ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόλλησαν οι συνομιλίες με τα Σκόπια

Ρυθμό «σημειωτόν» ακολουθούν πλέον οι διαπραγματεύσεις

Του Βασίλη Νέδου

Ρυθμό «σημειωτόν», έπειτα από ένα πολύ γρήγορο ξεκίνημα, ακολουθούν πλέον οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προχώρησε στις πρώτες συμβολικές κινήσεις που είχε προαναγγείλει (μετονομασία αεροδρομίου Σκοπίων και κεντρικής εθνικής οδού), επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων έχουν γίνει ελάχιστες υποχωρήσεις για τις σημαντικές διαφορές που απομένουν, βάσει τουλάχιστον όσων έχουν δηλωθεί δημόσια στις δεκάδες συνεντεύξεις που παραχώρησε τον προηγούμενο μήνα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Βασικό αγκάθι, τουλάχιστον για την Αθήνα, παραμένει η διαρκώς επαναλαμβανόμενη δήλωση του κ. Ζάεφ περί μη αναθεώρησης του Συντάγματος. Για την Ελλάδα η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, αντίθετα προς τη γραμμή Ζάεφ, αποτελεί διασφάλιση ότι η λύση θα είναι μόνιμη, απορρίπτοντας πρακτικά τη σύναψη μιας διεθνούς συμφωνίας. Παρότι αναγνωρίζεται ότι η συγκέντρωση αυξημένης πλειοψηφίας δύο τρίτων δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση, εκτιμάται στην Αθήνα ότι ο κ. Ζάεφ μπορεί να βρει 80 βουλευτές για να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Οι αργοί ρυθμοί εξηγούν ίσως και τη διαρκή αναβολή του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην ΠΓΔΜ, με σκοπό –μεταξύ άλλων– την καταγραφή της πρώτης απευθείας πτήσης από Αθήνα σε Σκόπια έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια. Δεδομένου ότι την Τετάρτη ο κ. Κοτζιάς θα απευθύνει ομιλία στη Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Bοστώνη των ΗΠΑ, δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η επίσκεψή του στα Σκόπια ούτε αυτή την εβδομάδα. Κατ’ ακρίβεια η επίσκεψη στην ΠΓΔΜ θα μπορούσε να μην πραγματοποιηθεί καν πριν από το τέλος του Μαρτίου. Από την πλευρά της Αθήνας έχει απεμπλακεί η συμμετοχή της ΠΓΔΜ στη στρατηγική της Ε.Ε. για την περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου. Εκκρεμεί ακόμη η απεμπλοκή της δεύτερης φάσης ένταξης, οποία, ωστόσο, είναι τυπική και μπορεί να γίνει και σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η επίσκεψη του Γουές Μίτσελ, βοηθού υφυπουργού για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα την Πέμπτη 15 Μαρτίου, αφού νωρίτερα θα έχει περάσει –μεταξύ άλλων– και από τα Σκόπια.

Χθες ο κ. Κοτζιάς βρέθηκε στο Βουκουρέστι, όπου συμμετείχε στην τριμερή υπουργική συνάντηση με τους ομολόγους του από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε, εκεί, τη στήριξη της Ελλάδας στο αίτημα των δύο χωρών για ένταξη στη Ζώνη του Σένγκεν. Ο ΥΠΕΞ ετάχθη, επίσης, υπέρ της αύξησης του μεγέθους του κοινοτικού προϋπολογισμού αλλά και της διεύρυνσης της Ε.Ε. «Aμα θέλεις μια πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη, τον αυξάνεις τον προϋπολογισμό», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοτζιάς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X