ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δένδιας για εξομάλυνση σχέσεων με Τουρκία: Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο

Υποστήριξε ότι «η πολιτική της σημερινής Τουρκίας δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική της προσέγγισης με την Ευρώπη»

ΚΥΠΕ

Τη θέση ότι η εξομάλυνση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία προϋποθέτει τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής».

«Οι προοπτικές εξομάλυνσης των σχέσεών μας με την Τουρκία θα υπήρχαν υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, θα σταματήσει να απειλεί τη χώρα μας με πόλεμο, εάν αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, και να παραβιάζει βασικές διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα επιθυμεί τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα, ωστόσο όσον αφορά ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός και υποχώρηση.

«Παρά το κλίμα έντασης που συνεχίζει να καλλιεργεί η Τουρκία τόσο στο πεδίο όσο και σε επίπεδο ρητορικής, θεωρούμε σκόπιμη τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα. Πρεσβεύουμε, όμως, μία υπό όρους Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας συνεννόηση με την Τουρκία, στο πλαίσιο πάντοτε της πλήρους περιφρούρησης της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι «η πολιτική της σημερινής Τουρκίας δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική της προσέγγισης με την Ευρώπη».

Κάνοντας λόγο για «νέο-οθωμανική επεκτατική πολιτική» της Τουρκίας, υποστήριξε ότι η γείτονα χώρα προβαίνει σε «εντελώς απαράδεκτες ενέργειες» που «καταπατούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της κοινής λογικής».

«Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταξύ πολλών ήταν η παρενόχληση, τον περασμένο Σεπτέμβριο, από την Τουρκία του ερευνητικού σκάφους "Nautical Geo", το οποίο βρισκόταν εντός οριοθετημένης ελληνικής αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης, με τον ισχυρισμό ότι το εν λόγω σημείο αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα», σημείωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν επιθυμεί να αποκλείσει την Τουρκία από τα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας, βεβαίως εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στα σχήματα αυτά».

«Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι ένα σημαντικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας εξακολουθεί να προσβλέπει στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Όμως, "συναίνεση" της Ελλάδας σε παράλογα νέο-οθωμανικά αιτήματα είναι αδιανόητο να υπάρξει», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις διερευνητικές συνομιλίες και για το ενδεχόμενο κοινής προσφυγής Ελλάδας και Τουρκίας στην Χάγη, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι το πλαίσιο που έθεσε η Ελλάδα για τις διερευνητικές επαφές ήταν σαφές.

«Να μην υπάρχει ερευνητική δραστηριότητα εντός ελληνικής ΑΟΖ και σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να συνεχίσουμε ουσιαστικά εκεί που σταματήσαμε τον Μάρτιο του 2016, να κάνουμε δηλαδή πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε πάντα μία ειλικρινή, εποικοδομητική διάθεση για τις διερευνητικές επαφές», εξήγησε.

Ωστόσο, όπως είπε, «αυτή την στιγμή, δυστυχώς, με υπαιτιότητά της [Τουρκίας], έχουμε διάλογο "κωφών"».

«Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η ελληνική πάγια θέση είναι ότι μπορούμε να συζητήσουμε για την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Δεν συζητάμε οτιδήποτε άλλο. Αν και εφόσον υπάρξουν συγκλίσεις, τότε θα υπάρξει σε μεταγενέστερο στάδιο είτε διαπραγμάτευση είτε συμφωνία για συνυποσχετικό για παραπομπή στη Χάγη. Αυτό ήταν και αυτό παραμένει πάντα το πλαίσιο. Είναι σαφές, είναι οριοθετημένο», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X