ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρίνεται σήμερα η τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

τρεις συνθέσεις ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου αποφασίζουν την έκδοση τους ή όχι

Kathimerini.gr

Στην κρίση του Αρείου Πάγου βρίσκεται η τύχη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ήρθαν τον περασμένο Ιούλιο με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Η Άγκυρα έχει ζητήσει την έκδοση των «8», κατηγορώντας τους για άμεση εμπλοκή στο πραξικόπημα.

Ειδικότερα, τρεις συνθέσεις ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου αναμένεται να αποφανθούν για το κατά πόσο οι εκζητούμενοι θα τύχουν μιας δίκαιης δίκης στην Τουρκία ή αν θα παραβιαστούν τα δικαιώματά τους.

Σημειώνεται ότι για τους οκτώ Τούρκους έχουν προηγηθεί αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας από τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις, που όμως κατέληξαν σε διαφορετικό σκεπτικό. Δύο αποφάσεις έχουν ταχθεί υπέρ της άποψης να μην εκδοθούν συνολικά οι πέντε από τους οκτώ, ενώ για τρεις έχει αποφασιστεί το αντίθετο.

Κατά συνέπεια και στον Άρειο Πάγο οι αναιρέσεις συζητήθηκαν σε τρία διαφορετικά ποινικά τμήματα, με διαφορετικές και πάλι συνθέσεις.

Στο πλευρό των Τούρκων στρατιωτικών έχουν ταχθεί και άνθρωποι των τεχνών αλλά και επιστήμονες που κατέθεσαν ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου κατά της έκδοσής τους στην Τουρκία.

Οι οκτώ αξιωματικοί έχουν υποστηρίξει ότι εφόσον επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα βασανιστούν, δεν θα δικαστούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τότε να έχει τεθεί σε ισχύ και η θανατική ποινή.

Περιέγραψαν την κατάσταση στη χώρα τους με τα μελανότερα των χρωμάτων, τονίζοντας πως «κρίνονται άνθρωποι και όχι η πολιτική». Παράλληλα, έθεσαν θέμα φόβου για τη ζωή τους, ενώ ένας εξ αυτών ενώπιον του δικαστηρίου είπε ότι «όσοι είναι στα χέρια των τουρκικών αρχών λένε καλύτερα να είχαμε πεθάνει» και αναφέρθηκε σε εξομολογήσεις όσων έχουν βρεθεί σε τουρκικές φυλακές. «Μας έχουν πει ότι τα βασανιστήρια σε στρατιωτικούς κρατουμένους είναι τόσο φρικτά που οι ποινικοί κρατούμενοι δεν μπορούν να κοιμηθούν τις νύχτες».

Η πλειοψηφία των «8» έχει καταθέσει ότι μετά τη φυγή τους στην Ελλάδα, οικογενειακά τους πρόσωπα απολύθηκαν από τις δουλειές τους και υπέστησαν διωγμούς.

Η αναμενόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου επί του αιτήματος έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών απασχόλησε και τον κυριακάτικο βρετανικό τύπο, με τον Observer και τους Sunday Times να διατυπώνουν ενστάσεις για το ενδεχόμενο έκδοσης των 8 και των συνεπειών που αυτή θα έχει στις βασικές αξίες της δημοκρατίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X