ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο 29χρονος, η βόμβα σε Παπαδήμο και τα «τρομοδέματα»

Οι σχέσεις του 29χρονου με τους Πυρήνες της Φωτιάς και τον Επαναστατικό Αγώνα

Kathimerini.gr

Στη σύλληψη ενός 29χρονου Έλληνα προχώρησε, τις πρωϊνές ώρες του Σαββάτου, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σχετικά με την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων - βομβών, τον Μάρτιο του 2017, προς διάφορες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο εντάλματος σύλληψης από τον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή ενώ ο 29χρονος φέρεται να εμπλέκεται, πέραν από την αποστολή των παγιδευμένων δεμάτων προς το εξωτερικό, και στην αποστολή του δέματος - βόμβα που τραυμάτισε τον πρώην Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στις 25 Μαϊου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο 29χρονος, ο οποίος βρισκόταν υπό παρακολούθηση τουλάχιστον επί δύο εβδομάδες, συνελήφθη ενώ έβγαινε από διαμέρισμα στην οδό Αχαρνών που είχε μισθώσει με πλαστή ταυτότητα. Φέρεται δε να μετέφερε από το εν λόγω διαμέρισμα πιθανότατα προς άλλο κρησφύγετο όπλα, σφαίρες και εκρηκτικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ το μεσημέρι του Σαββάτου, την ώρα της σύλληψης του 29χρονου βρέθηκαν, την ώρα που αυτός τα μετέφερε, μέσα τρεις ταξιδιωτικούς σάκους, ενα τσαντάκι μέσης και μια σακούλα σκουπιδιών τα εξής: 8 πλαστές ταυτότητες, δύο πιστόλια διαμετρήματος 9mm και 300 φυσίγγια, πλαστικό τάπερ με ολόκληρο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς εκρηκτική ύλη και δύο πλαστικά τάπερ με άγνωστη εκρηκτική ύλη και μια πλαστική συσκευασία με άγνωστη ποσότητα πυρίτιδας,

Ακόμη βρέθηκαν πλήθος πυροκροτητών, καλωδίων, φυτιλιών, κροτίδες, χρονοδιακόπτες, ένα ηλεκτρολογικό πολύμετρο, μπαταρίες και διάφορα υλικά κατασκευής ωρολογιακών μηχανισμών καθώς και ενας και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Έρευνες από την Αντιτρομοκρατική γίνονται στο πατρικό του σπίτι, στο διαμέρισμα που είχε μισθώσει και στο σπίτι ενός φίλου του που επισκεπτόταν συχνά.

Πιθανολογείται ότι ο ίδιος κατασκεύασε και ταχυδρόμησε τα παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα. Εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν και συνεργοί ωστόσο, αυτό θα προκύψει από την αξιοποίηση και ανάλυση των ευρημάτων.

Οι σχέσεις με τους Πυρήνες της Φωτιάς και τον Επαναστατικό Αγώνα

Ο 29χρονος μέχρι και πριν από δυο χρόνια είχε συναντήσεις και έκανε επισκέψεις στα φυλακισμένα μέλη στις Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα την τελευταία διετία είχε εξαφανιστεί και προφανώς περάσει στην παρανομία.

Το 2012 είχε συλληφθεί όταν μαζί με άλλους αλληλέγγυους στους διωκώμενους για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα μπήκε στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash ζητώντας να μεταδοθεί στον αέρα ένα ηχογραφημένο μήνυμα διάρκειας μίας ώρας, στο οποίο οι κατηγορούμενοι ως μέλη του Ε.Α. εξέφραζαν τις θέσεις τους σχετικά με τη δίωξή τους.

Ακολούθησε η σύλληψη όλων και η μεταγωγή τους στη ΓΑΔΑ. Στις 13 Ιανουαρίου οι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και ο 29χρονος, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων με την κατηγόρια του εγκωμιασμού τρομοκρατικών πράξεων και της ανωμοτί ψευδούς κατάθεσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συλληφθείς φαίνεται πως είχε και επαφές με την 25χρονη Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, (συνεργός της Πόλας Ρούπα) που συνελήφθη τον Ιανουάριο στον Αγιο Δημήτριο.

Το ιστορικό των «τρομοδεμάτων»

Στις 3 Νοεμβρίου του 2010, 14 συνολικά δέματα - βόμβες είχαν αποσταλεί σε πρεσβείες στην Ελλάδα, αλλά και κατά στόχων στο εξωτερικό.

Στα μέσα του περασμένου Μαρτίου σειρά νέων φακέλων ταχυδρομήθηκε από την Ελλάδα, με αποδέκτες πολιτικά στελέχη στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τους Πυρήνες της Φωτιάς να αναλαμβάνουν την ευθύνη.

Λίγες μέρες αργότερα, φάκελος - βόμβα εξερράγη στο γραφείο του ΔΝΤ στο Παρίσι, τραυματίζοντας μια εργαζόμενη στο Ταμείο.

Ωστόσο κομβικό σημείο στην έρευνα για τον αποστολέα πιθανότατα αποτέλεσαν τα οκτώ «τρομοδέματα» που εντοπίστηκαν τον Μάρτιο από αστυνομικούς και υπαλλήλους των ΕΛΤΑ στο κέντρο διαλογής, στο Κρυονέρι.

Τα παραπάνω πακέτα απενεργοποιήθηκαν με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών από τη Γερμανία που συνέβαλαν στην εξερεύνησή τους αλλά και στην απομόνωση DNA, κάτι που ίσως διευκόλυνε τις αρχές στον εντοπισμό και τη σύλληψη του φερόμενου ως αποστολέα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση