ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Bloomberg: H Ευρώπη υπεύθυνη για την τραγωδία στη Μόρια

Oι εξελίξεις στη Μόρια αποκαλύπτουν ακόμη μία αποτυχία της Ε.Ε.: την αδυναμία της να διορθώσει τη στρεβλή προσφυγική πολιτική και το σύστημα ασύλου

Kathimerini.gr

Οι ευθύνες της Ευρώπης για τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Μόρια επισημαίνονται σε άρθρο γνώμης του Bloomberg. Ο αρθρογράφος, Αντρέας Κλουθ, ασκεί κριτική τόσο για τα κενά και τις στρεβλώσεις στην μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στην χαλαρή στάση απέναντι σε «σαμποτέρ» του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, όπως χαρακτηρίζει, τον Όρμπαν και τους υπερμάχους του.

«Δεν έχει σημασία πώς ξέσπασε η πυρκαγιά, που άφησε χιλιάδες να κοιμούνται στους δρόμους. Θα μοπρούσε να είναι οι απελπισμένοι μετανάστες, που ζουν σε στενές σκηνές χωρίς καθαρές τουαλέτες και υποχρεώνονται από τον Covid-19 σε καραντίνα… Θα μπορούσε να είναι οι ντόπιοι Έλληνες, που απεχθάνονται αυτό που βλέπουν ως παραγκούπολη, που χαλάει το όμορφο νησί τους. Ή θα μπορούσαν οι πυρκαγιές να έχουν ξεσπάσει από μόνες τους γιατί σε ένα τόσο άθλιο μέρος, δεν αργούν να συμβούν άσχημα πράγματα» γράφει ο Κλουθ.

Σε κάθε περίπτωση «η Ευρώπη από τις Βρυξέλλες έως το Βερολίνο, τη Βουδαπέστη, τη Βαρσοβία και την Αθήνα είναι υπεύθυνη για την τραγωδία αυτή» τονίζει, ενώ προσθέτει ότι οι εξελίξεις στη Μόρια αποκαλύπτουν ακόμη μία αποτυχία της Ε.Ε.: την αδυναμία της να διορθώσει τη στρεβλή προσφυγική πολιτική και το σύστημα ασύλου.

Επί χρόνια, εξηγεί, πολλές χώρες της Ε.Ε. αρνούνται να αποδεχθούν ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι και δικό τους πρόβλημα και αφήνουν την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ισπανία να σηκώνουν αποκλειστικά το βάρος. Αυτό ήταν ουσιαστικά απόρροια του συστήματος του «Δουβλίνου», το οποίο προέβλεπε ότι οι οι πρόσφυγες μπορούν να καταθέτουν αίτηση για άσυλο μόνο στην πρώτη χώρα της Ε.Ε., στην οποία εισέρχονταν. Αυτό πρακτικά σήμαινε μόνο στις μεσογειακές χώρες.

Η προσφυγική κρίση του 2015, όταν Σύροι, Αφγανοί και άλλοι, κατέφυγαν στην Ελλάδα (η οποία δοκιμαζόταν ακόμη από τη δική της οικονομική κρίση) και προσπάθησαν να περάσουν από τα Βαλκάνια προς τη Γερμανία, αντί να βοηθήσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, τους μπλόκαρε. Η Άγκελα Μέρκελ, ωστόσο, αποφάσισε ότι η Γερμανία δεν μπορούσε να γυρίσει την πλάτη στους πρόσφυγες για να χρεωθεί στη συνέχεια, όπως θυμίζει ο αρθογράφος, την άνοδο του ακροδεξιού, ξενοφοβικού AfD. Aκολούθησε η συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία και η εγκατάλειψη του συστήματος του Δουβλίνου.

Ωστόσο, σημειώνει ο Κλουθ, δεν υπήρξε ποτέ μία πανευρωπαϊκή συμφωνία για ένα νέο σύστημα ασύλου στην Ε.Ε. «Ο Όρμπαν και οι μιμητές του, όπως η εθνικιστική κυβέρνηση στην Πολωνία, αλλά και χώρες όπως η Αυστρία μπλοκάρουν το όποιο βήμα και στην πραγματικότητα σαμποτάρουν την Ε.Ε.» σχολιάζει, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα γράφει ότι ακολουθεί το παράδειγμα της Αυστραλίας, προσπαθώντας να αποτρέψει τους πρόσυφυγες να φτάσουν στην ενδοχώρα, κρατώντας τους σε καταυλισμούς στα νησιά. Σημειώνει ότι η Μόρια, που είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει 3.000 ανθρώπους, έφτασε κάποια στιγμή να φιλοξενεί 20.000 και 12.000 όταν ξέσπασαν οι φωτιές.

«Το να επιρρίψει κανείς την ευθύνη μόνο στην Ελλάδα θα ήταν άδικο. Εάν οι προσφυγικοί καταυλισμοί της Ευρώπης είναι κόλαση είναι επειδή η αδυναμία της Ευρώπης τους θέλει να είναι. Για αυτό οι φωτιές, όπως αυτές στη Μόρια, είναι αναπόφευκτες, όπως επίσης το ξέσπασμα ασθενειών, η βία και κάθε άλλη μορφή ανθρώπινης δυστυχίας» αναφέρει ο αρθρογράφος και προειδοποιεί πως εάν η Ευρώπη δεν απαντήσει δυναμικά στους σαμποτέρ της, προκειμένου να διορθώσει το σύστημα ασύλου, θα σκοντάφτει στην μία ανθρωπιστική κρίση μετά την άλλη. «Σταδιακά αυτό θα αποδυναμώνει τον ισχυρισμό ότι η Ε.Ε. είναι κοινότητα αξιών. Και σε αυτή την περίπτωση ποιο το νόημα να έχουμε Ε.Ε.;» καταλήγει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ