ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:20
 

Πακέτο αλλαγών στη Βουλή της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία

Σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη απευθείας εμπορική πτήση από την Αθήνα προς τα Σκόπια

Newsroom Κ, Αθήνα

Εντός των προσεχών 24 ωρών αναμένεται η κατάθεση του τελικού πακέτου των αλλαγών του Συντάγματος που εισηγείται το κυβερνών κόμμα στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να προχωρήσουν και τα επόμενα θεσμικά βήματα κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγχρόνως, επιταχύνονται οι διαδικασίες που εξελίσσονται παράλληλα προς τη συμφωνία και στοχεύουν στη βελτίωση του γενικότερου κλίματος. Σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη απευθείας εμπορική πτήση από την Αθήνα προς τα Σκόπια με αεροσκάφος της Aegean Airlines. Επίσης, ξεκινούν οι συναντήσεις της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - ΠΓΔΜ με σκοπό τη βελτίωση των σχολικών εγχειριδίων προκειμένου να εξαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη.

Τέλος, επισκέπτεται την Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα Μπουγιάρ Οσμάνι, προκειμένου να έχει επαφές με τον κ. Κατρούγκαλο.

Ενόψει της συνέχισης της διαδικασίας κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών τους επόμενους μήνες, στα νομικά επιχειρήματα της Αθήνας περιλαμβάνεται το αίτημα για δήλωση με την οποία η ΠΓΔΜ θα διευκρινίζει ότι ο αγγλικός όρος «nationality», που υπάρχει καταγεγραμμένος στη συμφωνία των Πρεσπών, δεν ανταποκρίνεται σε εθνότητα αλλά σε εθνικότητα (αγγλιστί «citizenship»), προτού γίνει η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η ασφαλιστική αυτή δικλίδα στοχεύει κυρίως στην κατοχύρωση της αποσύνδεσης της μακεδονικής/βορειομακεδονικής εθνικότητας από την εθνότητα που, βεβαίως, παραπέμπει σε μακεδονική ταυτότητα. Μια πρώτη αποτύπωση αυτής της ιδέας έκανε σε ανύποπτο χρόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στις 26 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, στην ΠΓΔΜ εξακολουθεί να προκαλεί τριβές στο VMRO-DPMNE η ψηφοφορία με την οποία κυρώθηκαν οι πρώτες συνταγματικές αλλαγές. Τα τελευταία 24ωρα παραιτήθηκαν η βουλευτής Ντανιέλα Ρανγκέλοβα από τη θέση της προέδρου της Ενωσης Γυναικών του VMRO και ο πρόεδρος της Νεολαίας Λούκα Κρζάλοφσκι καταγγέλλοντας το κόμμα του για «μικροπολιτική, λαϊκισμό και εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας μικρής ομάδας ανθρώπων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου της Petrana Nikolova από τη Βουλγαρία

«Εκαντήσαμε σε αυτό το τόπο, εκτός όλων των άλλων, ο κάθε κομπλεξικός και ανώμαλος να έχει στη κατοχή ...»
Christos A.  |  14:09

Τετραμερής για τα ενεργειακά με παρουσία ΗΠΑ στις 29 Ιουλίου

«Συμφωνώ. Ειδικά τούτος ο ΥΠΕΞ δε μου πολλογεμωννει το μάτι. »
Luke  |  13:47

Τετραμερής για τα ενεργειακά με παρουσία ΗΠΑ στις 29 Ιουλίου

«Η επιμονή της "Καθημερινής" να πιστώνει τα πάντα όλα θετικά επί παντός επιστητού στον Υπουργό Εξωτερικών ...»
Ένας Πολίτης  |  13:28

Ανώτατο: Δεν θα εξαιρεθούν δικαστές στις εφέσεις για μισθούς δημοσίου

«O Aνώτατος τι γίνεται αυτές τις μέρες με τα Αξιόγραφα???.....»
ΑΚΑ  |  11:03

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X