ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας στην «Κ»: Η Ελλάδα να αναλάβει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια

«Οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές» δήλωσε ο Μπορούτ Παχόρ

Του Αθανάσιου Έλλις

Του Αθανάσιου Έλλις

Η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ είναι ιστορικής σημασίας όχι μόνο για τις συγκεκριμένες χώρες και την ομαλοποίηση των σχέσεών τους, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς λειτουργεί σταθεροποιητικά και δημιουργεί μια νέα δυναμική για την ενσωμάτωσή τους στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ, ο οποίος καλεί την Ελλάδα να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης.

Ο Σλοβένος πρόεδρος, ο οποίος Τρίτη και Τετάρτη πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, δηλώνει πεπεισμένος ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και να μην εξελιχθεί σε παράγοντα διαίρεσης της Ευρώπης απαιτείται μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

Αναφέρεται στην καταγωγή του Ιωάννη Καποδίστρια από το Κόπερ της Σλοβενίας («Καποδίστρια» στα ιταλικά) όπου υπάρχει και άγαλμά του, υπογραμμίζει τη στήριξη που παρέσχε η χώρα στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και προτείνει συνεργασία των λιμένων του Πειραιά, που αποτελεί πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια, και του Κόπερ, το οποίο προσδοκά να λειτουργήσει ως πύλη για την Κεντρική Ευρώπη.

– Πώς αποτιμάτε τη συμφωνία των Πρεσπών, θα εφαρμοστεί, και πώς επηρεάζει τη σχέση Ελλάδας - ΠΓΔΜ και την περιοχή;
– Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα σημαντικό επίτευγμα και ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ελπίζω ότι θα υλοποιηθεί. Είναι σημαντική για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια καθώς ανοίγει τον δρόμο της χώρας, το νέο όνομα της οποίας θα είναι Βόρεια Μακεδονία, για ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Αυτό δημιουργεί μια νέα δυναμική στη διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε. στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Οσο για την ίδια τη χώρα είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Και αυτό συμβάλλει στη σταθερότητα σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης. Και τα δύο μέρη έχουν μεγάλη ευθύνη να υλοποιηθεί και ελπίζω ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης στα Σκόπια θα φέρουν την κατάλληλη απάντηση της Ελλάδας. Η συμφωνία ανοίγει επίσης την πόρτα για μια καλύτερη, ωφέλιμη συνεργασία και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που θα είναι προς όφελος και των δύο. Η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της ευημερίας και της σταθερότητας σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης και ιδιαίτερα στον βόρειο γείτονά της. Θέλω να συγχαρώ τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, Τσίπρα και Ζάεφ, γι’ αυτή τη συμφωνία ιστορικής σημασίας.

– Πώς αξιολογείτε τους ισχυρισμούς ότι υπήρξαν παρεμβάσεις από ξένους παράγοντες;
– Δεν ξέρω πόσο ξένη παρέμβαση ή συνδρομή υπήρξε στην επίτευξη της συμφωνίας. Ωστόσο, γνωρίζω ότι μια τέτοια συμφωνία ήταν η επιθυμία όλων εκείνων που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και ως εκ τούτου την ευημερία σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης. Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι και, φυσικά, η Λουμπλιάνα, ελπίζαμε οι δύο χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία και ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθεί. Για τον λόγο αυτό, δεν ενοχλούμαι από οποιαδήποτε συμβουλή ή υποστήριξη που δόθηκε, ώστε να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία.

– Ποιοι είναι οι περιφερειακοί στόχοι της Σλοβενίας;
– Η σταθερότητα σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης και η ένταξή του στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στη διατλαντική κοινότητα, η οποία θα δημιουργήσει επίσης ευημερία. Προσπαθούμε να επιτύχουμε και να συμβάλουμε σε αυτό, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Είναι ασφαλώς προς το συμφέρον της Σλοβενίας και προς το συμφέρον της Ευρώπης στο σύνολό της, ότι αυτό το τμήμα της Ευρώπης, το οποίο υπέφερε πολύ από τους πολέμους που ακολούθησαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και υστερούσε από πολλές απόψεις, βρίσκει τη θέση του στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

– Η συνεργασία Ελλάδας - Σλοβενίας σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε πολυμερές;
– Οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα και υπάρχουν σίγουρα ορισμένες ευκαιρίες που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί, όπως στις θαλάσσιες μεταφορές και στον τουρισμό. Το λιμάνι μας στο Κόπερ, θα ήθελε να αποτελέσει πύλη για την Κεντρική Ευρώπη, ενώ το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Υπάρχουν σίγουρα άφθονες ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ αυτών των δύο λιμένων. Η Σλοβενία ως μέλος της Ευρωζώνης έδειξε έμπρακτη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και στα τρία χρηματοδοτικά προγράμματα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Επίσης, συνέβαλε ενεργά στην κατανομή των βαρών στη μεταναστευτική κρίση, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αποδεχόμενη μετανάστες από την Ελλάδα στη Σλοβενία. Η Σλοβενία θαυμάζει τα επιτεύγματα της Αρχαίας Ελλάδας, ενώ είμαστε επίσης υπερήφανοι για τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος, κατά κάποιον τρόπο, συμβολίζει τη συνεργασία μεταξύ Σλοβένων και Ελλήνων.

– Αναφερθήκατε στη μεταναστευτική κρίση. Πώς αξιολογείτε τη μέχρι τώρα διαχείρισή της;
– Το 2015, η Σλοβενία και η Ελλάδα εκτέθηκαν ταυτόχρονα σε ένα κύμα μεταναστών, ανάλογο του οποίου ελπίζω να μην ξαναδούμε ποτέ. Δεν αμφιβάλλω ότι η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο δεν θα εξαφανιστεί απλά. Ωστόσο, είναι επίσης ένα ιδιαίτερα ευρωπαϊκό πρόβλημα, καθώς η κύρια ροή μετανάστευσης κατευθύνεται στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα δημογραφικό έλλειμμα. Είμαι πεπεισμένος ότι μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα και να αποφύγουμε να γίνει η μετανάστευση παράγοντας διαίρεσης στην Ευρώπη. Βεβαίως, οι χώρες παραμένουν κυρίαρχες και αυτές αποφασίζουν ποιοι αλλοδαποί μπορούν να ζήσουν στο έδαφός τους και υπό ποιες προϋποθέσεις. Η πολιτική μετανάστευσης παραμένει στα χέρια των μεμονωμένων χωρών, αλλά απαιτείται συνεργασία, ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι σαφείς όροι του διεθνούς δικαίου, το δικαίωμα ασύλου είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτή η αξία, η οποία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής παράδοσης, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποβαθμιστεί.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το ίδιο με τη μαζική οικονομική μετανάστευση. Δεν υπάρχει δικαίωμα μετανάστευσης βάσει του διεθνούς δικαίου και έτσι οι χώρες δεν υποχρεούνται να δέχονται κανέναν, εκτός από εκείνους που δικαιούνται άσυλο. Ωστόσο, όταν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των μεταναστών και ποιοι πρέπει να διαχωρίζονται, όσο αυτό είναι δυνατόν, από τους πρόσφυγες, πρέπει να γίνονται σεβαστά η αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

– Ανησυχείτε για το μέλλον της Ε.Ε. και για τις εντάσεις στην ευρωατλαντική σχέση;
– Είμαι πεπεισμένος ότι οι σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα ευρέως αναπτυγμένα κοινά οικονομικά συμφέροντα, τις αμοιβαίες επενδύσεις, τις κοινές θεμελιώδεις αξίες, τις ιστορικές σχέσεις και τα κοινά συμφέροντα ασφάλειας. Ολα αυτά παραμένουν σημαντικά και μπορεί να γίνουν ακόμη πιο σημαντικά στον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο. Θεωρώ, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι καλούνται να σκεφθούν σοβαρά το πώς θα προχωρήσουμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί που αντιτίθενται σε αυτήν, αλλά πολλοί έχουν διαφορετικές απόψεις για το τι θα πρέπει να είναι η Ευρώπη του μέλλοντος. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι το μέλλον, η ευημερία και η ασφάλεια των Ευρωπαίων απαιτούν περισσότερη συνοχή, ιδίως σε θέματα που καθορίζουν τη θέση μας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Στον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο, η Ευρώπη και τα έθνη της μπορούν να διατηρήσουν τον ρόλο ενός από τα κέντρα ανάπτυξης της ανθρωπότητας, μόνο εάν ενεργήσουμε ενιαία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι στα θέματα που αντανακλούν την πολιτιστική, ιστορική και όποια άλλη πολυμορφία στην ήπειρό μας, η ενοποίηση πρέπει να προωθείται ή και να επιβάλλεται. Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει διαφοροποιημένη αλλά και ενοποιημένη ταυτόχρονα.

– Πώς βλέπετε τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία του Brexit;
– Φαίνεται ότι, παρά τα προβλήματα που είναι αναπόφευκτα σε περιπτώσεις αποχώρησης όπως είναι το Brexit, προχωράμε προς μια συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να παραμείνει η χώρα ένας ιδιαίτερος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξάρτητα από την επίσημη έξοδό της, και να παραμείνει μέρος της Ευρώπης σε επίπεδο πνευματικό, οικονομικό, πολιτικό, αλλά και σε αυτό της ασφάλειας.

Το μέλλον της Ε.Ε.

– Οι ελπίδες και οι ανησυχίες σας για τις ευρωεκλογές του Μαΐου;
– Οι επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δείξουν πώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν την Ευρώπη και την ενοποίησή της. Δεν κρίνω εκ των προτέρων ανθρώπους που σήμερα αποκαλούνται συχνά ευρωσκεπτικιστές ως αντίπαλους της ευρωπαϊκής ιδέας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτές είναι κυρίως πολιτικές ομάδες και άνθρωποι που βλέπουν τη μελλοντική Ευρώπη διαφορετικά από αυτό που είναι σήμερα. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω την «πρωτοβουλία της Λιουμπλιάνα» που δημιουργήθηκε σε ακαδημαϊκούς κύκλους στη Σλοβενία και την οποία στήριξα. Προωθεί περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε εξωτερικό επίπεδο και περισσότερο χώρο για διαφορές στο εσωτερικό. Καθίσταται όλο και περισσότερο σαφές μεταξύ των Ευρωπαίων ότι είναι αναγκαίο για την Ευρώπη να είναι περισσότερο ενοποιημένη και ότι μόνον αυτό μπορεί να εξασφαλίσει διαρκή ειρήνη στην ήπειρο, καθώς και ευημερία και σημαντικό ρόλο για την Ευρώπη στον κόσμο του σήμερα αλλά και του αύριο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αθανάσιου Έλλις

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X