ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Αττική καταλύτης για τρίτο κύμα

Συναγερμός για μία νέα έξαρση του πανδημικού κύματος της COVID-19 έχει σημάνει στην Ελλάδα

Kathimerini.gr

Πέννυ Μπουλούτζα

Συναγερμός για μία νέα έξαρση του πανδημικού κύματος της COVID-19 έχει σημάνει στη χώρα μας με την προσοχή όλων να είναι στραμμένη στην Αττική, όπου και το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση των ημερήσιων καταγεγραμμένων κρουσμάτων αλλά και των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ο μεγάλος φόβος όλων είναι ένα «τρίτο κύμα» με επίκεντρο την πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας. Η μεγάλη δε ευχή και ελπίδα είναι να αναστραφούν εγκαίρως οι αυξητικές τάσεις που παρατηρούνται, πριν να πιεστεί σημαντικά το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, την περασμένη εβδομάδα στην Αττική καταγράφονταν καθημερινά 50 με 80 νέες νοσηλείες ασθενών με COVID-19 (σχεδόν το 50% όσων καταγράφονταν συνολικά στη χώρα), ενώ ο αριθμός των κατειλημμένων απλών κλινών COVID ήταν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας περίπου 550 έναντι 455 την προπερασμένη εβδομάδα. Σταθερά, τις τελευταίες τουλάχιστον 10 ημέρες στην Αττική εντοπίζονται τα μισά κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. Χθες ανακοινώθηκαν 543 νέες λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2 εκ των οποίων οι 265 αφορούν στην Αττική. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 39 κρούσματα και στην Αχαΐα 43. Χθες δηλώθηκαν 33 θάνατοι ασθενών με COVID-19 (σύνολο 5.829). Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 248 ασθενείς.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει ήδη σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας τις μονάδες Υγείας της Αττικής. Αλλωστε, το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας και ο τρόπος αντιμετώπισής του από το ΕΣΥ συζητήθηκε χθες σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι γ.γ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Επιχειρησιακό σχέδιο
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου, το οποίο περιγράφει τις παρεμβάσεις αύξησης της δυναμικότητας των νοσοκομείων για τη νοσηλεία περιστατικών COVID σε περίπτωση που το απαιτήσει η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, στο μοντέλο που ακολουθήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, όπου κατά το δεύτερο κύμα τετραπλασιάστηκαν οι κλίνες εντατικής στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ αξιοποιήθηκαν και εφεδρείες από τον ιδιωτικό τομέα. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα τα νοσοκομεία έχουν καταθέσει στο υπουργείο Υγείας τα επιχειρησιακά τους σχέδια, στα οποία περιλαμβάνουν και καταγραφή του εξοπλισμού και των υποδομών που απαιτούνται για την περίθαλψη περιστατικών COVID-19, η οποία και επικαιροποιείται σε τακτική βάση.

Εν τω μεταξύ, χθες πραγματοποιήθηκαν 21.841 εμβολιασμοί. Συνολικά έως χθες χορηγήθηκαν 290.947 δόσεις εμβολίου στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, για τον Φεβρουάριο έχουν προγραμματιστεί 450.000 ραντεβού για εμβολιασμό. Σήμερα λειτουργούν 400 εμβολιαστικά κέντρα. Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να αναπτυχθούν επιπλέον 300 εμβολιαστικά κέντρα σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκ των οποίων 80 θα γίνουν σε δύο κεντρικά σημεία της Αθήνας (Helexpo) και της Θεσσαλονίκης (εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ).

Παραλαβές
Αναφορικά με τις παραλαβές εμβολίων, χθες παρελήφθησαν επιπλέον 90.000 δόσεις των Pfizer/BioNTech. Συνολικά περισσότερες από 1.650.000 δόσεις εμβολίων της Pfizer και της Moderna θα έχουν παραληφθεί έως το τέλος Μαρτίου. Αναφορικά με το εμβόλιο της ΑstraZeneca, έως το τέλος Φεβρουαρίου η χώρα θα έχει παραλάβει 410.000 δόσεις και έως το τέλος Μαρτίου 540.000 δόσεις.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στο εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι είναι ένα ανοσογόνο και ασφαλές –σύμφωνα και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων– εμβόλιο με ποσοστό αποτελεσματικότητας 60% που αυξάνεται στο 82% με τη δεύτερη δόση (12 εβδομάδες μετά). Είναι ένα «εύκολο» εμβόλιο καθώς μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες. Στις κλινικές μελέτες για το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν συμμετείχε μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων ατόμων, με αποτέλεσμα οι Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία να δηλώνουν ότι δεν θα το χρησιμοποιήσουν σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των επιτροπών εμβολιασμών των χωρών της Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε χθες αργά το απόγευμα, προκειμένου να διαμορφώσουν μία τελική τοποθέτηση στο θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση