ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο πρίγκιπας Κάρολος, η Καμίλα και η βασίλισσα Ελισάβετ που δεν έφτασε πότε

Ποιοι είναι οι λόγοι που η βασίλισσα Ελισάβετ δεν επισκέφτηκε πότε επίσημα την Ελλάδα

Ήρθε η ώρα να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα το πριγκιπικό ζεύγος. Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει τον ερχόμενο Μάιο ο πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Το πολυσυζητημένο ταξίδι του πρίγκιπα Κάρολου και της Καμίλα στην Ελλάδα, φέρεται πως θα πάρει «σάρκα και οστά» τον ερχόμενο Μάιο, με τη διήμερη επίσκεψή τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα. Σημειώνεται πως δε θα πραγματοποιηθεί επίσημη υποδοχή και δεν θα υπάρξει επίσημη υποδοχή στην Ηρώδου Αττικού, καθώς ο Κάρολος δεν είναι αρχηγός κράτους.
Το πριγκιπικό ζεύγος πήρε την απόφαση να επισκεφτεί την Αθήνα μετά από πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρίγκιπα Κάρολου και της συζύγου του, συμπεριλαμβάνει και επίσημο δείπνο προς τιμή τους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πάντως ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειάς της Αγγλίας στην Ελλάδα. Παρόλο που ο πρίγκιπας Κάρολος επισκέφτηκε την Κέρκυρα τον Ιούλιο του 2017 για τις διακοπές του και αρκετές φορές το Άγιος όρος, καμία από αυτές δεν είχε επίσημο χαρακτήρα.

Επίσης, παρόλο που ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, Φίλιππος, έχει ελληνική καταγωγή, το ζεύγος δεν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Η πρώτη και τελευταία φορά που πάτησε σε ελληνικό έδαφος ήταν το 1950 μαζί με τον μελλοντικό τότε σύζυγο της Φίλιππο, πριν καν στεφθεί βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε αυτή τους την επίσκεψη πριν από 68 χρόνια, τους υποδέχτηκαν το τότε βασιλικό ζεύγος Παύλος και Φρειδερίκη.

Πάει πίσω η αιτία

Ο λόγος που η κατά τα άλλα πολυταξιδεμένη Βασίλισσα Ελισάβετ έκτοτε δεν θέλησε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα, πάει αρκετά χρόνια πίσω…

Σύμφωνα με τον Ιστορικό Hugo Vickers, ο πατέρας του συζύγου της Βασίλισσας, πρίγκιπας Ανδρέας, διετέλεσε διοικητής του Β' Σώματος Στρατού στην εκστρατεία του Σαγγαρίου το 1921. Το 1922 μετά την Μικρασιατική καταστροφή, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα μαζί με την οικογένεια του αφού εξορίστηκαν. Η οικογένεια του Φίλιππου Δούκα, ο οποίος τότε ήταν μωρό, κατέφυγε στην Γαλλία όπου και άλλαξαν τον επώνυμο τους σε Mountbatten. Ο πατέρας του Φίλιππου ωστόσο οδηγήθηκε σε δίκη όπου και παραλίγο να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα για τις ευθύνες του στη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά απέφυγε τη θανατική ποινή μετά τη μεσολάβησης της βρετανικής κυβέρνησης μέσω του Άγγλου πλοιάρχου Τάλμποτ.

Κάπως έτσι ο Φίλιππος Δούκας κατέληξε να μην συμπαθεί την Ελλάδα και να μην επιθυμεί να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη μαζί με τη βασίλισσα Ελισάβετ, όπως αναφέρει ο Vickers.

Η φορά που έφτασε κοντά

Πληροφορίες της «Κ» ωστόσο αναφέρουν πως το 2000 μια επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ στην Ελλάδα, έφτασε πιο κοντά από ποτέ. Στο πολιτικό παρασκήνιο της εποχής διακινούνταν έντονα το σενάριο, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται και σχετικά μέτρα.

Εκείνη την περίοδο μάλιστα οι ασκήσεις της Προεδρικής Φρουράς, των ευζώνων δηλαδή, αυξήθηκαν σε ρυθμό και ένταση επί καθημερινής βάσης ώστε να προετοιμαστεί το Σώμα κατάλληλα για την άφιξη της, κι αυτό διότι αναμενόταν να ταξιδέψει μαζί με την βασίλισσα Ελισάβετ και η προσωπική της φρουρά. Επαγγελματίες που φρουρούν το παλάτι του Μπάγκιχαμ αλλά και την ίδια τη βασίλισσα, οπότε ως γίνεται αντιληπτό, δεν γινόταν οι Έλληνες στρατιώτες να υστερούν μπροστά τους κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών παραγγελμάτων.
Ωστόσο ούτε και εκείνη η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση