ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:49
 

Η σκυτάλη στους ΥΕΘΑ Ελλάδας - Τουρκίας

Δρομολόγηση διαδικασίας προπαρασκευαστικών συνομιλιών για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις στο Κυπριακό.

Του Βασίλη Νέδου

Στο εντατικό παρασκήνιο που συνοδεύει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύο είναι τα σημεία που ξεχωρίζουν:
Πρώτον, η δρομολόγηση διαδικασίας προπαρασκευαστικών συνομιλιών για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις στο Κυπριακό.
Και, δεύτερον, η εξεύρεση νέων ή η αναβίωση παλαιών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε στρατιωτικό επίπεδο, ως εργαλείων μείωσης της έντασης στο Αιγαίο. Σημειώνεται ότι τα ΜΟΕ που έχουν μείνει γνωστά ως μέρος των συμφωνιών των Μεσούτ Γιλμάζ - Κάρολου Παπούλια (1988) ή και αργότερα (1998), έχουν ατονήσει την πράξη για αρκετά χρόνια.

Επιπλέον, η κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο από πλευράς ισορροπίας δυνάμεων όσο και από εκείνη της διεθνούς κατάστασης, είναι σαφώς διαφορετική. Στην Αθήνα αναμένουν ότι η αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» στα τέλη του μήνα (27/2-3/3), θα είναι μια επίδειξη της στρατιωτικής δύναμης της Τουρκίας στις τρεις θάλασσες που την περιβάλλουν.

Στην πρώτη περίπτωση –του Κυπριακού– σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι επαφές σε επίπεδο γ.γ. των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Σε αυτό το επίπεδο, πέρα από τη δρομολόγηση επαφών για το σκέλος του Κυπριακού που αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία, αναμένεται να φανεί και αν θα επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Στη δεύτερη, το βάρος θα πέσει στους δύο υπουργούς Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Ευάγγελο Αποστολάκη και Χουλουσί Ακάρ.

Η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει την επόμενη Τετάρτη, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, αν και δεν αναμένονται άμεσα θεαματικά αποτελέσματα. Ωστόσο, μια καλή αρχή θα ήταν να μειωθεί η ένταση στο πεδίο των παραβιάσεων στον αέρα. Τόσο από την ελληνική όσο και από την τουρκική πλευρά, αφέθηκε να εννοηθεί ότι αυτή τη φορά η οικονομική συνεργασία μπορεί όντως να ενισχυθεί. Υπάρχουν ορισμένα εμβληματικά σχέδια (ακτοπλοϊκές συνδέσεις Σμύρνης με Θεσσαλονίκη ή και Λαύριο, σιδηροδρομική Κωνσταντινούπολης με τη Θεσσαλονίκη, δεύτερη γέφυρα στους Κήπους), ωστόσο εκτιμάται ότι η οικονομική συνεργασία μπορεί να αυξηθεί συνολικά.

Σε επίπεδο εντυπώσεων υπήρξαν ορισμένες βελτιώσεις, με πρώτη την επιλογή του κ. Ερντογάν να αποφύγει την αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης. Η ρητορική περί των οκτώ Τούρκων πρώην στρατιωτικών αποτελεί, πλέον, για την Αθήνα μια σταθερά που θα αναπαράγεται διαρκώς. Είναι ενδεικτικό ότι χθες, σχεδόν το σύνολο του φιλοκυβερνητικού Τύπου («Γενί Σαφάκ», «Χουριέτ», «Σαμπάχ», «Μιλιέτ», «Ακσάμ», «Τουρκιγιέ») αναδεικνυόταν από τη συνάντηση το ζήτημα των οκτώ. Σε αυτό το σημείο, όπως προέκυψε και από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, φάνηκε ότι η Αθήνα συμφωνεί με τη στενότερη συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας. Για την Αθήνα η συγκεκριμένη διάσταση έχει διπλό ενδιαφέρον, καθώς θέλει να βελτιώσει τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στον Εβρο, όπου το 2018 οι προσφυγικές ροές αυξήθηκαν κατά 285%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Σχόλια αναγνωστών

Θάνατος στο 360: Τα μεσάνυχτα η μοιραία πτώση του άντρα

«Υπάρχει ορθογραφικό λάθος στο κείμενο σας»
Ονησίφορος Ονησιφόρου  |  11:02

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X