ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η σκοτεινή πλευρά του ελληνικού τουρισμού

Ρεκόρ αφίξεων αλλά και κόκκινων δανείων στον κλάδο του τουρισμού

Kathimerini.gr

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Με ανοίγματα προς τις τράπεζες ύψους 3,3 δισ. ευρώ σε σύνολο χορηγήσεων 7,8 δισ. ευρώ, ο ξενοδοχειακός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τραπεζών αλλά και υποψηφίων επενδυτών. Μεγάλες και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως το Lakitira, το Preveza Beach, το Kipriotis Resort, το Ilios, το Hydra Beach, αναμένεται να αλλάξουν χέρια τους επόμενους μήνες είτε μέσα από διαδικασίες πώλησης είτε πλειστηριασμού, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο υπέρογκος δανεισμός με τον οποίο βαρύνονται οι μέτοχοί τους, να βρεθεί φρέσκο χρήμα αλλά και νέοι επενδυτές.

Η κινητικότητα που εμφανίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ξενοδοχειακές μονάδες φιγουράρουν ως το ισχυρό δέλεαρ και στις πωλήσεις δανείων με εξασφαλίσεις στις οποίες προχωρούν ή προγραμματίζουν οι τράπεζες τους επόμενους μήνες. Η προοπτική αυτή έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση από μεγάλα private equity funds ανεβάζοντας τις τιμές στα υπό πώληση assets. Εκτός από τις μεγάλες μονάδες του Αστέρα και του Hilton, που μεταβιβάστηκαν στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών Εθνικής και Alpha, έχει προηγηθεί η πώληση του Athens Ledra, του πρώην Capsis στη Ρόδο, του Πεντελικόν, πρόσφατα η ενοικίαση του La Mirage στην Αθήνα, ενώ στις επόμενες κινήσεις είναι και η πώληση του Esperia από τον ΕΦΚΑ.

Οι τουριστικοί φορείς μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) υποστηρίζουν ότι με δεδομένο πως η συνεισφορά του κλάδου προσεγγίζει το 20% του ΑΕΠ, ο κλάδος δεν είναι υπερδανεισμένος και έχει αντισταθεί στην κρίση με συνεχή ανάπτυξη όλων των τουριστικών μεγεθών τα τελευταία χρόνια. Η δυναμική του κλάδου που αποτελεί τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού, ερμηνεύει και την κινητικότητα στον τομέα αυτόν, οι φορείς του οποίου έχουν θέσει ως στόχο τα 35 εκατομμύρια των αφίξεων έως το 2021.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι ο δανεισμός του κλάδου αντιπροσωπεύει το 5,8% του συνόλου των επιχειρηματικών δανείων και από τα 3,3 δισ. ευρώ του προβληματικού χαρτοφυλακίου, το 54%, δηλαδή περί το 1,78 δισ. ευρώ, είναι δάνεια που έχουν εμφανίσει καθυστέρηση στο παρελθόν, αλλά έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται κανονικά. Η εικόνα αυτή βελτιώνει την εικόνα του κλάδου, ο οποίος εμφανίζει και τον ταχύτερο ρυθμό αποκλιμάκωσης του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από 46,5% το 2016 σε 42,3% το 2017.

Παράλληλα με τις κινήσεις πώλησης απευθείας μονάδων είτε μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας είτε έμμεσα μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων, οι τράπεζες ανεβάζουν ταχύτητα και στο μέτωπο των πλειστηριασμών, προχωρώντας στην εκποίηση μεσαίων ή μικρότερων ξενοδοχείων, οι μέτοχοι των οποίων βαρύνονται με υψηλές οφειλές.

Στην ιστοσελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν ήδη αναρτηθεί 12 πλειστηριασμοί ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που είναι προγραμματισμένοι για το επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών είναι το Hydra Beach, η ρευστοποίηση του οποίου έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου με τιμή πρώτης εκκίνησης τα 27,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μέσω πλειστηριασμού πωλήθηκε το 2015 και το γνωστό Πεντελικόν, που πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία κ. Θεόδωρου Δουζόγλου.

Στη λίστα των πλειστηριασμών που είναι προγραμματισμένοι τους επόμενους δύο μήνες είναι επίσης η ξενοδοχειακή επιχείρηση «Ακτή Αμφιαρίου» και το ξενοδοχείο Αλκυονίς στην Αττική με τιμή εκκίνησης 1,5 εκατ. ευρώ, η ξενοδοχειακή επιχείρηση «Φίλια» στην Κομοτηνή με τιμή εκκίνησης τα 2,2 εκατ. ευρώ, το «Ξενοδοχείο τα Τζουμέρκα», οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις «Πτολεμαίος», η ξενοδοχειακή επιχείρηση «Αφοι Πενταγιώτη», της οποίας ρευστοποιείται μικρή ξενοδοχειακή μονάδα στα Καμένα Βούρλα, αλλά και αστικά ακίνητα ή οικόπεδα που έχουν προσημειωθεί για τα χρέη που είχαν μέτοχοι μικρών τουριστικών επιχειρήσεων.

Μεγάλη αύξηση των πλειστηριασμών

Με γεωμετρική πρόοδο διευρύνεται καθημερινά η λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που μέχρι χθες αριθμούσαν 2.823 από 1.859 στις 22 Φεβρουαρίου και 1.341 που είχαν αναγγελθεί έως τις 12 Φεβρουαρίου. Ο ρυθμός νέων αναγγελιών στο σύστημα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για 5.000 πλειστηριασμούς έως τον Ιούνιο και 10.000 έως τα τέλη του χρόνου.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένοι 361 πλειστηριασμοί και αρκετοί είναι εκείνοι που προχωρούν σε ρύθμιση της οφειλής τους στο παρά πέντε της διαδικασίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων, στη διενέργεια πλειστηριασμών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχει συναινέσει το 87% των συμβολαιογράφων όλης της χώρας.

Από τους επτά συνολικά συμβολαιογραφικούς συλλόγους αντίσταση στο θέμα των πλειστηριασμών προβάλλει ο σύλλογος της Κέρκυρας, της Κρήτης και της Λάρισας. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους επισπεύδοντες τον πλειστηριασμό, δηλαδή τις τράπεζες ή τους ιδιώτες, να επιλέξουν συμβολαιογράφο που ανήκει όχι μόνο στον συμβολαιογραφικό σύλλογο του τόπου εκτέλεσης, αλλά και συμβολαιογράφο που ανήκει σε σύλλογο της Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση