ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εντονες αντιδράσεις για τη διαχείριση της κρίσης στη Λέσβο

Η στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιούργησε πρόσθετα εμπόδια στον κρατικό μηχανισμό κατά την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης

Kathimerini.gr

Υποστηρίζοντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και την παρεμπόδιση των εργασιών αποκατάστασης στον καμένο καταυλισμό της Μόριας, πολιτικοί παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Λέσβο φαίνεται πως παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Οπως διαμηνύουν εδώ και μήνες, δεν υποστηρίζουν την κατασκευή καμίας δομής στο νησί. Η πρόγευση της στάσης τους είχε ήδη δοθεί προτού καν στηθούν τα πρώτα μπλόκα πολιτών, όταν σε αίθουσα του δημαρχείου την περασμένη Τετάρτη είχαν τονίσει σε υπουργούς και άλλα στελέχη της κυβέρνησης ότι δεν συνηγορούν στο να τοποθετηθούν νέες σκηνές στην κατεστραμμένη έκταση. «Σε ανύποπτο χρόνο το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να υπάρξει αποσυμφόρηση και καμία νέα δομή στη Λέσβο.

Η καταστροφή του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης έβαλε το πρόβλημα σε μηδενική βάση», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης, Δημοσθένης Χατζηγιάννης. Ο δήμαρχος, Στράτης Κύτελης, εναντιώθηκε έμπρακτα στα μέτρα διαχείρισης της κρίσης που επιχείρησε να λάβει η κυβέρνηση. Επιτάχθηκαν δημοτικά οχήματα φράζοντας τον δρόμο προς τη Μόρια σε μηχανήματα του στρατού και ο ίδιος συμπαραστάθηκε σε ντόπιους οι οποίοι είχαν στηθεί στα μπλόκα. Το σύνθημα που αναπαρήγαγε ο δήμαρχος είναι «καμία δομή στη Λέσβο». Αίτημά του παραμένει η πλήρης και άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, παρότι από την κυβέρνηση έχει διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει αυτή η πιθανότητα.

Η στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιούργησε πρόσθετα εμπόδια στον κρατικό μηχανισμό κατά την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης καθώς χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και οικογένειες με παιδιά, παραμένουν εδώ και ημέρες άστεγοι σε δρόμους του νησιού. Δημοτικός σύμβουλος της Μυτιλήνης ο οποίος μίλησε στην «Κ» δεν είχε αποκλείσει ως πιθανότητα τη δημιουργία προσωρινού χώρου στέγασης των πυρόπληκτων στο κέντρο του νησιού σε κάποια έκταση μακριά από τον αστικό ιστό και στα όρια των δύο δήμων της Λέσβου. Ανέφερε ότι υπάρχουν αντίστοιχες περιοχές, τις οποίες αποκάλεσε «βοσκοτόπια», αλλά απέφυγε να υποδείξει πού ακριβώς βρίσκονται. Η περιοχή Καράβα, η οποία συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά, αποκλείστηκε από τον ίδιο ως πιθανή λύση λόγω της φόρτισης που απέκτησε μετά τα γεγονότα του περασμένου Φεβρουαρίου και τις αντιδράσεις των κατοίκων κατά της δημιουργίας κλειστής δομής.

Η δημοτική αρχή ήταν αντίθετη στο να στηθούν σκηνές σε παλιά στρατόπεδα στη Λάρσο και στη Λεμονού, όπως είχε συζητηθεί αυτές τις ημέρες. Χθες με νέα ανακοίνωσή του ο Δήμος Μυτιλήνης αντιτάχθηκε και στη λύση της δημιουργίας προσωρινού χώρου τοποθέτησης σκηνών στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ. «Η άποψη αυτή, αν και γνώμη του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, μας βρίσκει αντίθετους», ανέφερε η δημοτική αρχή στην ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για απομάκρυνση όλων των αιτούντων άσυλο από το νησί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X