ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλ. Τσίπρας: «Δεν τολμήσατε την πρόταση δυσπιστίας»

Το πρώτο μέρος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός το αφιέρωσε στα όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα η κυβέρνησή του

Kathimerini.gr

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Εντονες αναφορές στο παρελθόν, υψηλοί τόνοι, αλλά και κολακευτικά λόγια για τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, χαρακτήρισαν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή συζήτηση στην εθνική αντιπροσωπεία για την ψήφο εμπιστοσύνης. Το πρώτο μέρος της ομιλίας του ο Ελληνας πρωθυπουργός το αφιέρωσε στα όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα η κυβέρνησή του, εστιάζοντας «στο τέλος των μνημονίων», στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που «για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία έγινε βιώσιμο», αλλά και στα πρόσφατα θετικά μέτρα που πέρασε από τη Βουλή, δίνοντας έμφαση στη μη περικοπή των συντάξεων. Απαριθμώντας δε ένα προς ένα αυτά τα μέτρα, σε μια προσπάθεια να αναδείξει πως, παρά το τρίτο μνημόνιο και την σκληρή λιτότητα που έφερε, προσπάθησε να ενισχύσει όσους επλήγησαν, ο κ. Τσίπρας έφερνε διαρκώς σε αντιπαραβολή τα δικά του πεπραγμένα με των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έφεραν, όπως είπε, «κοινωνική ερήμωση».

Η τακτική τής «επιστροφής στο παρελθόν» δεν απουσίασε από κανένα μέρος της ομιλίας του, κάνοντας διαρκώς αντιπολίτευση στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, κατά την πάγια τακτική του το τελευταίο διάστημα, στην εξωτερική πολιτική, κάνοντας λόγο για μια σταθεροποιημένη χώρα «με αναβαθμισμένο ρόλο στη διεθνή κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή μας».

Aπό εκεί και έπειτα οι προσωπικές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη έδωσαν τον βασικό τόνο. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «θράσος» καθώς, ενώ «δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας», λοιδορεί την επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο κ. Τσίπρας απαντώντας δε στην κατηγορία για «κυβέρνηση-κουρελού» του κ. Μητσοτάκη αλλά και της κ. Γεννηματά, επιτέθηκε σφοδρά στον κ. Λουκά Παπαδήμο και στη συνεργασία Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ του 2011. «Να σας θυμίσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού; Η κυβέρνηση που συγκροτήσανε το 2011 οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση», ανέφερε.

Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας όσους μιλούν τα τελευταία 24ωρα για ένα βελούδινο διαζύγιο με τον Π. Καμμένο, έπλεξε το εγκώμιο του τέως κυβερνητικού εταίρου, τόσο για τη στάση του στο Μακεδονικό όσο και για την τετράχρονη συνεργασία τους. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε πως σέβεται, ασχέτως αν διαφωνεί, όσους έχουν καθαρή θέση για το θέμα των Σκοπίων και δεν μετακινούνται ανά περιόδους. «Θεωρώ ότι η δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι. Και αυτούς και τις θέσεις τους.

Μεταξύ αυτών είναι και ο Πάνος Καμένος», είπε χαρακτηριστικά. Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για τη συνεργασία τους, λέγοντας πως «το κόμμα των ΑΝΕΛ στήριξε και συνέβαλε καθοριστικά σε μια μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης μιας κοινωνίας που είχε γονατίσει», προσθέτοντας πως θα σέβεται και θα τιμά πάντα τη συνεργασία τους. Τέλος, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στους βουλευτές, ζήτησε να ψηφίσουν «κατά συνείδηση» στη σημερινή διαδικασία, δίνοντάς του τη δυνατότητα να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της, προτάσσοντας την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X