ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
 

Η διαδρομή της βόμβας έως τον Παπαδήμο

Υποστηρίζεταί ότι ο φάκελος– βόμβα στάλθηκε στο σπίτι του πρώην Πρωθυπουργού

Newsroom Κ, Αθήνα

Στοιχεία για το δρομολόγιο και τα σημεία ελέγχου του φακέλου – βόμβα που εξερράγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου συνεχίζει να συλλέγει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Οι αξιωματικοί που έχουν την ευθύνη της έρευνας φέρονται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο φάκελος – βόμβα στάλθηκε στο σπίτι του πρώην Πρωθυπουργού στο Ψυχικό απ’ όπου παρελήφθη από άνδρες της προσωπικής του φρουράς. Ωστόσο, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε προσδιοριστεί εάν η παγιδευμένη με εκρηκτικά επιστολή ελέχθηκε στα μηχανήματα X-Ray της Τράπεζας της Ελλάδος ή σ’ αυτά της Βουλής, όπου ο κ. Παπαδήμος διατηρεί γραφείο.

Σύμφωνα με την αρχική εκδοχή, η παγιδευμένη με εκρηκτικά επιστολή εστάλη το πρωί της Πέμπτης στην Ακαδημία Αθηνών και ελέγχθηκε στα μηχανήματα X-ray της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε χθες το πρωί στους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής ο υπάλληλος της τράπεζας που τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του κ. Παπαδήμου.

Οπως είπε, παρέλαβε ο ίδιος από την Ακαδημία Αθηνών (της οποίας ο κ. Παπαδήμος είναι πρόεδρος) ένα ύποπτο δέμα με παραλήπτη τον πρώην πρωθυπουργό, το οποίο ήλεγξε στα μηχανήματα που λειτουργούν στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατά τον έλεγχο δεν διαπίστωσε ότι επρόκειτο για βόμβα. Την αποστολή –το πρωί της Πέμπτης– ενός φακέλου στο γραφείο του κ. Παπαδήμου στην Ακαδημία Αθηνών, που παρελήφθη από άνδρα της ασφάλειάς του επιβεβαίωσε χθες στην «Κ» και πηγή της Ακαδημίας. Ο επικεφαλής της ασφαλείας του πρώην πρωθυπουργού φέρεται να προσδιόρισε ότι ήλεγξε τα δέματα που παρέλαβε από την Ακαδημία αρχικά με φορητή συσκευή ανίχνευσης εκρηκτικών και στη συνέχεια στο σταθερό μηχάνημα X-ray στο ισόγειο της ΤτΕ, δίχως να διαπιστώσει κάτι ύποπτο.

Επιφυλάξεις ως προς την παραπάνω εκδοχή εξέφραζαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με άμεση γνώση της πορείας των ερευνών. Εξάλλου, μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και τη σύντομη συνομιλία του με τον Λουκά Παπαδήμο, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετέφερε στους δημοσιογράφους την εκδοχή του τραυματία ότι είχε παραλάβει το δέμα–βόμβα, όχι από την Ακαδημία Αθηνών αλλά από το σπίτι του, στο Ψυχικό. Την παραπάνω εκδοχή εξάλλου μοιάζει να ενισχύει η κατάθεση αστυνομικού, μέλους της προσωπικής φρουράς του κ. Παπαδήμου.

Νέα δεδομένα εξάλλου δημιούργησε η κατάθεση στην Αντιτρομοκρατική αστυνομικού μέλους της προσωπικής φρουράς του πρώην πρωθυπουργού. Κατά πληροφορίες, είπε ότι το πρωί της Πέμπτης παρέλαβε αλληλογραφία από το σπίτι του κ. Παπαδήμου στο Ψυχικό καθώς και ότι παρέδωσε τους επίμαχους φακέλους για έλεγχο στο μηχάνημα X - Ray της Βουλής, όπου ο κ. Παπαδήμος διατηρεί γραφείο. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο παρέδωσε την αλληλογραφία στον πρώην Πρωθυπουργό.

Την παρατεταμένη, χθες, σύγχυση ως προς το σημείο απ’ όπου παρελήφθη το δέμα ενδέχεται να ερμηνεύει η επισήμανση στην «Κ» υψηλόβαθμου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι ήταν δύο (και όχι ένας) οι ύποπτοι –λόγω του μεγέθους τους– φάκελοι που θα μπορούσαν να περιέχουν τον εκρηκτικό μηχανισμό: ο ένας ταχυδρομήθηκε στο σπίτι του κ. Παπαδήμου και ο δεύτερος στην Ακαδημία Αθηνών. Η λεπτομέρεια αυτή πιθανώς να εξηγεί γιατί –παρά τα πολλαπλά σημεία ελέγχων– ο παγιδευμένος φάκελος έφτασε τελικά να πυροδοτηθεί στα χέρια του κ. Παπαδήμου.

Απαντήσεις αναμένεται να προκύψουν από τη μαρτυρία του ίδιου του κ. Παπαδήμου, ο οποίος αναμένεται να δώσει σήμερα κατάθεση με τους αστυνομικούς, αλλά και από την έρευνα στη μνήμη των συσκευών X-ray, όπου συνήθως ελέγχεται η αλληλογραφία του πρώην πρωθυπουργού: στην Τράπεζα της Ελλάδος και στη Βουλή.

Στις καταθέσεις τους σε συναδέλφους τους της Αντιτρομοκρατικής οι τρεις αστυνομικοί της φρουράς του κ. Παπαδήμου είπαν ακόμα ότι αμέσως μετά την έκρηξη, οι πόρτες της μαύρης Μερσεντές στην οποία επέβαινε ο πρώην Πρωθυπουργός μπλόκαραν και στην προσπάθειά τους να τον απεγκλωβίσουν χτυπούσαν εξωτερικά τις λαμαρίνες του αυτοκινήτου. Σε ό,τι αφορά την αντίδραση του κ. Παπαδήμου φέρεται να περιέγραψαν ότι διατηρούσε τις αισθήσεις του και μάλιστα ότι έδινε οδηγίες στους υπαλλήλους της ΤτΕ που τον συνόδευαν.

Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο πρώην πρωθυπουργός, όπως επίσης και τα υπολείμματα του φακέλου–βόμβας βρίσκονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια για διερεύνηση. Χθες, αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισε πως υπάρχουν «σημεία ομοιότητας» του παγιδευμένου φακέλου με τα δέματα–βόμβες που, τον Μάρτιο, ταχυδρόμησε η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» σε στόχους στο εξωτερικό. Είπε ακόμη ότι, παρότι δεν υπήρχαν ενδείξεις μαζικής αποστολής «τρομοδεμάτων», η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία παρέμενε για δεύτερο εικοσιτετράωρο χθες σε εγρήγορση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Το Εδιμβούργο προειδοποιεί τον Τζόνσον με νέο δημοψήφισμα

«Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας θα μπορούσε να το πει λακωνικά και Ελληνικότατα "Έσσεται Ήμαρ"»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:01

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X