ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πλατφόρμα της αγωνίας και της ελπίδας

Ο δημιουργός της μιλάει στην «Κ»

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ

Την περασμένη Δευτέρα ο κ. Φάνης Κασίμης παρακολουθούσε παγωμένος από την τηλεόραση την εξέλιξη των πυρκαγιών. Οταν είδε στα κοινωνικά δίκτυα τις πρώτες αναρτήσεις εκείνων που αναζητούσαν τους δικούς τους, σκέφτηκε να δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα – μια ανοιχτή βάση δεδομένων στην οποία ο καθένας θα μπορούσε να ανεβάσει τα στοιχεία και το σημείο όπου βρισκόταν ο δικός του άνθρωπος τη στιγμή της πυρκαγιάς.

Εψαξε και όταν είδε πως κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στην ιστοσελίδα κάποιου επίσημου φορέα ξεκίνησε να το σχεδιάζει. «Θέλαμε να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούσαμε», εξηγεί στην «Κ». Πρώην χάκερ, επικεφαλής σήμερα μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας, ο κ. Κασίμης επικοινώνησε κατ’ αρχήν με την Πυροσβεστική. Τους εξήγησε τι έφτιαχνε, τους πρότεινε μάλιστα να τους δώσει πρόσβαση στην πλατφόρμα. Δέχτηκαν και του ζήτησαν να βρει ένα φαξ για να τους αποστείλει τους κωδικούς – έκτοτε διαχειρίζονται τη σελίδα από κοινού. Η πλατφόρμα «ανέβηκε» νωρίς το βράδυ της Δευτέρας. Αρχικά με τις φωτογραφίες πέντε ανθρώπων και ό,τι στοιχεία υπήρχαν διαθέσιμα: «Βρισκόταν στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι. Κάποιοι είδαν τα σκυλιά του μόνα τους», θα γράψουν για τον 81χρονο κ. Γεράσιμο. «Αυτός είναι ο γιος μου», έγραφε o κ. Τάσος, «αγνοείται από χθες που έφυγε με τους παππούδες του και το αμάξι του θείου του. Αγνοούνται όλοι».

Πανικός

Οσο περνούσε η ώρα η λίστα μεγάλωνε, η σελίδα γέμισε με φωτογραφίες από ξέγνοιαστες στιγμές μικρών παιδιών, των γονιών τους, των ανθρώπων που είχαν έρθει αντιμέτωποι με τη φωτιά. Οσο περνούσε η ώρα μεγάλωνε και ο φόβος πως μπορεί όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μην τα έχουν καταφέρει. «Την Τρίτη, βομβαρδιζόμασταν κυριολεκτικά από email και τηλέφωνα. Από συγγενείς σε απόγνωση, από κόσμο που ήθελε να βοηθήσει δίνοντας κάποια πληροφορία», εξηγεί ο κ. Κασίμης. Η μικρή ομάδα του προσπαθούσε με δυσκολία να διαχειριστεί την κατάσταση. «Μέσα στον πανικό έγιναν και λάθη», ομολογεί.

«Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα ποτέ πως κάποιος θα έκανε κάποιου είδους φάρσα». Και όμως κάποιος ανέβασε τα στοιχεία και τη φωτογραφία ενός άνδρα ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με το συμβάν. Πρόκειται για κάποιον καταδικασμένο τη δεκαετία του ’70 για βομβιστική επίθεση και για πολλά χρόνια το σύμβολο των Ελλήνων νεοναζί. Με το που αναρτήθηκε η φωτογραφία του, το τηλέφωνό του δεν σταμάτησε να χτυπά από γνωστούς και φίλους που είχαν ανησυχήσει. Οπως είπε στην «Κ», επικοινώνησε ο ίδιος με την Πυροσβεστική και εκείνοι διέγραψαν την ανάρτηση. Η ψευδής αυτή είδηση έκανε την ομάδα του Κασίμη να αλλάξει τρόπο λειτουργίας: πλέον επιβεβαιώνουν οι ίδιοι όλα τα στοιχεία πριν «ανεβάσουν» κάτι.

«Οι περισσότερες επικαιροποιήσεις που χρειάστηκε να κάνουμε στη λίστα είχαν δυστυχώς να κάνουν με ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν», εξηγεί.

Η ομάδα ενημερωνόταν από τις ειδήσεις αλλά σχεδόν πάντα και από κάποιον συγγενή. «Ηταν το πιο τραγικό κομμάτι. Ηθελαν να μοιραστούν μαζί μας τις τελευταίες στιγμές των δικών τους».

Οι λίγοι τυχεροί

Υπήρχαν όμως και κάποιες, δυστυχώς λίγες, αλλαγές στη λίστα, από ιστορίες με αίσιο τέλος. Ο κ. Γεράσιμος, ο οποίος ύστερα από ώρες βρήκε τηλέφωνο και επικοινώνησε με τα ανίψια του, ή η κ. Βάνα, που δεν είχε επικοινωνήσει για ώρες με τους δικούς της γιατί αναζητούσε τον σύζυγό της (που αγνοούνταν). Αλλά και η περίπτωση ενός ακόμη άνδρα, που όπως λέει ο κ. Κασίμης φαίνεται πως η ενημερωτική πλατφόρμα βοήθησε να βρεθεί με τους δικούς του λίγο πιο γρήγορα: «Η οικογένειά του μου είχε αναφέρει πως φορούσε έναν χρυσό σταυρό με ιδιαίτερο σχέδιο. Κάποιος είχε δει στη Ραφήνα έναν άνδρα που του έμοιαζε και είχε τύχει να προσέξει τον σταυρό». Ο κ. Κασίμης τους έφερε σε επαφή και λίγο αργότερα δέχτηκε ένα email που του έδωσε κουράγιο αλλά και ελπίδα. Ηταν από την οικογένεια του άνδρα: «Τον βρήκαμε! Χάρη και στη δική σας προσπάθεια. Σας ευχαριστούμε για την κοινοποίηση, για όλο αυτό που κάνετε», του έγραψαν. Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές στην πλατφόρμα υπήρχαν 26 αγνοούμενοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X