ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κοτζιάς - ΝΑΤΟ: Η Ρωσία είναι μια «αδύναμη Δύναμη»

Τη θέση της Αθήνας υπέρ διατήρησης ανοιχτών δίαυλων επικοινωνίας με Ρωσία, ανέφερε ο ΥΠΕΞ

ΠΗΓΗ: skai.gr

Τη θέση της Αθήνας υπέρ της διατήρησης ανοιχτών δίαυλων επικοινωνίας με τη Ρωσία και της επανεκκίνησης της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στους υπουργούς Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες, με θέμα την ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο και την προσέγγιση που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας.

Ο κ. Κοτζιάς, κατά την παρέμβασή του, τόνισε ότι η Ρωσία είναι μία «αδύναμη Δύναμη»: «Είναι δύναμη και διεκδικεί, αλλά είναι αδύναμη και δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτό που θέλει. Και είναι μία αναθεωρητική δύναμη που θέλει να αλλάξει τις δομές του διεθνούς συστήματος αλλά δεν είναι σε θέση να το κάνει».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε μάλιστα πως οι σύμμαχοι πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα αν θεωρούν τη Ρωσία μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας: «Στον Ψυχρό Πόλεμο, παρ' όλη την αντιπαλότητα και διαπάλη των συστημάτων, η Σοβιετική Ένωση ήταν μέρος του Ελσίνκι, μιας αρχιτεκτονικής δομής ασφάλειας. Το κεντρικό ερώτημα σήμερα, όπως επισήμανε, είναι εάν θέλουμε να φτιάξουμε μία δομή ασφάλειας ενάντια στη Ρωσία ή μια κοινή δομή ασφάλειας της Ευρώπης με τη Ρωσία».

Υπογράμμισε, τέλος ότι, στην περιφέρειά τους, οι Ρώσοι δεν επιφυλάσσουν την ίδια συμπεριφορά όπως σε πιο μακρινές χώρες.« Δεν επιθυμούν να αλλάξουν τα σύνορα της Γαλλίας ή της Ισπανίας. Το εγγύς εξωτερικό τους όμως το θεωρούν προνομιακό πεδίο ελέγχου τους», σημείωσε. «Στη Δύση, αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί διάσταση απόψεων ως προς την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί έναντι της Ρωσίας, διότι αυτός που δεν βρίσκεται στο εγγύς εξωτερικό θεωρεί ότι είναι υπερβολικές οι ανησυχίες των χωρών» που βρίσκονται σε αυτή την ζώνη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X