ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι καταλήψεις δημιουργούν εντάσεις στην Ελλάδα

Χθες ήταν η μέρα που κορυφώθηκαν οι καταλήψεις υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας

Kathimerini.gr

Σε μέτωπο μεγάλης αντιπαράθεσης εντός και εκτός της σχολικής κοινότητας εξελίσσονται οι μαθητικές καταλήψεις. Χθες ήταν η μέρα που κορυφώθηκαν οι καταλήψεις υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και με άλλα εθνικά θέματα στην ατζέντα. Η εικόνα παραμένει αντιφατική. Κατ’ αρχάς, η ένταση του φαινομένου εντοπίζεται κυρίως στη Μακεδονία, καθώς στην υπόλοιπη χώρα και στην Αθήνα το ποσοστό των κατειλημμένων σχολείων ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές περιπτώσεις με διαφορετικό περιεχόμενο, δηλαδή με τα εκπαιδευτικά αιτήματα να κυριαρχούν ή ακόμα και με αντίθεση στις «εθνικιστικές καταλήψεις». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 500 σχολεία πανελλαδικά βρέθηκαν υπό κατάληψη χθες, αλλά το ποσοστό όσων κυριαρχεί το ζήτημα της Μακεδονίας υπολογίζεται σε περίπου 15%-20%. Στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας υπολογίζεται πως περίπου 210 σχολεία βρέθηκαν χθες υπό κατάληψη (μεταξύ αυτών και πάνω από 70 γυμνάσια), εκ των οποίων περίπου 100 στη Θεσσαλονίκη.

Σε αρκετά σχολεία κυρίως της Βόρειας Ελλάδας υπήρξε ένταση χθες το πρωί, αλλά και όλη την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ των μαθητών που ήθελαν κατάληψη και όσων αντιδρούσαν. Εστίες αντιπαράθεσης παρουσιάστηκαν και μεταξύ μερίδας μαθητών και καθηγητών, που βρέθηκαν μπροστά στην προοπτική της κατάληψης του σχολείου τους. Το γεγονός του έντονου χρωματισμού με πολιτικά στοιχεία των κινήσεων αυτών όξυνε την αντιπαράθεση. Τοπικοί σύλλογοι εκπαιδευτικών, όπως η Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, τάχθηκαν ανοικτά κατά των καταλήψεων, μιλώντας για «ομάδες που δεν κρύβουν το ακροδεξιό τους πρόσωπο, με κάποιους μαθητές, εξωσχολικούς και γονείς να προσπαθούν, με χειριστικό τρόπο αλλά και με απειλές, να επιβάλουν σε διάφορα σχολεία “εθνικιστικές καταλήψεις” χρησιμοποιώντας ακόμη και το facebook». «Ολοι αυτοί χρησιμοποιούν ως πρόσχημα το Μακεδονικό, την υπόθεση Κατσίφα κ.ά. και επιδίδονται σε μια πατριδοκαπηλία, με συνθήματα κενά από διεκδικήσεις δικαιωμάτων αλλά γεμάτα μίσος», σημειώνει η ΕΛΜΕ. Στη συγκεκριμένη αντιπαράθεση οι τόνοι είναι πολύ υψηλοί και κυριαρχούν οι χαρακτηρισμοί. Ταυτόχρονα, καθηγητές οι οποίοι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τους λόγους της κατάληψης και επεδίωξαν να ανοίξουν συζήτηση στοχοποιήθηκαν (συνήθως από ανώνυμους) στο Διαδίκτυο.

Από την άλλη, περίπου 1.500 μαθητές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, συμμετείχαν στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τα συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας να κυριαρχούν. Η πορεία ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο, όπου εμφανίστηκε και έφιππος μαθητής-διαδηλωτής από τον Εύοσμο! Οι διαδηλωτές κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους. Εξω από το δημαρχείο φώναξαν συνθήματα εναντίον του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ενώ ακούστηκαν και υβριστικά συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου αναρτήθηκαν πανό κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αρκετές φορές ακούστηκε ο εθνικός ύμνος. Μία ομάδα με καλυμμένα πρόσωπα και καδρόνια στα χέρια επιχείρησε να προκαλέσει επεισόδια, πετώντας μια φωτοβολίδα και μπουκάλια με νερό προς τους αστυνομικούς. Στη συνέχεια και μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου μέρος των συγκεντρωμένων επιχείρησε να επιτεθεί σε παρακείμενο αντιεξουσιαστικό στέκι, πετώντας πέτρα και ξύλα και φωνάζοντας εμπρηστικά συνθήματα όπως «Μαχαίρι στην καρδιά του κάθε antifa», «Δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ, Σκοπιανέ, Σκοπιανέ» και «Ξύλο πολύ σε κάθε ΜΑΤατζή». Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών.

Πορεία στο Σύνταγμα

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις» στις 12 μ. στα Προπύλαια, με κάλεσμα από την Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών. Περίπου 500 μαθητές συγκεντρώθηκαν, ενώ μετείχαν άλλοι τόσοι φοιτητές. Τον τόνο έδινε το πανό «Εξω οι φασίστες από τα σχολεία, οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία». Ακολούθησε πορεία στο Σύνταγμα. Με τη λήξη της, μικρή ομάδα προξένησε φθορές σε τράπεζα, χωρίς να πάρουν έκταση τα επεισόδια, μετά και την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. με χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X