ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε αυστηρό lockdown Αχαΐα και Εύβοια

Σε αυστηρό lockdown, όπως αυτό εφαρμόζεται ήδη στην Αττική και στην Πάτρα, εισέρχεται από σήμερα ολόκληρη η Αχαΐα και η Εύβοια (πλην της νήσου Σκύρου).

Kathimerini.gr

Πέννυ Μπουλούτζα

Σε αυστηρό lockdown, όπως αυτό εφαρμόζεται ήδη στην Αττική και στην Πάτρα, εισέρχεται από σήμερα ολόκληρη η Αχαΐα και η Εύβοια (πλην της νήσου Σκύρου), περιοχές στις οποίες καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα μεγάλη έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού. Επιπλέον, στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας περιλαμβάνονται πλέον το Ρέθυμνο και οι Δήμοι Καλυμνίων και Καρπάθου.

Η Θεσσαλονίκη παραμένει στις κόκκινες περιοχές, χωρίς ακόμα να κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, όπως αυτά που εφαρμόζονται στο λεκανοπέδιο, με δεδομένο ότι διαφαίνεται μία τάση σταθεροποίησης της επιδημίας.

Χθες ανακοινώθηκαν 1.410 νέα περιστατικά COVID-19 και 21 θάνατοι ασθενών λόγω της νόσου. Περαιτέρω αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ, που χθες έφτασαν τους 293. Από τα νέα κρούσματα τα 762 εντοπίστηκαν στην Αττική, 128 στη Θεσσαλονίκη, 95 στην Αχαΐα και 56 στην Εύβοια.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη, τα ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 10.000, εκ των οποίων περισσότερα από 5.100 εντοπίζονται στην Αττική. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 είναι 1.900, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ ανέρχεται στο 83% στην Αττική και στο 51% στην επικράτεια. Στην Αττική, σημειώθηκε μία αύξηση των νέων κρουσμάτων της τάξης του 20%-30% αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη, ωστόσο εκφράζεται η εκτίμηση ότι υπάρχει επιβράδυνση της επέκτασης της επιδημίας, η οποία αποδίδεται στην απόδοση των ήπιων μέτρων που είχαν ληφθεί πριν από το σκληρό lockdown της περασμένης Πέμπτης.

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας με τον Ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ, με αντικείμενο τη συνεργασία των δύο χωρών για τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας του φαρμάκου «EXO-C24», ενός πειραματικού φαρμάκου το οποίο δοκιμάστηκε σε ασθενείς στο Ισραήλ με θετικά αποτελέσματα σε άτομα που νοσούν μέτρια έως σοβαρά από την COVID-19. Υπενθυμίζεται ότι οι επαφές των δύο χωρών για το συγκεκριμένο σκεύασμα ξεκίνησαν μετά την πρόσφατη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Μπ. Νετανιάχου. Ανοιξε χθες το απόγευμα και η διαδικασία του προγραμματισμού ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 75 έως 79 ετών, στα οποία θα χορηγηθούν τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech ή της Moderna. Υπενθυμίζεται ότι έως χθες το πρωί στη χώρα μας είχαν διενεργηθεί 482.500 εμβολιασμοί, ενώ πλέον περισσότερα από 121.616 άτομα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Σημειώνεται πως χθες ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι θα συμβάλει, μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι Plus», στη διακομιδή πολιτών με προβλήματα μετακίνησης προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να τους χορηγηθεί το εμβόλιο. Οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της Αθήνας που αδυνατούν να μετακινηθούν μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή υποδοχής κοινωνικών αιτημάτων του Δήμου Αθηναίων 210-34.28.745.

Τέλος, χθες, ο αν. υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης υπέγραψε προκήρυξη για κάλυψη 939 νέων θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού για το ΕΣΥ. Οι 847 θέσεις αφορούν σε νοσοκομεία και οι υπόλοιπες σε Κέντρα Υγείας. Η διαδικασία των αιτήσεων ξεκινάει την προσεχή Τρίτη και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες (έως 3 Μαρτίου). Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ειδικά για τα νοσοκομεία προτεραιότητα δόθηκε σε κρίσιμες ειδικότητες, μεταξύ των οποίων ακτινολογίας (48 θέσεις), αναισθησιολογίας (97), εσωτερικής παθολογίας (17), Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (104), παιδιατρικής (31), πνευμονολογίας (74) και Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (76).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση