ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νταϊσελμπλουμ: Απαραίτητο το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Ο πρόεδρος Eurogroup δήλωσε το ταμείο είναι απαραίτητο για συνέχιση του μνημονίου

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ξεκάθαρο μήνυμα Ντάισελμπλουμ για παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως η εμπλοκή του Ταμείου είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του Μνημονίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Εκτίμησε μάλιστα πως οι διαπραγματεύσεις δεν θα έχουν προχωρήσει επαρκώς ώστε να υπάρξει συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προσέθεσε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε καθεστώς βαθιάς κρίσης, ουσιαστικά διαμηνύοντας πως οι εταίροι δεν θα βιαστούν για την επίτευξη λύσης στις διαπραγματεύσεις.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα που ωριμάζουν τον Ιούλιο. Θεωρείται σχεδόν αδύνατο να καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό χωρίς νέες δόσεις στήριξης από τους εταίρους της.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έχει δηλώσει πριν δύο εβδομάδες πως η Χάγη δεν θα μπορεί να υποστηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα απουσία του Ταμείου. Την ίδια γραμμή έχει υιοθετήσει ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας ότι χωρίς το ΔΝΤ το Μνημόνιο δεν θα έχει πολιτική νομιμοποίηση στη γερμανική Βουλή.

Ωστόσο, Βερολίνο και Χάγη έως τώρα αρνούνται να ικανοποιήσουν το βασικό αίτημα του Ταμείου για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, με τον κ. Σόιμπλε να αναφέρει επανειλημμένα πως η χώρα μας χρειάζεται μεταρρυθμίσεις κι όχι απομείωση των οφειλών της.

Και οι δύο χώρες βρίσκονται σε προεκλογικό έδαφος με ευρω-σκεπτικιστικά κόμματα να κερδίζουν έδαφος. Στην Ολλανδία, οι δημοσκοπήσεις θέλουν το ακροδεξιό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς να αναδεικνύεται πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη στις κάλπες της 15ης Μαρτίου.

Στη Γερμανία πάλι, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, υποστηρίζει έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, προβλέπεται να είναι τρίτη δύναμη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ