ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Η μάσκα ήρθε για να μείνει επί μακρόν

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει υποχώρηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων στη χώρα, ίσως χρειαστεί η επιβολή καθολικής υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους

Kathimerini.gr

Γενικευμένη χρήση μάσκας, παρεμβάσεις για την αποφυγή των εστιών συγχρωτισμού και επέκταση της τηλεργασίας, όπου αυτή είναι εφικτή είναι το «τρίπτυχο» με το οποίο –όπως όλα δείχνουν– θα πορευτούμε το φθινόπωρο και τον χειμώνα 2020-2021. Ηδη, η χώρα μας βιώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού με τριψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ειδικοί επιστήμονες περιμένουν τις επόμενες ημέρες να δουν εάν και τα τελευταία μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως ο περιορισμός του ωραρίου των καταστημάτων κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αποδώσουν. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει η αναμενόμενη υποχώρηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, ίσως χρειαστούν νέες παρεμβάσεις με καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους, περαιτέρω μείωση της πυκνότητας σε χώρους συνάθροισης και φυσικά ακόμα πιο αυστηρή και εντατική επιτήρηση των μέτρων.

Σημείο-κλειδί είναι να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες τη σημασία της μάσκας, η οποία εφαρμόζεται για να εμποδίσει τη μετάδοση της νόσου από ασυμπτωματικούς φορείς κυρίως κατά την ομιλία. Η μάσκα θα είναι και το βασικό μέσο προφύλαξης και στα σχολεία όλων των βαθμίδων με την υποχρεωτική χρήση της στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο έως και την τελευταία τάξη του λυκείου. Και το πρώτο μάθημα που θα γίνει θα είναι φυσικά για τον κορωνοϊό.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης, «είμαστε περισσότερο από δύο εβδομάδες με τριψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. Και από την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίζονται πάνω από 200 νέα κρούσματα την ημέρα σταθερά με την εξαίρεση της προηγούμενης Δευτέρας. Παρ’ όλα αυτά δεν βλέπουμε αντίστοιχα μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών, που σημαίνει ότι προς το παρόν δεν έχουμε σημαντική αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας». Και συνεχίζει: «Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ήδη σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο έχει επιπεδοποιηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να εμφανίζει κάποια σημαντική τάση υποχώρησης». Σύμφωνα με τα μοντέλα εξέλιξης της επιδημίας που επεξεργάζονται οι ειδικοί, η δυναμική του κορωνοϊού προμήνυε ότι πριν από τον Δεκαπενταύγουστο ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων θα είχε φτάσει και θα ξεπερνούσε τα 300 στη χώρα μας. Ο λόγος για τον οποίο δεν έγινε αυτό, κατά τους ειδικούς, είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, η απαγόρευση των ορθίων στα κέντρα διασκέδασης καθώς και άλλα μέτρα που ελήφθησαν σε τοπικό επίπεδο. Ακολούθησαν νέα μέτρα με πλαφόν 50 ατόμων σε συναθροίσεις και περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Τα αποτελέσματα αυτών αναμένεται να φανούν έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. «Εάν ο αριθμός παραμείνει σταθερός, τότε ίσως θα πρέπει να πάμε σε αυστηροποίηση της επιτήρησής τους, σε καθολική χρήση μάσκας ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους και να μειώσουμε κάποιες πυκνότητες σε χώρους εστίασης ίσως με νέα πλαφόν σε αριθμό των πελατών», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης.

«Αυτό που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη της πανδημίας, είναι να καταλάβει ο κόσμος τη σημασία της μάσκας», τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Τσακρής. «Οι πολίτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ομιλία είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης της νόσου, ειδικά από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς φορείς. Ο ιός μεταδίδεται όταν κάποιος γελάει, μιλάει δυνατά και εκπνέει έντονα. Σήμερα βλέπεις κόσμο που φοράει τη μάσκα και όταν πάει να μιλήσει την κατεβάζει αφού δεν έχει καταλάβει για ποιον λόγο πρέπει να τη φοράει. Δώσαμε αρχικά μεγαλύτερη σημασία στα αντισηπτικά και στο πλύσιμο των χεριών που σαφώς είναι απαραίτητα, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να επικοινωνήσουμε καλύτερα τη χρησιμότητα της μάσκας».

Η ενημέρωση

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, η ενημέρωση για τη σωστή και καθολική χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για τη μετάβασή μας στη μετά το θέρος εποχή του κορωνοϊού. Αλλωστε, όπως τονίζει ακόμα και εάν έχουμε τελικά ένα εμβόλιο, το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα θα τον περάσουμε με μη φαρμακευτικά μέτρα. Οπως σημειώνει, «τα μέτρα που θα συνεχίσουμε να έχουμε και την επόμενη περίοδο, θα είναι η χρήση της μάσκας, η επέκταση της τηλεργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και οι παρεμβάσεις για την αποφυγή εστιών συγχρωτισμού». Με την προοπτική ότι τα μέτρα θα αποδώσουν και θα έχουμε μία μείωση των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα, το επόμενο κρας τεστ της πανδημίας, αναμένεται τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, «όσο κρυώνει ο καιρός και ο κόσμος συνωστίζεται περισσότερο σε κλειστούς χώρους, τόσο θα αυξάνεται και ο κίνδυνος», εξηγεί.

Ο κ. Τσακρής πάντως αναδεικνύει άλλη μία παρέμβαση που ετοιμάζεται ενόψει της επόμενης περιόδου. «Συζητάμε στην επιτροπή και πώς θα έχουμε ένα πιο οργανωμένο και εκτεταμένο δίκτυο εργαστηριακού ελέγχου στην κοινότητα για τον έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων», επισημαίνει ο καθηγητής, υπενθυμίζοντας ότι ασιατικές χώρες που δεν εφήρμοσαν lockdown και αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την πανδημία εστίασαν ακριβώς σε αυτά: στη χρήση μάσκας και στον μαζικό εργαστηριακό έλεγχο του πληθυσμού. Σημειώνεται ότι σήμερα στην Ελλάδα διενεργούνται περί τις 13.000 τεστ ημερησίως, η πλειονότητα των οποίων αφορά πύλες εισόδου, άτομα με συμπτώματα και ελέγχους που γίνονται στα νοσοκομεία (προεγχειρητικούς κ.ά.), αλλά και δειγματοληπτικά σε πληθυσμό περιοχών με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X