ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ψήφιση νέων μέτρων τώρα ζητούν οι θεσμοί για την Ελλάδα

Προαπαιτούμενο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Kathimerini.gr

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ασφυκτικές πιέσεις να αποδεχθεί την άμεση ψήφιση μέτρων που θα εφαρμοστούν το 2019 δέχθηκε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος στο χθεσινό Eurogroup. Μάλιστα, η απαίτηση αυτή αποτελεί κοινή θέση όλων των θεσμών και όχι μόνον του ΔΝΤ και είναι προαπαιτούμενο για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποί τους προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δύο και τρία χρόνια πριν τι θα κάνει το 2019. Είναι μια δέσμευση που ξεπερνάει κατά πολύ το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, που απέδωσε την εξέλιξη αυτή στις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, προσπάθησε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και να δώσει αισιόδοξη προοπτική, καλώντας τις ελληνικές αρχές και την τρόικα να επιταχύνουν την εργασία τους με στόχο την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Σημείωσε επίσης ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, ενώ και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι καλύτερα των προβλέψεων. Ωστόσο, απέφυγε να εκτιμήσει εάν η υπέρβαση των στόχων είναι διατηρήσιμη. Επίσης, τόνισε πως η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, στην αγορά προϊόντων, στην αγορά ενέργειας κ.ά., ενώ «μια συμφωνία στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για το 2018 και αργότερα» επίσης αναμένεται.

Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, υπήρξε συνάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των θεσμών, η οποία, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, έγινε σε «τεταμένο κλίμα». Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν οι κ. Μ. Κερέ από την ΕΚΤ, Μ. Μπούτι από την Κομισιόν, Κ. Ρέγκλινγκ από τον ESM και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλοι κινήθηκαν στη γραμμή του ΔΝΤ ζητώντας άμεση νομοθέτηση μέτρων (περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου), τα οποία όμως θα τεθούν σε ισχύ το 2019.

Παράλληλα, θεώρησαν ανεπαρκή την πρόταση της ελληνικής πλευράς, η οποία συνίστατο στα εξής:

1. Καθορισμό των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους, δηλαδή πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια και σταδιακή μείωσή του τα επόμενα χρόνια.

2. Νέο «κόφτη» για μετά το 2018, στον οποίο περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων, που θα ενεργοποιηθούν εάν υπάρχουν αποκλίσεις από τον στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος «κόφτης», εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

3. Μέτρα για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

O Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε έδωσε τον τόνο της ημέρας δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη με την Ελλάδα» και προσθέτοντας πως «είναι στο χέρι των Ελλήνων πότε θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Είναι η ώρα να κάνει η Ελλάδα αυτά που υποσχέθηκε», όπως είπε χαρακτηριστικά. Στο πλευρό της ελληνικής πλευράς τάχθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν, ο οποίος δήλωσε ότι η γαλλική πλευρά ζητάει από την Ελλάδα μόνο την περιγραφή μέτρων και όχι την ψήφισή τους εκ των προτέρων.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του Eurogroup, σημείωναν ως θετικό ότι αναγνωρίστηκε η καλή πορεία της οικονομίας και υποστήριζαν πως είναι ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τη συνέχεια. Επίσης, ξεκαθάριζαν πως «δεν υπάρχει περίπτωση να φέρουμε νομοσχέδιο με εκ των προτέρων μέτρα».

Σε ό,τι αφορά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, εκτιμούσαν πως το ΔΝΤ με αυτήν είτε θέλει να πιέσει τη Γερμανία για γενναία ελάφρυνση είτε, το πιο πιθανό, προετοιμάζει το έδαφος για αποχώρηση.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση