ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πούτιν σε Τσίπρα: «Θα εξετάσουμε σύνδεση της Ελλάδας στη νότια διαδρομή για το ΦΑ» (βίντεο)

Εξέτασαν τη δυνατότητα συμμετοχής στα έργα υποδομών του Turkstream, αλλά και στους τομείς καινοτομίας, και επιχειρηματικότητας.

Kathimerini.gr

«Επίκαιρη» χαρακτήρισε κατά την ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, η οποία πραγματοποιείται με ευκαιρία τη συμπλήρωση 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας . «Μας ενώνουν πολλές προοπτικές» δήλωσε ο Πούτιν, ενώ υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: ενέργεια, πολιτισμός, τουρισμός. «Δώσαμε έμφαση στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία, που δείχνει καλή δυναμική. Πέρυσι αυξήθηκε το διμερές εμπόδιο κατά 27%, ενώ φέτος αυξήθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο κατά 11%. Οι διμερείς επενδύσεις ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν.

 

Ως σημαντικό χαρακτήρισε τον ενεργειακό κλάδο, ενώ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές εξέτασαν τη δυνατότητα συμμετοχής στα έργα υποδομών του Turkstream, αλλά και στους τομείς καινοτομίας, και επιχειρηματικότητας. «Η Ρωσία προμηθεύει με ενεργειακούς πόρους «πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την πιθανότητα πρόσκλησης ελληνικών εταιρειών να συμμετάσχουν σε μεγάλα έργα υποδομής για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της νότιας διαδρομής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι συζήτηση επεκτάθηκε στις δυνατότητες προώθησης του αγωγού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και από εδώ προς την Ιταλία και άλλες χώρες ως μια ενέργεια που θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε περιφερειακο ενεργειακό κόμβο.

«Συζητήσαμε για την εμβάθυνση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε όλους τους επιμέρους κλάδους», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σε αυτό θα συμβάλλουν και οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες. «Εξετάσαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νότια διαδρομή, τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας. Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες. Κάθε χρόνο έχουμε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ πολιτισμού. Το 2019 θα έχουμε έτος γλώσσας και λογοτεχνίας, σημείωσε αναλυτικότερα ο Ρώσος πρόεδρος.

 

Παράλληλα, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν εκτενώς για τον τουρισμό και την ενίσχυσή του, με τον Ρώσο πρόεδρο να επισημαίνει ότι μόλις το περσινό ρεκόρ Ρώσων τουριστών στην Ελλαδα . «Ελπίζουμε ότι φέτος θα έχουμε κοντά στο ένα εκατ. τουρίστες στην Ελλαδα», σχολίασε.

«Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του τουρισμού, ώστε να επισκέπτονται οι Ελληνες τα αξιοθέατα της χώρας μας», τόνισε ο Πούτιν, ενώ αναφέρθηκε στα έργα που κάνει η κυβέρνησή του για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Μαύρη Θάλασσα και τη δημιουργία καινούριων θέρετρων στην Κριμαία.

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για τις εποιοκοδομητικές και περιεκτικές συζητήσεις τους σε διεθνή θέματα Ρωσίας - Ε.Ε. αλλα και για το Κυπριακό, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει Διεθνη θέματα ρωχισες εε και το Κυπριακο περιεκτικές και συζητήσεις'

Τσίπρας: «Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος «H επίσκεψή μου πραγματοποιείται με ευκαιρία την συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας και το δώρο που έλαβα σήμερα, αναδεικνύει ακριβώς αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς που σφράγισαν, άλλωστε, και των ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θεωρώ ότι το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας σε μια γενικώς αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από μια περίοδο αδράνειας - όπως σημείωσε, και είπε πως τότε είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

 

Συνεχίζοντας, τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της». Ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε δε τη σημασία του διαλόγου στη σχέση ΕΕ - Ρωσίας με το πλαίσιο ελέγχου συμβατικπών εξοπλισμών και πυρηνικών, ενώ τον χαρακτήρισε ως πολύτιμο εργαλείο για την αποφυγή οποιασδήποτε μελλοντικής κλιμάκωσης.

«Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών. Μάλιστα σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τις απελάσεις προς τον Ρώσο πρόεδρο, ο ίδιος υποβάθμισε το γεγονός λέγοντας ότι η σελίδα αυτή έχει κλείσει. «Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε με τις απελάσεις διπλωματών», είπε ακόμη χαρακτηρίζοντας σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας εις βάρος της Ελλάδας. «Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του Προέδρου Πούτιν ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας.

Σε συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας τόνισε την «επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση».

Κυπριακό και εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια

Επιπροσθέτως, ο Ελληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη σταθερή θέση στήριξης στο Κυπριακό και τόνισε τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τις προοπτικές ειρήνης σε Λιβύη και Συρία. Δεν παρέλειψε δε να σημειώσει ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Πούτιν για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια «που έχουν καίρια σημασία για εμάς».

Διευκρίνισε δε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στο «ευαίσθητο ζήτημα της ονομασίας των βόρειων γειτόνων μας», τόνίζοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε μια δίκαιη βάση το πρόβλημα «και αντιμετωπίζουμε και την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και διενέξεων που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή».

Δεν υπάρχει καμιά σκέψη στρατιωτικοποίησης της Κύπρου

Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατιωτικοποίησης της Κύπρου, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνοντας πως μίλησε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως δεν είχε λογική μια τέτοια σκέψη (για στρατιωτικοποίηση), την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Είπε ότι έγιναν οι απαραίτητες επικοινωνίες μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου και σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού στα λιμάνια της προς όλες τις φίλιες και εταιρικές δυνάμεις και προς τη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X