ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δύσκολοι οι όροι για Τσίπρα και μετά το πρόγραμμα

Οι «νάρκες» στον δρόμο της ελληνικής κυβέρνησης

Kathimerini.gr

ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ, ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δύο μεγάλα «αγκάθια», τις συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα» μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, τον προσεχή Αύγουστο, και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, καλείται να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ παράλληλα βρίσκεται ενώπιος ενωπίω με νέες ιδιαίτερα σοβαρές επιπλοκές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη σύλληψη των δύο αξιωματικών στον Εβρο.

Παρά την αισιόδοξη ρητορική του Μαξίμου για το τέλος των μνημονίων, στην Αθήνα γίνεται αντιληπτό ότι η χώρα θα παραμείνει δεσμευμένη με επώδυνους όρους μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών αναμένεται να ενταχθούν στο σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής, το οποίο προετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά σε πλήρη συνεννόηση με την Κομισιόν. Οπως λέγεται, η παρούσα αλλά και η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, πέραν της δεδομένης για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% για τα επόμενα χρόνια.

Αυτές θα αφορούν: Πρώτον, το Δημόσιο, με αιχμή τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, αλλά και συμβασιούχων. Δεύτερον, τη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων με συγκεκριμένα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα. Τρίτον, τις τράπεζες με επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς. Τέταρτον, τη μη κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο. Πέμπτον, την «αποκατάσταση» του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, που συμπιέζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια με στόχο την επίτευξη των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων.

Το πακέτο των δεσμεύσεων στο οποίο οδηγείται η κυβέρνηση «θολώνει» εκ των πραγμάτων την εικόνα της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο. Παράλληλα, δε, έχει αρχίσει να θεωρείται εξαιρετικά φιλόδοξος και ο στόχος για έξοδο στις αγορές μετά τον προσεχή Αύγουστο χωρίς το δίχτυ προστασίας που θα αποτελούσε η χορήγηση προληπτικής γραμμής στήριξης στην Ελλάδα. Μπορεί η Κομισιόν να θεωρεί επαρκές το «μαξιλάρι ασφαλείας» που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, αλλά είναι σαφές πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει διαφορετική προσέγγιση και, κατά πληροφορίες, στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και το ΔΝΤ. Εξάλλου η δυσπιστία των αγορών αποτυπώνεται στη συνεχή άνοδο της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, παρότι κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να τη συνδέσουν με «συγκυριακούς», όπως τους χαρακτηρίζουν, λόγους επικαλούμενοι, για παράδειγμα, την τρέχουσα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα, σε δυσεπίλυτο παζλ μετατρέπονται και οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, παρά το κλίμα υπεραισιοδοξίας που μετέδιδε αρχικά η Αθήνα. Η κυβέρνηση υποτίμησε τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με τη θέση της Ν.Δ. ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή λύση που δεν θα προβλέπει αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ. Ομως, όπως προκύπτει από τις συνεχείς συνεντεύξεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, τα Σκόπια αντιδρούν στην προοπτική αλλαγής του συντάγματος, ενώ στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν και οι απαιτούμενοι συσχετισμοί στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

«Εκλεισαν» τρία κεφάλαια

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως διέξοδο η Αθήνα θα προτείνει στη διεθνή συμφωνία που θα υπογραφεί ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, εάν οι διαπραγματεύσεις ευδοκιμήσουν, να περιλαμβάνεται απλά η δέσμευση για τροποποίηση του συντάγματος και «κάποιου είδους δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών». Κατά τις ίδιες πηγές, συμφωνία έχει επιτευχθεί σε τρία από τα κεφάλαια των συνομιλιών και συγκεκριμένα στην ονομασία, στο εύρος χρήσης (erga omnes) και για τα ακρωνύμια. Πάντως, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, ο κ. Τσίπρας παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στην επίλυση του Σκοπιανού, αν και γνωρίζει τον κίνδυνο για πιθανούς κραδασμούς στην κυβέρνηση εξαιτίας της στάσης του υπουργού Aμυνας Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ. Μάλιστα, η επιλογή του κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί αναπληρωτής υπουργός Αμυνας ο Φώτης Κουβέλης και να μην εισέλθει στην κυβέρνηση στο πλαίσιο των πρόσφατων αλλαγών κάποιο στέλεχος των ΑΝΕΛ, θεωρείται «μήνυμα» προς τον κ. Καμμένο ότι θα προχωρήσει ακόμη και εάν ο τελευταίος και το κόμμα του άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X