ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Novartis: Δέκα κάλπες στη Βουλή για το πόρισμα

Συνεδρίαση για τη συζήτηση και έγκριση ή απόρριψη από την εθνική αντιπροσωπεία του «πορίσματος» της ειδικής Επιτροπής

Kathimerini.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Εντός ενός εξαιρετικά φορτισμένου πολιτικού κλίματος και με την ένταση να είναι διάχυτη στο ελληνικό Κοινοβούλιο, πραγματοποιείται σήμερα στην Ολομέλεια η ειδική συνεδρίαση για τη συζήτηση και έγκριση ή απόρριψη από την εθνική αντιπροσωπεία του «πορίσματος» της ειδικής Επιτροπής η οποία είχε συσταθεί για την διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με την υπόθεση «Novartis».

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία αναμένεται να είναι «μαραθώνια» και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα διαρκέσει ως αργά το βράδυ –αν και είναι τυπικά προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στις 5 μμ, έχει προβλεφθεί να μιλήσουν εκτός από τους εκπροσώπους που έχουν οριστεί από τα κόμματα, οι εννέα εκ των δέκα κορυφαίων πολιτικών προσώπων – στελεχών προηγούμενων κυβερνήσεων, τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί στη χαρακτηρισμένη ως «σκανδαλώδη» υπόθεση, υπουργό Δικαιοσύνης και Υγείας, ενώ αναμένεται να παρέμβουν και πολιτικοί αρχηγοί.

Ο μόνος εκ των δέκα που δεν είναι παρών, καθώς είναι σε αποστολή ως Επίτροπος της ΕΕ, είναι ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος πάντως έχει στείλει σχετικό υπόμνημα προς τη Βουλή των Ελλήνων, ειδικά για τη σημερινή συνεδρίαση. «Τα προτεινόμενα πορίσματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, παρά τις 60 σελίδες τους και τις ιστορικές αναδρομές ακόμη και μέχρι το 1822!!!, είναι απόλυτα ΚΕΝΑ κάθε ουσιαστικού περιεχομένου, επιχειρούν αποκλειστικά και μόνο να διαχειριστούν την κατάρρευση, όσων οι ίδιοι Βουλευτές, οι οποίοι τα υπογράφουν, διατυμπάνιζαν στην Βουλή και στα ΜΜΕ για το «δήθεν μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους», υπογράφοντας πάλι οι ίδιοι την πρόταση παραπομπής, την οποία «πρότασή τους» τώρα κρίνουν ως νομικά αβάσιμη και απαράδεκτη!!!, αφού την υπέβαλλαν στην αναρμόδια κατά τους ίδιους Βουλή και ενώ προηγουμένως είχαν ψηφίσει υπέρ της πρότασης αυτής στην Ολομέλεια», σημειώνει στο υπόμνημά του αυτό ο κ. Αβραμόπουλος για να προσθέσει: «Η συγκροτηθείσα από την Ολομέλεια Επιτροπή, όφειλε να ολοκληρώσει το έργο της, να έχει το θάρρος να δεχθεί ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για κανένα πολιτικό πρόσωπο και να προτείνει στην Ολομέλεια να επικυρώσει την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής λόγω ανυπαρξίας οποιασδήποτε έστω ένδειξης. Καλώ τις/τους κκ Βουλευτές να κρίνουν κατά συνείδηση, να υπερβούν το κομματικό συμφέρον και την κομματική πειθαρχία και να ψηφίσουν για κάθε πολιτικό πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο στη βάση της προσωπικής τους πεποίθησης και της συνείδησής τους».

Υπενθυμίζεται πως η δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, μετά από μια σύντομης διάρκειας αλλά εκρηκτική διαδικασία, επισημοποίησε την εξ αρχής διαφαινόμενη θέση της ότι δηλαδή η Βουλή είναι αναρμόδια να κρίνει την υπόθεση και πως θα πρέπει ο σχετικός φάκελος να επιστραφεί για τα περαιτέρω στην Δικαιοσύνη.

Οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν και για το γεγονός ότι αν και το ερώτημα ουσιαστικά που τίθεται σήμερα είναι διλημματικού χαρακτήρα (αρμοδιότητα ή αναρμοδιότητα της Βουλής), ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για λόγους προφανών κομματικών σκοπιμοτήτων, όπως καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιλέγουν να διεξαχθεί η ψηφοφορία στο τέλος της συνεδρίασης με δέκα κάλπες. Στόχος είναι εκ νέου, όπως λέγεται, να παραμείνει το στοιχείο της ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αποχώρηση αρκετών κομμάτων, με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να «νομιμοποιηθούν» οι απαράδεκτες –όπως χαρακτηρίζονται- επιλογές και χειρισμοί της συγκυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση