ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάθε μήνα και ένα φόρο θα πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι

Μια πληρωμή κάθε μήνα θα πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι από τον Ιούλιο και μετά έως το τέλος του χρόνου.

Kathimerini.gr

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Από νωρίς ξεκινούν φέτος οι υποχρεώσεις των 6,2 εκατ. φορολογουμένων οι οποίοι για πρώτη φορά καλούνται να πληρώσουν κάθε μήνα, από τον Ιούλιο και μέχρι το τέλος του έτους, περισσότερα από 6,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι χειρότεροι μήνες θα είναι ο Σεπτέμβριος και ο Νοέμβριος, δηλαδή οι μήνες ανάμεσα στις εθνικές εκλογές, καθώς οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν και φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ). Ο λόγος που κάθε μήνα οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώνουν φόρους έγκειται στην αλλαγή της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. Μέχρι πρότινος η εκκαθάριση του φόρου επί των ακινήτων γινόταν στα τέλη Αυγούστου, με αποτέλεσμα η πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο. Φέτος όλα θα γίνουν ένα μήνα νωρίτερα, άρα η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ να ξεκινήσει τον Αύγουστο, μήνα που οι περισσότεροι Ελληνες βρίσκονται στις παραλίες.

Για φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αλλάξει σημαντικά τις διαδικασίες που σχετίζονται κυρίως με τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Είτε τα ζευγάρια υποβάλουν χωριστές δηλώσεις είτε μαζί, θα λάβουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα, ο καθένας για τα εισοδήματα που δήλωσε. Εν συνεχεία, εφόσον δεν έχει άλλες υποχρεώσεις (π.χ. πληρωμή ΕΝΦΙΑ) και προκύπτει επιστροφή φόρου, το ποσό θα πιστωθεί σχετικά σύντομα στον λογαριασμό του δικαιούχου. Σε διαφορετική περίπτωση η επιστροφή θα συμψηφιστεί. Με βάση τον σχεδιασμό, η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου. Η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει εντός του Μαρτίου και οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Ιουνίου για να εκπληρώσουν την ετήσια φορολογική τους υποχρέωση. Τα βασικά σημεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι τα εξής:

1. Μία κοινή φορολογική δήλωση, δύο εκκαθαριστικά σημειώματα. Από φέτος κάθε σύζυγος θα έχει το δικό του εκκαθαριστικό. Στην κοινή φορολογική δήλωση από τους συζύγους διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα. Ενα για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά, επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Για παράδειγμα, ζευγάρι υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση και για τον σύζυγο προκύπτει πληρωμή φόρου 600 ευρώ, ενώ για τη σύζυγο επιστροφή 300 ευρώ. Τα δύο ποσά δεν θα συμψηφιστούν. Ο σύζυγος θα πληρώσει τον φόρο και η σύζυγος θα εισπράξει την επιστροφή του φόρου ανεξάρτητα από την οφειλή του συζύγου.

2. Κάτοικοι εξωτερικού: Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31.12.2019.

3. Δηλώσεις των αποβιωσάντων: Υποβάλλονται σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ εμπρόθεσμα έως τις 31.12.2019. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νομίμων κληρονόμων/εγγυτέρων συγγενών, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

4. Εντυπο Ε3 ανηλίκου: Η δήλωση του γονέα με το Ε3 του ανήλικου τέκνου υποβάλλεται σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ.

5. Πτώχευση: Σε περίπτωση πτώχευσης υποβάλλονται δύο δηλώσεις, μία δήλωση από τον σύνδικο πτώχευσης για τα εισοδήματα από την πτωχευτική περιουσία σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ και μία δήλωση από τον πτωχό για τα τυχόν εισοδήματα από τη μη πτωχευτική περιουσία ηλεκτρονικά.

6. Δηλώσεις με επιφύλαξη: Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται μέσω Διαδικτύου και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών οι φορολογούμενοι οφείλουν να προσκομίσουν στη ΔΟΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πώς δηλώνονται τα εισοδήματα από μισθώσεις τύπου Airbnb

Τα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας). Επιλέγοντας τον κωδικό 61 της ίδιας στήλης, θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

• Τέλος επιτηδεύματος: Διευρύνεται ο αριθμός των φορολογουμένων που απαλλάσσονται από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος. Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι αγρότες - μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και όσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή αδράνειας. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας.

• Δαπάνες με «πλαστικό χρήμα»: Στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες τα χρηματικά ποσά των δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που πλήρωσαν το 2018 με «πλαστικό χρήμα» ή e-banking ή ηλεκτρονικό πορτοφόλι για τη διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση