ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι αντοχές του συστήματος Υγείας κριτήριο για τα μέτρα

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα εξακολουθεί να συνιστά ψυχραιμία και να μη βιάζεται να λάβει νέα μέτρα, όπως ζητάει μια μερίδα των ειδικών.

Kathimerini.gr

Σταύρος Παπαντωνίου

Παρότι τα κρούσματα που καταγράφηκαν είναι για δεύτερη συνεχή ημέρα τετραψήφια στον αριθμό και ειδικά στην Αττική παρατηρείται μεγάλη άνοδος του ιικού φορτίου έως και 50%, η κυβέρνηση εξακολουθεί να συνιστά ψυχραιμία και να μη βιάζεται να λάβει νέα μέτρα, όπως ζητάει μια μερίδα των ειδικών. Ο λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει να κάνει με τα ποιοτικά στοιχεία που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως με τους δείκτες στο σύστημα υγείας.

Παρά τη δεδομένη άνοδο των κρουσμάτων, που σε πολλές περιπτώσεις φθάνει ακόμα και τα μεγέθη του Νοεμβρίου, δεν παρατηρείται αντίστοιχη άνοδος στους διασωληνωμένους και στις νοσηλείες, ενώ και οι εισαγωγές, παρότι έχουν σαφώς ανοδική τάση, δεν έχουν εκτοξευθεί, όπως είχε συμβεί τους τελευταίους δύο μήνες του 2020. Αυτό κάνει, προσώρας τουλάχιστον, την κυβέρνηση να μην προχωράει στη λήψη νέων μέτρων, καθώς παρά την αριθμητική αύξηση υπάρχουν πολύ περισσότερες αντοχές στο ΕΣΥ από ό,τι τον Νοέμβριο.

Ο λόγος, ωστόσο, που συμβαίνει αυτό χρήζει ανάλυσης από τους ειδικούς. Μία ερμηνεία –η αισιόδοξη– είναι πως ο ιός δεν είναι σε αυτή τη φάση το ίδιο επιθετικός όσο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, κάτι που άφησε να εννοηθεί και ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η άλλη εκδοχή, που θέλει προσοχή, είναι να μην έχει εξελιχθεί ακόμα το φαινόμενο και η άνοδος στα κρούσματα να φανεί λίαν συντόμως και στα νοσοκομεία. Αυτός είναι και ο λόγος που στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν ανά πάσα ώρα και στιγμή παρέμβαση –όπως είπε τόσο ο κ. Κικίλιας όσο και ο κ. Χρυσοχοΐδης–, και πολλά θα κριθούν και από τη σημερινή ημέρα και τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά κυρίως από την ποιοτική ανάλυση των δεδομένων. Εάν αυτή δείξει περαιτέρω άνοδο, προφανώς και θα ληφθούν νέα μέτρα.

Βεβαίως, κρίσιμη παράμετρος για τις αποφάσεις, με βασική προϋπόθεση ότι αντέχει το ΕΣΥ και δεν κινδυνεύουν ζωές, είναι να δουλέψει και η οικονομία, η οποία όσο περνάει ο καιρός βρίσκεται όλο και υπό μεγαλύτερη πίεση. Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα πως τα προβλεπόμενα 7,5 δισεκατομμύρια για μέτρα στήριξης δεν επαρκούν, χτυπάει πολλαπλά «καμπανάκια».

Συνεπώς στο Μαξίμου, χωρίς να διακινδυνεύουν σε καμία περίπτωση το υγειονομικό σκέλος, θέλουν η οικονομία να μείνει ενεργή όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε η επόμενη μέρα να βρει τη χώρα σε καλύτερη «αφετηρία», με στόχο την ανάκαμψη.

Στην κυβέρνηση είναι εδραιωμένη η άποψη πως η επόμενη μέρα μετά την πανδημία θα κριθεί στην κοινωνική ατζέντα και ήδη στο Μαξίμου επεξεργάζονται το πλάνο της. «Μόλις το ζήτημα της πανδημίας γίνει δεύτερο θέμα», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, «εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την οικοδόμηση της επόμενης μέρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση