ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η δολοφονία του Κύπριου Κουμή στο αιματοβαμμένο Πολυτεχνείο του 1980

Οι εορταστικές εκδηλώσεις 6 χρόνια μετά την πτώση της χούντας με 2 δολοφονίες και δεκάδες τραυματίες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 αναμφίβολα αποτελεί την κορυφαία πράξη αντίστασης της νεολαίας που συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάρρευση του χουντικού καθεστώτος. Έξι χρόνια αργότερα, οι εορταστικές εκδηλώσεις του 1980 βάφτηκαν και πάλι με αίμα με δυο νέους να πέφτουν νεκροί από τα γκλοπ των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής και άλλους να οδηγούνται στα νοσοκομεία τραυματισμένοι. Η ανεξέλικτη βία που ασκήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις προκάλεσε το θάνατο της Σταματίας Κανελλοπούλου και του Ιάκωβου Κουμή, κύπριου φοιτητή.

Δολοφονική επίθεση

Τη χρονιά εκείνη οι εορτασμοί για την 6η επέτειο της εξέγερσης, ξεκίνησαν με την απόφαση της κυβέρνησης Ράλλη να απαγορεύσει την κορυφαία στιγμή των εορτασμών, την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Απόφαση που έριξε λάδι στο κλίμα έντασης της περιόδου εκείνης. Πολιτικά κόμματα, οργανώσεις νέων και φοιτητικές παρατάξεις αντέδρασαν, ωστόσο υπό το φόβο επεισοδίων, τερμάτισαν τις εκδηλώσεις στην αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας στο Σύνταγμα. Εκτός από μια ομάδα της τότε εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς η οποία συνέχισε την πορεία προς την πρεσβεία. Στο ύψος της οδού Ακαδημίας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί με πλήρη αντιδιαδηλωτική εξάρτηση συγκρούσθηκαν με την ομάδα που συνέχιζε την πορεία διαμαρτυρίας.

Πεδίο μάχης

Τα επεισόδια που ξέσπασαν μετατράπηκαν σε ένα ανελέητο κυνηγητό των αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας. Τα μέλη της Αστυνομίας χωρίς να κάνουν διακρίσεις ξυλοκοπούσαν ανελέητα όποιον συναντούσαν μπροστά τους, από το Σύνταγμα έως την Ομόνοια. Την ώρα εκείνη η Πανεπιστημίου ήταν γεμάτοι από διαδηλωτές οι οποίοι συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το Σύνταγμα και στη συνέχεια διαλύθηκαν. Ανάμεσα σε αυτούς και 2 νέοι η Σταματία Κανελλοπούλου και ο Ιάκωβος Κουμής.

Δυο νεκροί

Με τους αστυνομικούς να κυνηγούν όσους βρισκόντουσαν στην περιοχή Συντάγματος. η Σταματία Κανελλοπούλου, εργάτρια από το Περιστέρι, δέχθηκε χτυπήματα από γκλομπ στο κεφάλι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής αναίσθητη μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου άφησε την τελευταία πνοή της. Την ίδια τύχη είχε και ο Ιάκωβος Κουμής, κύπριος φοιτητής στο Πολιτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο Κουμής δέχθηκε δολοφονική επίθεση στο Σύνταγμα. Από τότε πέρασαν 40 χρόνια και παρά τις μηνύσεις συγγενικών προσώπων των δυο δολοφονημένων νέων ποτέ δεν έγινε γνωστό ποιοι δολοφόνησαν τους δυο νέους.

«Αντί καλημέρα αναφορά ..»

Ο Αντώνης Κουταλιανός έζησε την ημέρα εκείνη στην ελληνική πρωτεύουσα. Το βίωμά του το ανάρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό εν ήδη τιμής στους δυο νεκρούς νέους. «17 Νιόβη 1980. Βρίσκομαι επικεφαλής του μπλοκ της φοιτητικής παράταξης του Αγώνα στη πορεία του Πολυτεχνείου. Μπροστά από το άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη δεχόμαστε απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ. Τα ρόπαλα κτυπούν στα τυφλά . Οι φοιτητές τρέχουν πανικόβλητοι. Η πορεία βάφεται με αίμα. Απολογισμός .: δυο νεκροί. Ο κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμης και η Σταματίνα Κανελλοπούλου. Δεκάδες οι σοβαρά τραυματίες. Ανάμεσά τους και τρεις καλές φίλες που ήταν μαζί μου. Η Βάσω η Ρεβέκκα και η Νικολέττα. Ο θεός να τις έχει πάντα καλά. Αυτά για να γνωρίζουν οι νεότεροι...»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση