ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εγκρίθηκε στην Ελλάδα με 153 ψήφους ο προϋπολογισμός του 2018

Υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη βουλευτής, Θ. Μεγαλοοικονόμου

Kathimerini.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Υπερψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, όπως αναμενόταν, από τους βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας ο προϋπολογισμός για το 2018. Μοναδική «έκπληξη» αποτέλεσε η θετική ψήφος της προερχόμενης από την Ενωση Κεντρώων, ανεξάρτητης πλέον, βουλευτού Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου. Συνολικά, υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν 153 βουλευτές, καθώς απών ήταν, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφ. Παπαδόπουλος. Καταψήφισαν 144 βουλευτές, με απουσία του προερχομένου από τη Χ.Α. και ανεξάρτητου πλέον Ν. Μίχου, καθώς και του βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Αρ. Φωκά.

Η ψηφοφορία αποτέλεσε την κορύφωση μιας πενθήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η οποία διακρίθηκε σε όλη τη διάρκειά της από το άρωμα προεκλογικής περιόδου, άγνωστης επί του παρόντος διάρκειας: Η κυβέρνηση επιμένει και διά του πρωθυπουργού ότι οι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο του 2019, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση εκφράζει το αίτημα και την ευχή να υπάρξει το συντομότερο προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ανεξαρτήτως διάρκειας, ωστόσο, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση –όπως φάνηκε και από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών– έχουν θέσει ουσιαστικά το κεντρικό δίλημμα που θα τεθεί στους ψηφοφόρους: Ποιοι και για ποιους λόγους θα διαχειριστούν καλύτερα για την οικονομία και τη χώρα την «επόμενη ημέρα» των μνημονίων.

Εντός αυτού του πλαισίου ακριβώς κινήθηκαν στις τοποθετήσεις τους οι δύο κεντρικοί πρωταγωνιστές Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης, με την αντιπαράθεσή τους να προσλαμβάνει εκ νέου χαρακτήρα «μονομαχίας» με έντονο το στοιχείο της προσωπικής σύγκρουσης, αν και αυτή τη φορά δεν καταγράφηκαν οξύτητες προηγούμενων ανάλογων περιστάσεων. Ο κ. Αλ. Τσίπρας επέμεινε στο αφήγημα του «τελευταίου μνημονιακού προϋπολογισμού», με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη να αντιτείνει ότι δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο οπότε και ολοκληρώνεται χρονικά το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο πρωθυπουργός απέφυγε κατά τη μακρά ομιλία του να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στα ψηφισμένα-θεσμοθετημένα μέτρα της επόμενης περιόδου, και αντί άλλης απάντησης επέλεξε να επαναλάβει πολλές φορές ότι η Ν.Δ. με τις πολιτικές στα χρόνια που ασκούσε τη διακυβέρνηση φέρει την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας και την είσοδο στα μνημόνια.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την πρωθυπουργική ομιλία, κάτι το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο ήταν ότι ο κ. Τσίπρας για πρώτη φορά σε τέτοιου χαρακτήρα αντιπαράθεση στη Βουλή απέφυγε οποιαδήποτε αρνητική αναφορά τόσο στη Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και στο Ποτάμι.

Περί διαφάνειας

Στους διαδρόμους, επίσης, σχολιάστηκε το γεγονός ότι για πρώτη φορά δεν αντέδρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις για πολλοστή φορά διατυπωθείσες «επιθετικές» αναφορές του κ. Τσίπρα σε θέματα διαφάνειας. Ο κ. Μητσοτάκης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του φέρεται να τόνισε ότι ήταν συνειδητή επιλογή: «Δεν θα συνέβαλλα σε αποπροσανατολισμό της συζήτησης. Η συζήτηση αφορούσε τον προϋπολογισμό και ο κ. Τσίπρας ήθελε να αποφύγει να μιλήσει για τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνησή του. Εχουμε πει ότι θα κάνουμε ειδική συζήτηση. Την περιμένω. Και έχουμε να πούμε πολλά».

Οσοι παρακολούθησαν τη χθεσινή συζήτηση είχαν να παρατηρήσουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν ιδιαιτέρως άνετος. Με εμφανή άνεση εμφανίστηκε, πάντως, και ο πρωθυπουργός σε σύντομη συζήτηση που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μετά το τέλος της ψηφοφορίας: «Ηταν μια καλή συζήτηση. Πάμε καλά», είπε χαμογελαστός, ενώ σε ερώτηση για την έκπληξη της θετικής ψήφου της κ. Μεγαλοοικονόμου, σχολίασε: «Αντί να μειωνόμαστε, αυξανόμαστε». Τέλος, μικρές αναταράξεις σημειώνονται στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, με τον κ. Δημ. Καμμένο των ΑΝΕΛ να εκφράζει δημοσίως και εντόνως τη δυσαρέσκειά του για αρνητικά προς τον μικρό κυβερνητικό εταίρο σχόλια πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X