ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερωτήματα για τη δημόσια υγεία στις πληγείσες περιοχές της Αττικής

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εστιάζει στη μη λειτουργία του Κέντρου Εκτίμησης Κινδύνου του ΚΕΕΛΠΝΟ, το βράδυ της φονικής πυρκαγιά

Kathimerini.gr

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Δριμεία κριτική για παραλείψεις και καθυστερήσεις των αρμόδιων φορέων ως προς την προστασία της δημόσιας υγείας στις πληγείσες από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου περιοχές ασκούν οι εκπρόσωποι των γιατρών. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εστιάζει στη μη λειτουργία του Κέντρου Εκτίμησης Κινδύνου και Αντιμετώπισης Οξέων Συμβάντων του ΚΕΕΛΠΝΟ, το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς, λόγω της απόφασης που είχε λάβει η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ –λίγες ημέρες πριν από την 23η Ιουλίου– να διακόψει την 24ωρη εφημερία του. «Είχαν ενημερωθεί γι’ αυτή την απόφαση ο υπουργός Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας;», ερωτά ο ΙΣΑ, που σχολιάζει με δηκτικό τρόπο το γεγονός ότι αν και εξασφαλίζονται χρήματα για τους μισθούς του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ που έως το 2017 ήταν θέσεις άμισθες, δεν υπάρχουν κονδύλια για να πληρωθούν οι εφημερίες των υπαλλήλων του επιχειρησιακού κέντρου.

Επιπλέον, ο ΙΣΑ κάνει λόγο για σοβαρή καθυστέρηση του υπουργείου Υγείας, το οποίο εξέδωσε εγκύκλιο για τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας σε περίπτωση πυρκαγιάς μία εβδομάδα μετά την καταστροφή, «αφήνοντας τους κατοίκους των περιοχών και τους εθελοντές εκτεθειμένους σε κινδύνους, κατά τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα». Τέλος, θέτει ερωτήματα για το κατά πόσον έχουν γίνει, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μετρήσεις του αέρα για την αιθαλομίχλη και δειγματοληψίες νερού.

Εν τω μεταξύ, άλλος ένας εγκαυματίας που νοσηλευόταν στο Σισμανόγλειο έλαβε χθες εξιτήριο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ενήλικων νοσηλευόμενων τραυματιών από τη φονική πυρκαγιά να μειωθεί σε 41, εκ των οποίων 10 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επιπλέον, ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται σε 85, ενώ υπάρχουν και δύο μη αναγνωρίσιμοι σοροί οι οποίοι δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά τους πρόσωπα. Ενα άτομο έχει δηλωθεί από οικείους του ως αγνοούμενο.

Με αφορμή την περίθαλψη των εγκαυματιών, νοσοκομειακοί γιατροί αναδεικνύουν για άλλη μία φορά το πρόβλημα της έλλειψης μονάδων εντατικής θεραπείας. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 565 κλίνες «γενικής» εντατικής στη χώρα και εάν υπήρχε προσωπικό θα μπορούσαν να λειτουργήσουν άμεσα άλλες 100 κλίνες. Οπως αναφέρει η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Γιατρών, η εντατική θεραπεία του ατόμου με πολύ σοβαρά εγκαύματα απαιτεί εξειδικευμένες υποδομές (ειδικά κρεβάτια-στέρνες κ.ά.). Και σημειώνει, «το εξωφρενικό είναι πως ενώ αυτή η υλικοτεχνική υποδομή υπάρχει στο Θριάσιο Νοσοκομείο, δεν χρησιμοποιείται, γιατί λόγω ελλείψεων κλινών και το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων λειτουργεί ως γενική μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Ετσι, οι 11 εγκαυματίες σε κρίσιμη κατάσταση εισήχθησαν σε γενικές ΜΕΘ». Πάντως, όπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Υγείας, αυτή τη στιγμή, δύο εκ των εγκαυματιών της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου νοσηλεύονται στο Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων, οι υπόλοιπες κλίνες του οποίου είναι κατειλημμένες από άτομα με σοβαρά εγκαύματα από άλλα συμβάντα.

Συνεχίστηκε χθες η δημοσιοποίηση εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων στοιχείων για την ώρα μεταφοράς των πρώτων σορών από το Μάτι σε νοσοκομεία. Ειδικότερα, η ΠΟΕΔΗΝ δημοσιοποίησε φωτογραφία με τον πρώτο νεκρό που έφτασε στο Σισμανόγλειο και η οποία είχε ληφθεί στις 23.03 το βράδυ της 23ης Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X