέμματα στρέφονται στον Προκόπη Παυλόπουλο

ΠΗΓΗ: skai.gr

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στρέφονται τη Δευτέρα τα βλέμματα στον απόηχο του διαφαινόμενου πολιτικού αδιεξόδου που έχει προκύψει με τη συγκρότηση του ΕΣΡ μετά την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά και την άρνηση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στην κυβερνητική πρόταση για τοποθέτηση του Βύρωνα Πολύδωρα στη θέση του προέδρου της Αρχής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Τη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις 5 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το θέμα.

Κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Παυλόπουλου αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα που έχει ανακύψει, όχι μόνο λόγω της θεσμικής του θέση ως πρώτου πολίτη της χώρας, αλλά και λόγω της επιστημονικής του θέσης, ως έμπειρου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου. Ο Προκόπης Παυλόπουλος μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση στα τεκταινόμενα, των ώρα που οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων όλων των βαθμίδων κάνουν λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.

Από μεριάς του, ο πρόεδρος της ΝΔ περασμένη εβδομάδα έβαλλε κατά της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας ως μέγιστο θεσμικό ατόπημα την αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ. Χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη για την δημοκρατία την κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι χρέος της ΝΔ είναι να αποκαταστήσει την «πολιτική ομαλότητα» και κάλεσε τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζοντας ότι όλα τα κόμματα εξουσίας έχουν ευθύνες για το σημερινό τηλεοπτικό τοπίο δήλωσε ότι η ΝΔ θα αναλάβει πρωτοβουλία καταθέτοντας πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις βαθιές του ανησυχίες για όσα συμβαίνουν.

Στο μεταξύ, η ενδιάμεση ρύθμιση για τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών που ουσιαστικά παρακάμπτει, σύμφωνα με νομικούς, την απόφαση του ΣτΕ και προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή δεν θα βρει την ανταπόκριση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, σε χθεσινοβραδινή (Κυριακή) ανακοίνωσή του αναφέρει πως «η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τάχιστα σε νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα καλύπτει το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού».

Η Κουμουνδούρου προσθέτει ότι, «μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού θα περάσουν με νέα νομοθετική πρωτοβουλία εξ ολοκλήρου στο ΕΣΡ. Συνεπώς, σημειώνει, «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αντιπολίτευση και η συνέχιση της άρνησης για τη συγκρότηση του, το μόνο που θα καταδεικνύει είναι την επιδίωξη για τη συνέχιση της ασυδοσίας».

«Ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν, ακριβώς, το λόγο η πρόταση για να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μια πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων» υποστηρίζει το κυβερνών κόμμα.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι αποδείχτηκε πως «το δημόσιο μπορεί να εισπράξει χρήματα, ότι μπορεί να διοργανώσει διαγωνισμό και ότι μπορεί να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ξεκαθάρισαν την Κυριακή ότι έως ότου συσταθεί το ΕΣΡ η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μία ρύθμιση-γέφυρα, που θα δίνει προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας για τα κανάλια έναντι χρηματικής καταβολής.

Απαντώντας στην κριτική ότι η ενδιάμεση ρύθμιση είναι εξίσου αντισυνταγματική με το νόμο Παππά, καθώς υποκαθιστά την εξουσία αδειοδότησης του ΕΣΡ, ο κ. Κρέτσος και Φίλης περιορίστηκαν να πουν ότι η ρύθμιση δεν θα χορηγεί μόνιμες άδειες, αλλά μόνον προσωρινές πιστοποιήσεις λειτουργίας, που θα δίνονται εφόσον πληρούνται οι ισχύουσες ασφαλιστικές, φορολογικές και εργασιακές προϋποθέσεις.

Ο κ. Κρέτσος μάλιστα δήλωσε ότι προσωρινές βεβαιώσεις θα μπορούν να λάβουν ακόμα και επιχειρηματίες που δεν έχουν σήμερα τηλεοπτικούς σταθμούς.

Πάντως, ο υπουργός Παιδείας κράτησε αποστάσεις από τις σκληρές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη και άλλων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΣτΕ.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X