ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα - Κορωνοϊός: Εγρήγορση παρά την επιβράδυνση

Οι ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ανάγκη τήρησης των μέτρων, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης, «η επιδημία εξακολουθεί να σιγοβράζει»

Kathimerini.gr

Έξι μήνες συμπληρώνονται σήμερα από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος COVID-19 στην Ελλάδα – ήταν στις 26 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Αυτό θύμισε χθες ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αντικατέστησε τον Σωτήρη Τσιόδρα στην πρώτη επίσημη τακτική ενημέρωση του «δεύτερου κύματος» της πανδημίας στη χώρα. Με δεδομένο ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κινήθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 200 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα (χθες καταγράφηκαν 168 κρούσματα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου), οι ειδικοί έκαναν λόγο για «σχετική επιβράδυνση» της πανδημίας. Έκρουσαν όμως τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ανάγκη τήρησης των μέτρων, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης, «η επιδημία εξακολουθεί να σιγοβράζει».

«Όπως φαίνεται, η δραματική αύξηση των κρουσμάτων, τάση που καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και που θα οδηγούσε λογικά σε παραπάνω από 400 κρούσματα την ημέρα, φαίνεται ότι έχει περιοριστεί», είπε ο διακεκριμένος επιστήμονας. «Η επιβράδυνση της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων ήρθε νωρίτερα σχετικά από τη φυσική εξέλιξη ενός πλήρους δεύτερου κύματος και συμπίπτει με τη λήψη μέτρων για χρήση μάσκας και περιορισμούς σε συγκεκριμένες περιοχές». Αυτή όμως η σχετική επιβράδυνση δεν πρέπει να μας ξεγελάει, καθώς η επιδημία εξακολουθεί να δείχνει στη χώρα μας σημάδια αυξητικής τάσης, που προκαλούν ανησυχία και απαιτούν επαγρύπνηση. «Ένας μικρός αριθμός φορέων υπό κατάλληλες συνθήκες δύναται να μεταδώσει τον ιό σε πολλούς». Η ανάσχεση του δεύτερου κύματος είναι εφικτή μόνο μέσω μέτρων που ελαχιστοποιούν τέτοια γεγονότα υπερμετάδοσης: χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και, κυρίως, σωστή χρήση μάσκας. Η περίοδος που διανύουμε, επισήμανε, είναι κρίσιμη. Η επάνοδος από τις διακοπές πρέπει να ακολουθείται από λελογισμένο αυτοπεριορισμό για 7-10 ημέρες.

Ανησυχία στους ειδικούς προκαλεί η διασπορά του ιού σε νεαρότερες ηλικίες. Μπορεί, όπως ειπώθηκε, να μην οδηγήσει σε πολλά βαριά περιστατικά, αλλά οι χρόνιες επιπτώσεις του ιού ακόμα και σε ήπια περιστατικά παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Επιπλέον, η επιδημία στους νέους μπορεί ανά πάσα στιγμή να «δώσει» μεταδόσεις σε μεγαλυτέρους, με δραματικές συνέπειες. Ρόλο στην ανάσχεση του δεύτερου κύματος έχουν παίξει οι στοχευμένοι εργαστηριακοί έλεγχοι, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα να ανακοπούν αλυσίδες μετάδοσης.

Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, από την πλευρά του, απαντώντας στην κριτική για το άνοιγμα των συνόρων, δήλωσε χθες ότι δεν συνετέλεσε το άνοιγμα του τουρισμού στην αύξηση των κρουσμάτων. «Από 1/7 έως 23/8, στα σημεία εισόδου της χώρας διεξήχθησαν 360.206 έλεγχοι σε σύνολο 2.931.614 εισερχομένων στη χώρα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 723», είπε. «Οι έλεγχοι δεν ήταν τυχαίοι, επιλέγονται οι επιβάτες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι θετικοί. Ο αλγόριθμος αξιολογεί διάφορα στοιχεία, από την ηλικία, τη χώρα προέλευσης του ταξιδιώτη αλλά και τα πρόσφατα ταξίδια του, υπολογίζοντας τον συντελεστή ρίσκου, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ο εντοπισμός περισσότερων κρουσμάτων». Όπως ανέφερε, βλέπουμε χώρες, όπως το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία, που τα πήγαν καλά στο πρώτο κύμα να βιώνουν εντονότερα το δεύτερο κύμα. Έτσι συνέβη και στην Ελλάδα. «Σήμερα βρισκόμαστε σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε». Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μαραθώνιος.

Τα 168 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των περιστατικών σε 8.987. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 31 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν δύο ακόμα θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 244.

Στη Θεσσαλονίκη κέντρο ερευνών της Pfizer

Στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα έξι κέντρα ψηφιακών ερευνών του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer «μέχρι το τέλος του χρόνου θα απασχολεί 200 επιστήμονες της χώρας». Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός της χώρας Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή τη συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ελληνικής καταγωγής διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Αλμπερτ Μπουρλά. Ο κ. Μπουρλάς είναι «ένας Ελληνας που βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης και υπογραμμίζει ότι από τον συνομιλητή του άκουσε «τα καλά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά της COVID-19». Και ο πρωθυπουργός προσθέτει: «H Pfizer βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας και σύντομα θα υπογράψει συμφωνία με την Ε.Ε. για τη διάθεση του εμβολίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Μέχρι, όμως, να βρεθεί το εμβόλιο, πρέπει να επαγρυπνούμε: Φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, φροντίζουμε την προσωπική μας υγιεινή. Όπως στην επιστήμη, έτσι και στην καθημερινότητα, η επιτυχία έρχεται με ατομική ευθύνη, ορθή σκέψη και συλλογική δράση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X