ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρίνεται σήμερα η τύχη των 8 Τούρκων αξιωματικών

Κατηγορούνται για το αποτυχημένο πραξικόπημα 15ης Ιουλίου στην Τουρκία

Kathimerini.gr

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την απόφαση του Αρείου Πάγου που θα κρίνει το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που έφθασαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση της απόφασης από το ανώτατο δικαστήριο είχε αρχικά προγραμματισθεί για το πρωί της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου, όμως αναβλήθηκε για σήμερα Πέμπτη, στις 3 το μεσημέρι, λόγω της συνεχιζόμενης διάσκεψης των μελών του δικαστηρίου.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο, για τους τέσσερις πρώτους η διάσκεψη δεν είχε ολοκληρωθεί, λόγω ασθενείας της αρεοπαγίτου Διονυσίας Μπιτζούνη.

Η υπόθεση παρουσιάζει έντονο πολιτικό και διπλωματικό ενδιαφέρον, με διεθνή μέσα ενημέρωσης να μιλούν για ένα «τέστ αντοχών της δημοκρατίας».

Τι θα συμβεί στη συνέχεια

Αν ο Άρειος Πάγος κρίνει απορριπτέο το αίτημα των τουρκικών αρχών και αποφασίσει να μην προχωρήσει στην έκδοση των αξιωματικών, η απόφαση αυτή είναι τελεσίδικη και η υπόθεση θα λήξει εκεί.

Αν το ανώτατο δικαστήριο αποφασίσει υπέρ της έκδοσης των αξιωματικών, το βάρος πέφτει πλέον στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί την έκδοσή τους.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που Άρειος Πάγος και υπουργός Δικαιοσύνης ταχθούν υπέρ της εκδόσεως, η διαδικασία δεν θα εκκινήσει άμεσα, καθώς οι 8 στρατιωτικοί έχουν καταθέσει αιτήματα ασύλου, τα οποία βρίσκονται υπό εξέταση.

Μέχρι τώρα και οι τρεις αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Βασιλική Θεοδώρου και Νίκος Παντελής έχουν ταχθεί ενώπιον του δικαστηρίου κατά της έκδοσης των οκτώ, μιλώντας για σεβασμό στις ευρωπαϊκές νομικές αξίες, αλλά και με επιχειρήματα βασιζόμενα στη Σύμβαση της Ρώμης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επισημαίνοντας παράλληλα πως η κατάσταση στην Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι τεταμένη και είναι σχεδόν βέβαιο πως οι στρατιωτικοί δεν θα δικαστούν με βάση τις αρχές της δίκαιης δίκης, και πως μια πιθανή έκδοσή τους θα έθετε τη ζωή και την ασφάλειά τους σε κίνδυνο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X