ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Σε 1.018 σημεία σε όλη τη χώρα ο εμβολιασμός και με ραντεβού

Kathimerini.gr

Σε 1.018 σημεία σε όλη την Ελλάδα και κατόπιν ραντεβού θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός όταν η χώρα λάβει το εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού, αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσιάζοντας το εθνικό σχέδιο για την εμβολιακή κάλυψη του πληθυσμού. Τόνισε ότι οι προμήθειες του εμβολίου θα γίνουν κεντρικά και επισήμανε ότι θα εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες το μήνα, προσθέτοντας ότι «υπολογίζουμε ότι κάθε πολίτης θα χρειαστεί 10 λεπτά για να εμβολιαστεί».

Επισήμανε ότι «ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού, για να υπάρχει τάξη» και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να κλείσει ραντεβού με sms, online, ενώ και θα υπάρχουν και τηλεφωνικά κέντρα.

Ο υπουργός τόνισε ότι πρώτα θα εμβολιαστεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κατόπιν οι ευπαθείς ομάδες και θα ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός.

«Τα εμβόλια θα είναι όλα δωρεάν«, είπε, υπογραμμίζοντας πως όταν εμβολιάζεται ένας πολίτης, έχει ανοσία.

«Η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,2 δισ. δόσεις για όλες τις χώρες. Θα δοθούν την ιδια ημερομηνία, ανάλογα με τον πληθυσμό και στην ίδια τιμή. Η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί με έξι εταιρείες. Με τις τέσσερις έχει υπογράψει», τόνισε και εξήγησε το πώς θα φτάσουν στην Ελλάδα:

«Από τα εργοστάσια θα φτάσουν στην Ελλάδα σε κεντρικές αποθήκες. Από εκεί στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και μετά στον πληθυσμό. Θα αμπορούμε να εμβολιάσουμε 2.117.440 πολίτες το μηνα. Θα υπάρχουν δύο βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα, Κυριακή ρεπό. Υπολογίζουμε ότι κάθε πολίτης χρειάζεται 10 λεπτά για να εμβολιαστεί. Το 30% των εμβολιασμών θα γίνεται από τα Κέντρα Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία».

«Το εμβόλιο θα είναι προαιρετικό και στόχος μας είναι να πείσουμε όλους τους πολίτες», είπε ο κ. Κικίλιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα κάνω το εμβόλιο πρώτος για να δώσω το καλό παράδειγμα», υπογράμμισε.


«Προσοχή, προσοχή, προσοχή!»

Στην εισαγωγική του παρέμβαση, ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε μια δραματική έκκληση: «Σας παρακαλώ όλους: Προσοχή, προσοχή, προσοχή!».

Αναφερθείς στους δείκτες θετικότητας του ιού, τόνισε ότι «η βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο κόκκινο» και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται να τονίσω το πόσο σημαντική και κρίσιμη είναι η κατάσταση που βιώνει η χώρα», σημειώνοντας ότι το ΕΣΥ δέχεται τεράστια πίεση.

«Το σύνολο της διοίκησης του υπ. Υγείας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη», είπε και πρόσθεσε: «Τα κρούσματα είναι ανησυχητικά, στο όνομα των γιατρών και των επιστημόνων σας καλώ να σεβαστούμε τους ανθρώπους που δίνουν μάχη, να βοηθήσουμε την προσπάθεια τους, το υγειονομικό σύστημα στη βόρειο Ελλάδα πιέζεται».

Στη συνέχεια εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις νοσηλεύτριες από την Κρήτη που θα μπουν στη μάχη στη Θεσσαλονίκη.

«Μπαίνουμε στον χειμώνα, με καιρικές συνθήκες που δεν βοηθούν. Είναι συγκλονιστική η εικόνα που παρουσιάζει η Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε καλύτερη τύχη και σημείο από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Ήθελα να παρακαλέσω να κάνουμε την προσπάθεια τους επόμενους μήνες. Κανείς δεν θέλει να δει τις εικόνες, που βλέπουν σε άλλες χώρες», είπε και συμπλήρωσε:

«Δεν έχει μειωθεί η προσέλευση στα νοσοκομεία. Είναι ίδια η πίεση στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα είναι ανησυχητικά. Να σεβαστούμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Πιέζεται το σύστημα στη Βόρεια Ελλάδα και γενικώς πλέον. Όλη η Ελλάδα είναι μία υγειονομική περιφέρεια».

Τα κρούσματα

Σε 3.209 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 60 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 1.288. Παράλληλα, σε 480 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σήμερα ανακοινώνουμε 3209 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 82034, εκ των οποίων το 53.7% άνδρες.

4714 (5.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 20917 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

480 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 148 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 410 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 60 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1288 θανάτους συνολικά στη χώρα. 523 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X