ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελλάδα: Δύο θύματα από τον ιό Δυτικού Νείλου

Από τις αρχές του χρόνου και έως προχθές είχαν διαγνωστεί 12 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό

Kathimerini.gr

Με άγριες διαθέσεις «επέστρεψε» στην Ελλάδα ο ιός του Δυτικού Νείλου. Από τις 18 Ιουλίου που δηλώθηκε το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό για το 2017 στην Ελλάδα έως και χθες, δύο άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους λόγω της νόσου. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ασθενείς ήταν ηλικιωμένες γυναίκες άνω των 80 ετών, από την περιοχή της Αργολίδας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από τις αρχές του χρόνου και έως προχθές είχαν διαγνωστεί 12 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων οκτώ παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση).

Εκτιμάται ότι σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες που είτε έμειναν ασυμπτωματικοί είτε εμφάνισαν ήπια συμπτωματολογία η οποία προσομοιάζει με γρίπη.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι ασθενείς προέρχονταν από την περιφερειακή ενότητα Αργολίδας και εκτιμάται ότι εκτέθηκαν στον ιό στους Δήμους Αργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων. Οπως αναφέρει η τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, «αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ιδιαίτερα ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας και δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε άλλη γεωγραφική περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου επέστρεψε εφέτος στη χώρα μας μετά «απουσία» δύο ετών. Το 2010 είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 197 κρούσματα κυρίως σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία και Πέλλα, το 2011 100 κρούσματα σε Ανατολική Αττική, Λάρισα και Καρδίτσα, το 2012 161 κρούσματα, κυρίως σε αστικά νότια προάστια της Αθήνας και αγροτικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το 2013 86 κρούσματα και το 2014 μόλις 15 κρούσματα. Την ίδια πενταετία καταγράφηκαν συνολικά 79 θάνατοι λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου.

Σύσκεψη ΚΕΕΛΠΝΟ

Τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και οι δράσεις που λαμβάνονται σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου και της ελονοσίας –με δεδομένο ότι και τα δύο έχουν τον ίδιο «υπεύθυνο διαβιβαστή», τα κουνούπια– εξετάστηκαν χθες σε ευρεία σύσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επιστημόνων που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου και του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ρόζενμπεργκ, διαπιστώθηκε ετοιμότητα και καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ τονίστηκε για άλλη μία φορά η σημασία που έχει σε αυτή τη φάση η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια ως μέτρο πρόληψης της νόσου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κοινών –κυρίως– κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό.

Κατόπιν τούτου, τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, καθώς και την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση